Ο Υφυπουργός Πολιτισμού στον Δήμο Νεστορίου

Τον Δήμο Νεστορίου επισκέφτηκε χθες 24.11.2021 ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τον σύγχρονο πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, προκειμένου να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς την προοπτική επαναλειτουργίας της ταπητουργίας Νεστορίου, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβίωση και ανάπτυξη της χειροτεχνίας στην χώρα. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς προηγούμενων επαφών του Δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου με τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον Υφυπουργό Πολιτισμού, την Πρόεδρο της επιτροπής χειροτεχνίας και εκπρόσωπο της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Θυμίζουμε ότι η σχολή ταπητουργίας του ΕΟΜΜΕΧ ξεκίνησε να λειτουργεί στο Νεστόριο το 2004, όταν Πρόεδρος του Οργανισμού ήταν ο σημερινός Δήμαρχος Νεστορίου και σταμάτησε με το κλείσιμο του οργανισμού το 2012.

Στην συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης επαναλειτουργίας της ταπητουργίας και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο μιας τετραμερούς συνεργασίας ΥΠΑΝ -ΥΠΠΟ – Περιφέρειας και Δήμου Νεστορίου, ώστε το 2022 να ξεκινήσει η λειτουργία αρχικά ως σχολή μαθητείας, με εκπαιδευόμενους που θα είναι πιστοποιημένοι στο αντικείμενο που εκπαιδεύτηκαν, με προοπτική να μετατραπεί σε ένα κέντρο παραδοσιακών τεχνών και καινοτομίας με αντικείμενα την υφαντουργία, την ταπητουργία, το δέρμα και το ένδυμα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η χωρική Αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Κοζατσάνη, η επικεφαλής του γραφείου του Π.Θ. στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νεστορίου και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Βασίλης Βελλίδης.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στον χώρο της ταπητουργίας, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου όπου ο Υφυπουργός συνομίλησε με αντιπροσωπεία ενδιαφερομένων γυναικών του Δήμου.

Για το θέμα ο Δήμαρχος Νεστορίου δήλωσε:

“Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τον τόπο μας, θα εκπαιδεύσει ανθρώπους στον τομέα της ταπητουργίας και όχι μόνο, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.”

You May Also Like

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ο 26χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος μέσα στο δάσος, αλλά προς το παρόν η αστυνομία αποκλείει εγκληματική ενέργεια(βίντεο)

Ο 26χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος μέσα στο δάσος, αλλά προς το παρόν η…