«Καμία πρόνοια για το άνοιγμα των σχολείων, βλέπω έναν ελλιπέστατο σχεδιασμό»

Στάση αναμονής τηρεί ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού και αναμένει όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τις στατιστικές. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή έκανε λόγο για τη μετάλλαξη Δέλτα, που αλλάζει το σκηνικό της πανδημίας, ενώ επισημαίνει πως εάν τυχόν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν όσα είναι παχύσαρκα και όσα αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα. Ο γιατρός όμως καυτηρίασε και την προετοιμασία των σχολείων για την έναρξή τους, λέγοντας ξεκάθαρα πως δεν έχουν παρθεί μέτρα και δεν υπάρχει καμία πρόνοια. «Ξεκινάμε όπως… κάτσει, ό,τι κάτσει και βλέπουμε..», υποστήριξε εμφατικά.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες γονέων»

Αναφορικά με την εικόνα που έχει σχετικά με την πρόθεση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο Βολιώτης παιδίατρος επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες γονέων. «Αυτοί που φοβούνται τον κορωνοϊό και είναι εμβολιασμένοι οι ίδιοι ή μπορεί να έχουν κάποια ευπαθή άτομα στο περιβάλλον του σπιτιού. Αυτοί πάντοτε έχουν μια καλή διάθεση να εμβολιάσουν και τα παιδιά έναντι του κορωνοϊού και υπάρχουν γονείς που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί καν οι ίδιοι. Αυτοί οι γονείς είναι αρνητικοί για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», σημείωσε και συμπλήρωσε πως η εμβολιαστική πλατφόρμα έχει ανοίξει για τις ηλικίες άνω των 12 ετών, ενώ η κίνηση ακόμη είναι περιορισμένη.
Με το άνοιγμα όμως των σχολείων, ο κόσμος αρχίζει να κινητοποιείται και να το σκέφτεται πιο έντονα και ρωτάει πολύ πιο έντονα, κάτι που δεν συνέβαινε μέσα στο καλοκαίρι.
Αυτό που αλλάζει πολύ το σκηνικό , σύμφωνα με τον Βολιώτη παιδίατρο, είναι η μετάλλαξη Δέλτα. «Μέχρι τώρα είχαμε τα δεδομένα ότι η νόσηση των παιδιών από τον κορωνοϊό είναι αρκετά ελαφριά και στην πατρίδα μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα διαφορετικό. Ούτε σοβαρές νοσηλείες έχουμε δει ή άλλα άτυχα συμβάντα.
Έχουμε όμως βιβλιογραφία που έρχεται σωρηδόν από τις ΗΠΑ και από το Ισραήλ, που δείχνει ότι ένεκα της μεταλλάξεως Δέλτα έχουμε πολύ αυξημένα ποσοστά νοσηλείας σε παιδιά, σε Παιδιατρικές Κλινικές ακόμη και σε ΜΕΘ. Ο κόσμος ατυχώς έχει σχηματίσει στο κεφάλι του ότι αυτή η μετάλλαξη έχει κάτι ηπιότερο. Αυτό να μην μας παραπλανά. Είναι σαφές ότι δεν ισχύει και φοβούμαι ότι δεν ισχύει και για τα παιδιά», εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Τηρώ στάση αναμονής»

Ωστόσο, αν και ο κ. Χαρίτος από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρμαχος του εμβολιασμού για τους ενήλικες, τηρεί μια στάση αναμονής σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών.
«Αυτή τη στιγμή τηρώ μία στάση αναμονής αναφορικά με τη σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών και περιμένω να δω όλα τα δεδομένα με μια στοιχειώδη στατιστική για να δούμε εάν πραγματικά αξίζει να εμβολιάσουμε παιδιά για τον κορωνοϊό. Εάν τυχόν αξίζει, αυτά τα παιδιά που σίγουρα θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστούν είναι τα παχύσαρκα παιδιά. Η παχυσαρκία φαίνεται πως είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για τον κορωνοϊό, ακόμη και στην παιδική ηλικία και βεβαίως τα παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα ένα αρρύθμιστο άσθμα, τα οποία μπορεί εάν κολλήσουν κορωνοϊό να έχουν μια βαρύτερη εικόνα.
Ακόμη είμαι λίγο επιφυλακτικός για τον εμβολιασμό των παιδιών σε ότι αφορά στον γενικό πληθυσμό των παιδιών, αλλά για τα παιδιά κάποιων ειδικών κατηγοριών νομίζω ότι πρέπει με το φόντο της μετάλλαξης Δέλτα να το συζητήσουμε λίγο πιο σοβαρά», ανέλυσε.

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία, ο κ. Χαρίτος έχει ξεκάθαρη άποψη, η οποία είναι κατά αυτή της στρατηγικής. Τόνισε πως είναι αντίθετος στον εμβολιασμό παιδιών αλλά και ενηλίκων στα ιατρεία, καθώς «ο χαρακτήρας του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού είναι μια ολόκληρη σταυροφορία, η οποία πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα, όπως ήταν κάποτε ο αντιφυματικός αγώνας.
Θα πρέπει να διατηρήσουμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του εμβολιασμού γιατί αυτό δίνει στο ευρύ κοινό και το πιο σωστό μήνυμα».
Υποστήριξε πως το δικό του ιατρείο δεν θα γίνει ποτέ ιατρείο που θα κάνει εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό εμμένοντας στην άποψη ότι η χροιά του εμβολιασμού πρέπει να κρατηθεί μακριά από ιδιωτικά ιατρεία και αμοιβές και να υπάρχει δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας εμβολιασμού για όλους.

Δεν έχουν ληφθεί μέτρα και δεν υπάρχει
πρόνοια για το άνοιγμα των σχολείων

Ιδιαίτερα καυστικός όμως ήταν ο γιατρός για τη νέα σχολική χρονιά και την προετοιμασία της πάντα με το φόντο του κορωνοϊού. Πέρυσι, δεν υπήρχε ιδιαίτερη εμπειρία, όπως σημείωσε, μιας και τα σχολεία ήταν κλειστά κατά βάση, ενώ όταν λειτούργησαν καταγράφηκαν ελάχιστα περιστατικά.
Όμως ο γιατρός καυτηρίασε την φετινή …οργάνωση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν υπάρχει τίποτα που να με καθησυχάζει για τα σχολεία, γιατί βλέπω έναν ελλιπέστατο σχεδιασμό. Στις 26 Αυγούστου διάβασα ότι θα συνεδριάσουν στο Υπ. Παιδείας για να σχεδιάσουν σχολεία για Σεπτέμβριο. Όταν θες να σχεδιάσεις, δεν συνεδριάζεις 26 Αυγούστου. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.
Δεν νομίζω ότι έχουν ληφθεί μέτρα, δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Διαβάζω όσα γίνονται στην Ευρώπη, με σχεδιασμό, με ειδικά μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα, με διπλές βάρδιες και προσλήψεις εκπαιδευτικών, με διπλασιασμό προσωπικού καθαριότητας. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τα σχολεία. Ξεκινάμε όπως …κάτσει, ότι κάτσει και βλέπουμε. Οι μάσκες βοηθούν και θα διατηρηθούν και φέτος. Και θα δούμε κάποια παιδιά του Γυμνασίου να είναι εμβολιασμένα και θα έχουμε και το φαινόμενο τάξεις με εμβολιασμένα παιδιά και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Στην Ελλάδα δεν πλήττεις ποτέ».

ΠΗΓΗ:https://magnesianews.gr/

You May Also Like

Παχύσαρκος νεαρός: Έχασε 75 κιλά, άφησε μούσι, μαλλί και έγινε περιζήτητο μοντέλο

Παχύσαρκος νεαρός: Η τρομερή αλλαγή στην εμφάνισή του

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς βία και πολέμους

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς βία και πολέμους

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!Ποιες φράσεις είναι…

Γιατί οι εκπαιδευτικοί έχουν το καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο

Γνωρίζουμε ότι η διδασκαλία μπορεί να είναι η σκληρότερη δουλειά στον κόσμο…

Γιατί η συζήτηση για τον θάνατο μπορεί να μας κάνει να ζήσουμε μια πληρέστερη ζωή

Γιατί η συζήτηση για τον θάνατο μπορεί να μας κάνει να ζήσουμε…

Κινέζος αναλυτής: «Η Ρωσία θα ξεπεράσει την αποσύνδεση από το SWIFT – Η Δύση θα αντέξει;»

Η αποσύνδεση από το SWIFT είναι ένα εμπόδιο το οποίο θα ξεπεράσει…

Χρήστος Δάντης για εμβολιασμούς: Θα παίξω μόνο σε μεικτά μαγαζιά

Όπως ξεκαθάρισε ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν είναι αρνητής των εμβολιασμών ο ίδιος…

Αμαλιάδα: Ζευγάρι έφτιαξε υπερλούξ δεντρόσπιτο, το νοικιάζει με 200€ τη μέρα και το εσωτερικό του εντυπωσιάζει

Αμαλιάδα: Ζευγάρι έφτιαξε υπερλούξ δεντρόσπιτο, το νοικιάζει με 200€ τη μέρα και…