Ικανοποιημένος, σε γενικές βάσεις, από την εικόνα των βάσεων σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τη δυναμική του, εμφανίστηκε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης , με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων και βαθμών εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο προβληματισμός έγκειται, σε πρώτη φάση για την κατιούσα που έχει πάρει η Παιδαγωγική σχολή και τα διδασκαλικά επαγγέλματα, με τον πρύτανη να καταδεικνύει την διαφοροποίηση που υπάρχει στην πολυτεχνική σχολή και την παιδαγωγική. Όπως τόνισε: “οι βάσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ακολούθησαν τις γενικές βάσεις, ανά κατηγορία τμημάτων και σχολών, σε όλη την επικράτεια”. Σχολιάζοντας τη διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ πολυτεχνικής και παιδαγωγικής σχολής (στην τελευταία μάλιστα τα μόρια έπεσαν 3000 και πλέον μόρια), ο κ. Τουρλιδάκης αναφέρει πως “υπάρχει προβληματισμός για όλα τα παιδαγωγικά τμήματα λόγω της σημαντική πτώσης. Αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής, αλλά και γιατί η αγορά είναι σε κορεσμό. Η απουσία προσλήψεων έκανε τους υποψηφίους να κάνουν σημαντική στροφή, αφού δεν διαφαίνεται επαγγελματική προοπτική και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα”.

Ωστόσο, από πλευράς εισακτέων όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου είναι πλήρης, όλες οι θέσεις που προκήρυξε το υπουργείο καλύφθηκαν, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φοιτητών που πρωτο-εγγράφονται, αποφασίζει και να σπουδάσει.

Σε ό,τι αφορά την Πολυτεχνική σχολή της Δυτικής Μακεδονίας, το τμήμα των Μηχανολόγων παρουσιάζει, σύμφωνα με τον Πρύτανη, μια αυξητική πορεία, παρόμοια με άλλα ανάλογα τμήματα. Μια πτώση εμφανίζει το τμήμα Πληροφορικής, ενώ αυξητική είναι η πορεία των Μηχανικών περιβάλλοντος που λειτουργούν σαν τμήμα για δεύτερη χρονιά στην Κοζάνη.

“Άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής, με τη μείωση μαθημάτων και η διαφοροποίηση στις προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον προτιμούν να είναι κοντά στο σπίτι τους”, σχολίασε σχετικά ο κ. Τουρλιδάκης, λέγοντας ωστόσο, πως άμεση επίδραση δεν αναμένεται να υπάρξει για το ίδρυμα, το οποίο εμφανίζει μεγάλη πληρότητα. Ο κ. Τουρλιδάκης επεσήμανε, πάντως,  την ανάγκη να υπάρξει εξορθολογισμός και επανασχεδιασμός  των τμημάτων σε γενικότερο εκπαιδευτικό επίπεδο

Πρόβλημα με τη χρηματοδότηση

Όπως όλα τα ιδρύματα, έτσι και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εμφανίζει τα γνωστά προβλήματα στη χρηματοδότηση, αφού το ίδρυμα καλύπτει μεγάλο μέρος του προγράμματος σπουδών. Μάλιστα και το νεοσύστατο τμήμα περιβάλλοντος καλύπτεται εκπαιδευτικά από το budget του ιδρύματος . Πάντως, θα ενισχυθεί με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού από τις 6 θέσεις που προκηρύσσει το υπουργείο, οι 3 αφορούν το εν λόγω τμήμα, στο οποίο εισέρχονται για δεύτερη φορά φοιτητές.
Τέλος, το πανεπιστήμιο θα κάνει εκδηλώσεις υποδοχής φοιτητών, με την άφιξή τους.

 

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Φλώρινα: Συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς

Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός στην Κοζάνη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν -52,67- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, -5- γραμμάρια κατεργασμένη κάνναβη, -1- ζυγαριά ακριβείας και -1- τρίφτης κάνναβης

Συνελήφθη 61χρονος στην Φλώρινα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών Φλώρινας

Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός σε περιοχή της Φλώρινας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας

Εξιχνιάσθηκαν δύο κλοπές από Ιερούς Ναούς σε περιοχή της Φλώρινας για τις οποίες συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός

Σε βάρος του50χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κλοπής και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας