Την μεγαλύτερη δέσμευση γης που έχει γίνει ποτέ για ιδιωτικό έργο στην Ελλάδα, προκαλεί η κατασκευή του Διαδριατικού αγωγού TAP, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην χώρα μας στις αρχές του καλοκαιριού.

Ήδη πάνω από 10.000 στρέμματα γης δεσμεύουν οι εννέα από τις δεκατρείς συνολικά αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη, που δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο της Κυβέρνησης και αφορούν την έγκριση των σχεδίων εγκατάστασης του αγωγού στην Βόρεια Ελλάδα, που υπογράφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για τις αποφάσεις που αφορούν την εγκατάσταση και διαδρομή του TAP στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας.

Από αυτές δεν έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής τέσσερις και αυτές αφορούν τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Σερρών, Φλώρινας και Καβάλας. Με βάση τα στοιχεία, η μεγαλύτερη δέσμευση γης θα γίνει στην περιοχή του Έβρου όπου θα αξιοποιηθούν 2.213.333 τ.μ και ακολουθούν η Ροδόπη με 2.193.889 τ.μ και η Καστοριά με 1.880.397 τ.μ.

Με βάση την ιστοσελίδα του TAP το έργο θα επηρεάσει περίπου 18.900 γεωτεμάχια από τα οποία 10.200 στην Ελλάδα, 8.500 στην Αλβανία και 200 στην Ιταλία.

Συνολικά θα επηρεαστούν περίπου 45.000 ιδιοκτήτες και χρήστες γης.

Η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών έχει υπογράψει προσύμφωνα με τον TAP για την εκμετάλλευση οικοπέδων και καλλιεργειών, τα οποία θα αποζημιωθούν πριν την φάση κατασκευής του έργου, με βάση εσωτερικές μελέτες της εταιρείας και με βάση την αξία γης και τις καλλιέργειες. Το πλάνο προβλέπει την δημιουργία 17 χώρων αποθήκευσης και 8 εργοταξίων κατά την διαδρομή του αγωγού. Για τους σταθμούς συμπίεσης στους Κήπους και τις Σέρρες και τα 23 βαλβιδοστάσια, η εταιρεία θα προχωρήσει σε μόνιμη δέσμευση γης, δηλαδή σε αγορά εκτάσεων.

Η σχετική διαδικασία, η οποία είναι γνωστή ως διαδικασία απόκτησης γης και δουλείας (LEA), διεξάγεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Οι ιδιοκτήτες και χρήστες γης κατά μήκος του ελληνικού τμήματος του αγωγού καλούνται να προσέλθουν σε κάποιο από τα Γραφεία Κτηματογράφησης προκειμένου να πληροφορηθούν εάν η ιδιοκτησία τους επηρεάζεται από τον αγωγό και να ελέγξουν εάν η εταιρεία TAP διαθέτει πλήρως επικαιροποιημένα στοιχεία για την κυριότητα και τη χρήση της γης τους.

Από τον Νοέμβριο του 2013, έχουν συσταθεί συνολικά 22 Γραφεία Κτηματογράφησης και 100 Κέντρα Πληροφόρησης σε 27 δήμους κατά μήκος του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, καθώς και δύο Γραφεία Κτηματογράφησης στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Την τελετή έναρξης του μεγάλου ιδιωτικού έργου αναμένεται να κηρύξει πανηγυρικά στις 17 Μαΐου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Η έναρξη του αγωγού θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ μόνο σε ότι αφορά τα έργα που θα γίνουν επί ελληνικού εδάφους και θα διαρκέσει τρία χρόνια προκειμένου να μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ιταλία, μέσω της Αλβανίας.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έλληνας και φέτος ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ

Έλληνας και φέτος ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ

Κρήτη: Μπήκε στο νέο της σπιτικό η γλυκιά γιαγιά Εργίνα που συγκίνησε ολόκληρο το νησί!

Το ολοκαίνουργιο σπιτικό που φτιάχτηκε με μοναδικό υλικό την Αγάπη και την Αλληλεγγύη…

ΑΠΘ: Διαστημικό πείραμα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας πάνω από τον Ατλαντικό

Πείραμα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας εκτέλεσε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.…

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Σκάστε, σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»

Συγκλονίζει η θεία του 20χρονου τραυματία που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ

Αγίου Βασιλείου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 1η Ιανουαρίου

Αγίου Βασιλείου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 1η Ιανουαρίου

Δυναμικό παρών από τους Λαρισαίους αγρότες στο μεγάλο συλλαλητήριο της Agrotica (φωτό – βίντεο)

«Ψίχουλα» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λένε οι αγρότες

Καπραβέλος: Αυξάνεται η θνητότητα, λόγω λειψού προσωπικού

“Αν δυο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας δεν μπορούμε να οργανώσουμε…