Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο καιρός δεν επηρεάζει τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού
Τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι ο καιρός δεν επηρεάζει την μεταδοτικότητα του κορονοϊού, καθώς σε χώρες με θερμό κλίμα σημειώθηκε ευρεία διασπορά του ιού.
Ανατροπή στη σύνδεση του καιρού με τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού, φέρνει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, κλιματικές συνθήκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έναυσμα για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Μάλιστα, η μεταδοτικότητα του ιού δεν συνδέεται με τις θερμοκρασίας που επικρατούν σε κάθε περιοχή, καθώς έχει παρατηρηθεί και ευρεία διασπορά σε χώρες με θερμό κλίμα.
Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής επιτροπής 16 εμπειρογνωμόνων σε θέματα περιβάλλοντος, ιατρικών επιστημών και δημόσιας υγείας, Dr Ben Zaitchik, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, σημειώνει πως «σε αυτό το στάδιο, τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση των μετεωρολογικών συνθηκών και των παραγόντων ποιότητας αέρα ως βάση για τις κυβερνήσεις ώστε να χαλαρώσουν τις παρεμβάσεις τους με στόχο τη μείωση της μετάδοσης».
Παράλληλα, τονίζει πως «έχουμε δει κύματα μόλυνσης να εντείνονται σε ζεστές περιόδους και σε ζεστές περιοχές τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο».
Επίσης, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, εξετάζει τον πιθανό ρόλο της εποχικότητας, καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος δείχνουν συχνά κάποια μορφή εποχικότητας, ιδίως την αιχμή του φθινοπώρου-χειμώνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η δυναμική μετάδοσης του κορονοϊού το 2020 και στις αρχές του 2021, φαίνεται να επηρεάστηκε κυρίως από κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας και περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων, παρά από μετεωρολογικούς παράγοντες.
«Οι βασικοί μηχανισμοί που οδηγούν την εποχικότητα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού δεν είναι ακόμη καλά κατανοητοί. Μπορεί να λειτουργεί ένας συνδυασμός άμεσων επιπτώσεων στην επιβίωση των ιών, επιπτώσεις στην ανθρώπινη αντίσταση στις λοιμώξεις και έμμεση επίδραση του καιρού και της εποχής μέσω αλλαγών στην ανθρώπινη συμπεριφορά» αναφέρει η περίληψη της έκθεσης.
«Οι εργαστηριακές μελέτες του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, έδωσαν κάποιες ενδείξεις ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε ψυχρές, ξηρές συνθήκες καθώς και σε συνθήκες χαμηλής υπεριώδους ακτινοβολίας. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν έχουν δείξει ακόμη εάν οι άμεσες μετεωρολογικές επιδράσεις στον ιό έχουν σημαντική επίδραση στους ρυθμούς μετάδοσης υπό πραγματικές συνθήκες», σύμφωνα με την περίληψη της έκθεσης.
ieidiseis.gr