Παλαιό και Νέο Κωσταράζι: μνήμη και συνέχεια

Η ιστορική τεκμηρίωση του Ολοκαυτώματος του Παλαιού Κωσταραζίου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος Άργους Ορεστικού το περασμένο Σάββατο, 78 χρόνια μετά τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ομάδα επιστημόνων υπό την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στράτου Δορδανά παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, μέσα από το οποίο καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν τα γεγονότα καταστροφής του χωριού και εκτέλεσης των κατοίκων του, σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης της ιστορίας του Παλαιού Κωσταραζίου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής.

Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε τίτλο «Παλαιό και Νέο Κωσταράζι» και ήταν χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της προκήρυξης «Δράσεις για τη Μελέτη, Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», υπό την αιγίδα του «Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη». Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τα αποτελέσματά του στην ιστοσελίδα: https://kostarazi.org/.

Της ημερίδας προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Παλαιό Κωσταράζι και επιμνημόσυνη δέηση ως μια ελάχιστη εκδήλωση μνήμης και τιμής απέναντι σε όλους αυτούς που, τόσο βίαια και άδικα, έχασαν τη ζωή και τα σπίτια τους από το καταστροφικό πέρασμα των γερμανών κατακτητών στις 13 Απριλίου 1944.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου απένειμε τιμητικές πλακέτες σε δύο νέα παιδιά του Κωσταραζίου, τον Γιώργο Μπέλλο και τον Γιώργο Σμέρνο, για τη συμβολή τους στην προσπάθεια του Δήμου να χαρακτηριστεί το Παλιό Κωσταράζι ως μαρτυρικό χωριό.

 

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.