Στο πλαίσιο του προγράμματος βιοτικής στήριξης και μεταβατικής υποστήριξής του, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) υλοποιεί τις πρώτες σχετικές πρωτοβουλίες στις φιλοξενούσες το έργο δημοτικές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, διεξάγοντας μελέτες ανάλυσης εδάφους και προσφέροντας στοχευμένη κατάρτιση οικονομικής διαχείρισης. Έχοντας καταβάλλει πλήρως τις αποζημιώσεις για την απόκτηση γης και πρόσβαση σε αυτή, το έργο συνεχίζει να υποστηρίζει τα νοικοκυριά που επηρεάζονται από την κατασκευή του αγωγού, με δράσεις που έχουν στόχο να ενισχύσουν το υφιστάμενο βιοτικό τους επίπεδο.  

 

Ο TAP εφαρμόζει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και άλλα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα. Στο αυστηρό πλαίσιο των κανόνων αυτών έχουν σχεδιαστεί και οι δύο πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα επηρεαζόμενα νοικοκυριά θα μπορούν να επαναφέρουν τα έσοδα, την παραγωγή και το βιοτικό τους επίπεδο στην προ της κατασκευής του έργου κατάσταση – και όπου είναι δυνατόν να τα βελτιώσουν.

 

Για τις εδαφολογικές μελέτες, ο ΤΑΡ συνεργάζεται με ειδικούς από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επιστημονική ομάδα εκπονεί αναλύσεις του εδάφους στην επηρεαζόμενη αγροτική γη που διασχίζει ο αγωγός κι έχει ήδη ολοκληρώσει σχετικές μελέτες για το 18% περίπου του ελληνικού τμήματος του αγωγού (100 και πλέον χιλιόμετρα από τα συνολικά 550 χλμ.). Τα αποτελέσματα των μελετών θα προσφέρουν στον ΤΑΡ χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση της διαδικασίας αποκατάστασης της γης και στη δημιουργία προτάσεων για την ποιοτική βελτίωση των εδαφών. Με την ολοκλήρωσή τους, τα πορίσματα κοινοποιούνται επίσης στους ιδιοκτήτες και χρήστες γης, μαζί με συνοδευτικές προτάσεις για

 

– αύξηση της παραγωγικής και προστιθέμενης αξίας των καλλιεργειών τους

– εναλλακτικές, αλλά εξίσου αποδοτικές ή/και περισσότερο προσοδοφόρες, καλλιέργειες

 

Η κατάρτιση στην οικονομική διαχείριση αφορά σε σειρά σεμιναρίων που υλοποιούνται με τη συνεργασία της Deloitte, για νοικοκυριά που επηρεάζονται από τη διαδικασία απόκτησης γης ή πρόσβασης σε αυτή. Η εκπαίδευση καλύπτει θέματα όπως οικογενειακό προϋπολογισμό και οικιακή οικονομία· αποταμίευση και επενδυτικές επιλογές· αγροτική ασφάλιση· καθώς και ενημέρωση για φοροδοτικές υποχρεώσεις και φορολογικές προθεσμίες.

 

Τα πρώτα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Άνθεια Δήμου Αλεξανδρούπολης, στο Κόσμιο Δήμου Κομητηνής και στη Χρυσούπολη Δήμου Νέστου, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλα με στόχο να βοηθήσουν τους κατοίκους κοινοτήτων κατά μήκος της όδευσης του αγωγού να βελτιώσουν τα βιοποριστικά τους μέσα.

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την επίσημη ενημέρωση

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023

Αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές το Doodle της Google

Τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αποφάσισε να τιμήσει (21.05.2023) η Google.