Σύμφωνα με την ομοσπονδία οι αθλήτριες που αλλάζουν φύλο μετά τα 12 τους έτη έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα.

Το διοικητικό όργανο της παγκόσμιας ομοσπονδίας κολύμβησης απαγόρευσε ουσιαστικά στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών, από τη Δευτέρα (20/6).

Τα μέλη της FINA υιοθέτησαν ευρέως μια νέα «πολιτική ένταξης φύλου» την Κυριακή που επιτρέπει μόνο σε κολυμβήτριες που έχουν αλλάξει φύλο πριν από την ηλικία των 12 ετών να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών. Η ομοσπονδία πρότεινε επίσης μια «κατηγορία ανοιχτού διαγωνισμού».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της FINA, Χουσεϊν αλ Μουσαλάμ, δήλωσε στο Associated Press: ”Αυτό δεν σημαίνει πως ενθαρρύνουμε να αλλάξουν φύλο πριν από τα 12 τους έτη. Οι επιστήμονες λένε πως όποιο άτομο αλλάζει φύλο μετά την έναρξη της εφηβείας έχει ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των άλλων”.

Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τρανς γυναίκες που να διαγωνίζονται σε ελίτ επίπεδα κολύμβησης.

Η Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Τρανς εξάλλου πρόσφατα μείωσε την προτεινόμενη ελάχιστη ηλικία για την έναρξη θεραπείας με ορμόνη μετάβασης του φύλου στα 14 έτη και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στα 15 ή τα 17 έτη.

Η νέα πολιτική της FINA πρότεινε επίσης μια νέα κατηγορία «ανοικτού διαγωνισμού». Ο οργανισμός είπε ότι δημιουργεί «μια νέα ομάδα εργασίας που θα αφιερώσει τους επόμενους έξι μήνες εξετάζοντας τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας».

«Κανείς δεν ξέρει πώς αυτή θα λειτουργήσει. Και πρέπει να συμπεριλάβουμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των τρανσέξουαλ αθλητριών», είπε ο Τζέιμς Πιρς. «Έτσι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ακόμα. Η ανοιχτή κατηγορία είναι κάτι που θα αρχίσει να συζητείται από αύριο».

Τα μέλη της Ομοσπονδίας ψήφισαν 71,5% υπέρ στο έκτακτο γενικό συνέδριο του οργανισμού αφού πρώτα άκουσαν τις εισηγήσεις από τρεις ομάδες ειδικών —μια ομάδα αθλητών, μια ομάδα επιστημόνων και ιατρών και μια ομάδα νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων— που συνεργάζονταν για να διαμορφώσουν την πολιτική μετά από συστάσεις που είχαν δοθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ΔΟΕ προέτρεψε να μετατοπιστεί η εστίαση από τα μεμονωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και να ζητηθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν πότε υπάρχει πραγματικά πλεονέκτημα απόδοσης.

Η «βαθιά μεροληπτική, επιβλαβής, αντιεπιστημονική» νέα πολιτική της FINA «δεν είναι σύμφωνη με το πλαίσιο (της ΔΟΕ) για δικαιοσύνη, ενσωμάτωση και μη διάκριση με βάση την ταυτότητα φύλου και τις παραλλαγές φύλου», δήλωσε η Aνι Λίμπερμαν του Athlete Ally, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει τους ΛΟΑΤΚΙ αθλητές, ανέφερε σε δήλωση του.

«Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη γυναικεία κατηγορία, όπως ορίζονται στην πολιτική (θα) αστυνομεύουν τα σώματα όλων των γυναικών και δεν θα είναι υλοποιήσιμα χωρίς σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιασδήποτε αθλήτριας θέλει να αγωνιστεί στην κατηγορία των γυναικών», πρόσθεσε η Λίμπερμαν.

Η FINA είπε ότι αναγνωρίζει «ότι ορισμένα άτομα και ομάδες μπορεί να αισθάνονται άβολα με τη χρήση ιατρικής και επιστημονικής ορολογίας που σχετίζεται με το φύλο και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φύλο (αλλά) απαιτείται κάποια χρήση ευαίσθητης ορολογίας για να είμαστε ακριβείς σχετικά με τα χαρακτηριστικά του φύλου που δικαιολογούν ξεχωριστές κατηγορίες ανταγωνισμού».

Τον Μάρτιο, η Λία Tόμας έγραψε ιστορία στις Ηνωμένες Πολιτείες ως η πρώτη διεμφυλική γυναίκα που κέρδισε το κολλεγιακό πρωτάθλημα κολύμβησης NCAA, στα 500 μέτρα ελεύθερο.

Η Τόμας είπε τον περασμένο μήνα στο «Good Morning America» του ABC ότι στόχευε να γίνει Ολυμπιακή κολυμβήτρια. Αμφισβήτησε επίσης όσους λένε ότι έχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, λέγοντας ότι «οι τρανς γυναίκες δεν αποτελούν απειλή για τον γυναικείο Αθλητισμό».

Ο Δρ Aλιρεζά Χαμιντιάν Τζαχρόμι, συνδιευθυντής του Κέντρου Χειρουργικής Επιβεβαίωσης Φύλου στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Temple στη Φιλαδέλφεια, είπε ότι τα 12 έτη είναι μια αυθαίρετη ηλικία.

«Από πού προέκυψε αυτή η ηλικία ως όριο;» αναρωτήθηκε. «Είναι μια συγκεκριμένη ηλικία που όλοι υποτίθεται ότι έχουν περάσει ήδη στην εφηβεία; γιατί μπορεί να μην είναι έτσι ακριβώς».

Η ηλικία της εφηβείας ποικίλλει, πρόσθεσε.

Ο Χαμιντιάν Τζαχρόμι είπε ότι η μετάβαση περιλαμβάνει τρία στάδια: κοινωνικό, ιατρικό που περιλαμβάνει ορμόνες και χειρουργικό. «Ποιο από αυτά τα τρία εννοούν; Θα πρέπει η ασθενής να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μέχρι εκείνη τη στιγμή, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο», είπε.

Άλλα αθλήματα επίσης εξετάζουν τους κανόνες τους σχετικά με τους τρανς αθλητές.

Την Πέμπτη, το διοικητικό όργανο της ποδηλασίας ενημέρωσε τους κανόνες επιλεξιμότητας για τρανς αθλητές με αυστηρότερα όρια που θα αναγκάσουν τους αναβάτες να περιμένουν περισσότερο προτού μπορέσουν να αγωνιστούν.

Η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) αύξησε τη μεταβατική περίοδο για τη χαμηλή τεστοστερόνη σε δύο χρόνια και μείωσε το μέγιστο αποδεκτό επίπεδο τεστοστερόνης. Η προηγούμενη μεταβατική περίοδος ήταν 12 μήνες, αλλά η UCI είπε ότι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι «οι αναμενόμενες προσαρμογές στη μυϊκή μάζα και τη μυϊκή δύναμη» μεταξύ αθλητρίων που έχουν κάνει μετάβαση από άνδρα σε γυναίκα χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ:https://www.huffingtonpost.gr/

You May Also Like

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Η εμπειρία της εγκυμοσύνης σε 6 τρυφερά και χαριτωμένα σκίτσα

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…