Με μια μεγάλη ιδιαιτερότητα θα διεξαχθούν οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις 2016 για τους 103.000 υποψηφίους καθώς θα διαγωνισθούν με το παλαιό ή το νέο σύστημα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Τις λεπτομέρειες για τις φετινές διπλές Πανελλαδικές εξετάσεις ορίζει το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο η οποία εστάλη σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ο φετινός μαραθώνιος των Πανελλαδικών έχει την ιδιαιτερότητα των διπλών εξετάσεων γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς πρέπει να προβλεφθούν τα πάντα και να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι με το παλιό σύστημα θα είναι πολύ λιγότεροι σε όλα τα εξεταστικά κέντρα πρέπει να ακολουθηθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα που θα αφορά και τις δύο κατηγορίες καθώς δεν πρέπει να αδικηθεί κανένας υποψήφιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου μετά την υποβολή των Αιτήσεων-Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου απόφοιτοι ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2016 μαθητές-τελειόφοιτοι. Αλλιώς η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής μηχανογραφικό δελτίο κ.τ.λ

Γενικά οι διατάξεις που αναφέρονται στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυστηρού δικαίου και απαιτούν συνεπή και αυστηρή εφαρμογή γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται n αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής Το υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο οποίο είναι καταγραμμένα ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς έχει ο καθένας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται.

Για το 2016 λόγω διπλού συστήματος εξετάσεων τα μαθήματα κατά την εξέτασή τους θα διακρίνονται ως εξής:

  1. Μάθημα ΝΕΟΥ συστήματος
  2. Μάθημα ΠΑΛΑΙΟΥ συστήματος
  3. Μάθημα ΚΟΙΝΟ παλαιού και νέου συστήματος

Η παραπάνω διάκριση των μαθημάτων θα γίνεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και θα είναι αναγεγραμμένη πάνω στις φωτοτυπίες των υποψηφίων για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και οι λυκειακές επιτροπές Εξεταστικά κέντρα.

Τα εξεταστικά κέντρα που θα οριστούν θα είναι κοινά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με παλαιό και νέο σύστημα Εξυπακούεται ότι όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν Αίτηση Δήλωση στο ίδιο λύκειο θα εξεταστούν και στο ίδιο εξεταστικό στο οποίο αντιστοιχεί το συγκεκριμένο λύκειο ανεξάρτητα από το αν οι υποψήφιοι είναι Παλαιό-Νέο σύστημα ή Ημερήσιο-Εσπερινό Λύκειο.

Οι υποψήφιοι του Νέου και του Παλαιού συστήματος θα εξετασθούν σε κοινά Εξεταστικά Κέντρα σε κοινή ώρα εξέτασης αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα αν είναι δυνατόν.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο χωρισμός σε διαφορετική αίθουσα λόγω μικρού αριθμού υποψηφίων οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαχωριστούν από τους υποψηφίους του νέου συστήματος και οι Ημερήσιοι να διαχωριστούν από τους Εσπερινούς όπως και πέρυσι.

Όπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο όπως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Διευθυντές ΔΕ διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων όπου αυτό είναι εφικτό.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψηφίους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Όπου τυχόν συμπτυχθούν Εξεταστικά Κέντρα ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Προσλήψεις αναπληρωτών 2020 – Γ Φάση – Τα 7.262 ονόματα

Προσλήψεις αναπληρωτών 2020 – Γ Φάση – Τα 7.262 ονόματα

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»