Το χειμώνα, τα περισσότερα παιδιά προσβάλλονται από μία ιογενή λοίμωξη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα περισσότερα παιδιά θα περάσουν 8 έως 10 κρυολογήματα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Ακόμη κι αν έχει περάσει ο πυρετός, ο παιδικός βήχας συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι γονείς να προσπαθούν να βρουν τρόπο να τον σταματήσουν. Ο παιδικός βήχας μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους όπως τα αποχρεμπτικά φάρμακα αν ο βήχας είναι παραγωγικός (δηλαδή βήχας με φλέμα), αντιβηχικό σιρόπι σε περίπτωση που ο βήχας είναι (ξηρός βήχας), το μέλι, τη χρήση υγραντήρα και το ζεστό ατμό.
Σε κάθε περίπτωση ο γονέας πρέπει να συμβουλευτεί τον παιδίατρο, ο οποίος θα προσδιορίσει τα συμπτώματα και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τον παιδικό βήχα.

 

Αποχρεμπτικό φάρμακο για τον παραγωγικό βήχα

Ένα αποχρεμπτικό-βλεννολυτικό είναι χρήσιμο για ένα παιδί που παράγει βλέννα με το βήχα ( βήχας με φλέμα ). Τα αποχρεμπτικά φάρμακα διαλύουν τη βλέννα και επιτρέπουν την πιο εύκολη αποβολή της από τον οργανισμό του παιδιού. Διατίθενται σε αναβράζοντα δισκία καθώς και σε σιρόπι.

 

Σιρόπι για την καταστολή του ξηρού βήχα

Το σιρόπι για την καταστολή του ξηρού βήχα δίνεται όταν ο βήχας δεν επιτρέπει στο παιδί να ασχοληθεί απερίσπαστο με τις καθημερινές του δραστηριότητες ή όταν δεν του επιτρέπει να κοιμηθεί το βράδυ. Ωστόσο, αν είναι παραγωγικός ή υγρός βήχας ( βήχας με φλέμα ), σημαίνει ότι το παιδί μαζί με το βήχα έχει φλέμα. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι πάντα σκόπιμο να καταστέλλουμε τον παιδικό βήχα, δεδομένου ότι ο βήχας αυτός είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος να καθαρίσει από βακτήρια και ιούς και να απαλλαγεί από τη βλέννα.

 

Μέλι

Το μέλι έχει αντιβακτηριακή δράση και μειώνει τη φλεγμονή στο λαιμό.
Μια μελέτη του 2007 από τα «Αρχεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής» έδειξε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας του νυχτερινού βήχα σε 105 παιδιά σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό αντιβηχικό σιρόπι.
Από τη δημοσίευση της μελέτης αυτής, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τη χρήση του μελιού ως έναν αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο αντιμετώπισης του βήχα.

 

Υγραντήρας

Ένας υγραντήρας στο υπνοδωμάτιο του παιδιού τη νύχτα μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί, μιας και καταπραΰνει έναν ερεθισμένο και ξηρό λαιμό και βοηθάει στη ενυδάτωση της βλέννας. Ένας υγραντήρας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι συνήθως ξηρός και προκαλεί ερεθισμό στο λαιμό του παιδιού. Χρειάζεται προσοχή όμως στη χρήση του γιατί ο παιδικός βήχας μπορεί να ενταθεί από την υπερβολική υγρασία.

 

Ζεστός ατμός

Ο ζεστός ατμός μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με λαρυγγίτιδα να αναπνεύσει πιο εύκολα. Πάρτε το παιδί στο μπάνιο και με κλειστή την πόρτα αφήστε το ζεστό νερό στο ντους να τρέχει ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί. Μπορείτε να καθίσετε μαζί του στο μπάνιο για περίπου 20 λεπτά και να διαβάσετε ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Ωστόσο, εάν το παιδί παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, ή συριγμό (σφύριγμα) κατά την εισπνοή θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

 

Πηγή: livestrong.com

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν παιδίατροι

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

15 χειμωνιάτικες φωτογραφίες γεμάτες με την παιδική ευτυχία στην εξοχή

Η φωτογράφος Έλενα Σουμίλοβα είναι μητέρα δύο ζωηρών αγοριών και αποφάσισε να…

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως πρέπει να τα διατηρήσουμε

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως…