Παθήσεις που αλλάζουν την προσωπικότητα

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητά σας και να σας κάνουν να ενεργείτε με τρόπους που δεν είναι του χαρακτήρα σας.

Προσωπικότητα είναι ο τρόποι που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και ενεργείς – είναι αυτό που σε ορίζει σαν χαρακτήρα και άνθρωπο. Είναι οι συνήθειες, οι ιδιορρυθμίες και το πώς αντιδράς στα ερεθίσματα γύρω σου.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητά σας και να σας κάνουν να ενεργείτε με τρόπους που δεν είναι του χαρακτήρα σας.

Νόσος Αλτσχάϊμερ

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τη σκέψη, την κρίση, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σύγχυση και να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζετε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή και το πώς ενεργείτε. Μπορεί να σας πιάνει πιο εύκολα εκνευρισμός και ανησυχία. Με την πάροδο του χρόνου, το Αλτσχάιμερ μπορεί να γίνει χειρότερο. Ένα γλυκό, στοχαστικό άτομο μπορεί να γίνει πικρόχολο και απαιτητικό.

Άνοια με σωμάτια Lewy

Μετά το Αλτσχάιμερ, αυτός είναι ο επόμενος συνηθέστερος τύπος άνοιας. Σωμάτια ασυνήθιστων πρωτεϊνών, που ονομάζονται Lewy, σχηματίζονται στις περιοχές του εγκεφάλου σας και ελέγχουν τη μνήμη, την κίνηση και τη σκέψη. Έτσι επηρεάζουν τον άνθρωπο τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Οι άνθρωποι που το εμφανίζουν έχουν την τάση να γίνονται πιο παθητικοί, δεν συγκινούνται και χάνουν το ενδιαφέρον για τα χόμπι και άλλες δραστηριότητες.

Νόσος του Πάρκινσον

Παρόλο που μπορεί να ξεκινήσει με ένα μικρό τρέμουλο στο χέρι σας, το Parkinson μπορεί τελικά να επηρεάσει τον τρόπο που περπατάτε, μιλάτε, κοιμάστε και σκέπτεστε. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε από νωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές. Στην πορεία δυσκολεύει τον τρόπο που ένας άνθρωπος «τακτοποιεί» τις σκέψεις του.

Νόσος του Huntington

Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία τα 30 ή 40. Βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής. Μπορεί να φανεί σε αυτόν που πάσχει από τη νόσο, δύσκολο να σκεφτεί καθαρά ή να εκνευριστεί σε ακραίο βαθμό ή να ξεχάσει βασικά πράγματα όπως το βούρτσισμα των δοντιών.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα από την ουροδόχο κύστη μέχρι και το περπάτημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ευφορίας, όπου η ευτυχία είναι υπερβολική και δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Νόσος θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που λένε στο σώμα σας πόσο γρήγορα ή αργά να δουλέψουν. Αν το παρακάνει ίσως να είστε ευερέθιστοι, ανήσυχοι και να έχετε μεγάλες διακυμάνσεις στη διάθεσή σας. Ο υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στο μυαλό σας αν δεν αντιμετωπιστεί.

Μερικοί τύποι καρκίνου

Οι όγκοι στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα. Αν έχετε καρκίνο στον υποφυσιακό αδένα σας, ο οποίος ελέγχει τα επίπεδα ορμονών σας, αυτό θα επηρεάσει την προσωπικότητά σας. Το ίδιο ισχύει και για το αδενοκαρκίνωμα, το οποίο χτυπά στα κύτταρα που κάνουν βλέννα και άλλα υγρά.

Εγκεφαλικό

Όταν η ροή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας αποκόπτεται, τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν έχουν αρκετό οξυγόνο και αρχίζουν να πεθαίνουν. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το πόσο διαρκεί το εγκεφαλικό επεισόδιο και πού συμβαίνει στον εγκέφαλο. Μπορεί το άτομο να μην μπορεί να κουνήσει ορισμένα μέρη του σώματός του και μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητά με κάποιους τρόπους. Μπορεί να χάνει την υπομονή του πιο εύκολα, να έχει σοβαρές διακυμάνσεις της διάθεσης ή να δρα πιο παρορμητικά από ό,τι έκανε πριν.

Τραυματική βλάβη εγκεφάλου

Μετά από ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, οι αλλαγές στην προσωπικότητα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που θα παρουσιαστεί με την πάροδο του χρόνου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να φαίνεται διαφορετικό το άτομο, να λέει ή να κάνει πράγματα που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση του ατόμου, αλλά και τα πράγματα που σκέφτεται, τη μνήμη του και τον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή του. Αλλάζει το πώς σκέφτεται και το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Μπορεί να διαφέρουν πολύ τα συμπτώματα σε  άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες συχνά αισθάνονται άχρηστες, λυπημένες και με ενοχές, ενώ οι άντρες τείνουν να αισθάνονται κουρασμένοι, ενοχλημένοι και θυμωμένοι.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Αυτή η κατάσταση (OCD) κάνει το άτομο να αισθάνεται άγχος και να έχει σκέψεις τις οποίες δεν μπορεί να σταματήσει. Για παράδειγμα, μπορεί να πλένει τα χέρια του ξανά και ξανά. Μπορεί να αμφιβάλλει για αυτά που κάνει και να αφιερώνει πολύ χρόνο στο να ολοκληρώσει απλές εργασίες. Μπορεί να επιδεινωθεί αν κάποιος τον επικρίνει γιατί αυτό τροφοδοτεί το άγχος του.

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή προκαλεί αλλαγές διάθεσης σε τακτική βάση. Όταν ο πάσχων είναι χαρούμενος, μπορεί να αισθάνεται άπληστος, να μιλάει πολύ γρήγορα και να παίρνει πολλά ρίσκα. Όταν είναι πεσμένος, μπορεί να ανησυχεί, να μην έχει ενέργεια και να αισθάνεται ότι δεν αξίζει. Και μερικές φορές, μπορεί να αισθανθεί ένα μίγμα και των δύο. Αυτές οι έντονες αλλαγές μπορούν να καταστρέψουν τον ύπνο και την ενέργεια του ατόμου.

iatronet.gr

You May Also Like

Πώς να προλάβεις την ιγμορίτιδα

Πριν εμφανιστεί

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αρτηριακή πίεση: Πότε και πώς μετράμε σωστά την πίεση. 6 Κοινά λάθη που κάνουμε και επηρεάζουν την αξιοπιστία μιας μέτρησης

Table of Contents Hide Αρτηριακή πίεση: Πότε και πώς μετράμε σωστά την…

Γιατί έχετε συνέχεια κρύα πόδια: Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σας

Γιατί έχετε συνέχεια κρύα πόδια: Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την…

Η ενδυνάμωση των νέων αθλητών, δεν είναι μια απλή υπόθεση

Η ενδυνάμωση των νέων αθλητών, δεν είναι μια απλή υπόθεση Γράφει ο…

Προβλήματα στα μάτια και τι σημαίνουν

Προβλήματα στα μάτια και τι σημαίνουν

Κεφίρ, γνωρίστε την διατροφική του αξία.

Κεφίρ… το μυστικό ελιξήριο της ζωής

Συμφωνία Συνεργασίας του ΕΟΔΥ με την «Σύμπλευση» για δημιουργία Πλωτών Ομάδων και πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για COVID-19 στα νησιά

Συμφωνία Συνεργασίας του ΕΟΔΥ με την «Σύμπλευση» για δημιουργία Πλωτών Ομάδων και…

Υπάρχει «σωστή» ποσότητα καφέ; Πόσο πρέπει να πίνουμε

Γίνεται να πίνει κανείς υπερβολικά μεγάλη ποσότητα καφέ;

Κορoνοϊός: Πώς επιδρούν τα μέτρα στη σεξουαλική μας ζωή;

Κορoνοϊός: Πώς επιδρούν τα μέτρα στη σεξουαλική μας ζωή;