Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών|Μεγάλη απήχηση για την ιστοσελίδα του LIFE ARCPROM
Η ιστοσελίδα του έργου LIFEARCPROM έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και έχει ήδη προσελκύσει μέχρι τώρα πάνω από 4.500 επισκέπτες.. Η απήχησή της έχει να κάνει με την ενεργό συμμετοχή τόσο των καθηγητών όσο και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην κατασκευή της. Η ιστοσελίδα ολοκληρώθηκε επίσημα στο τέλος Μαρτίου 2020 και εγκαινιάστηκε επίσημα στους Ψαράδες Πρεσπών στις 4 Ιουλίου 2020 στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες για το 2021.Η διεύθυνση είναι η εξής: http://lifearcprom.uowm.gr/
Το έργο LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο την βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας ( Majella). Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».
Στους κύριους στόχους του έργου LIFE ARCPROM περιλαμβάνονται:
- Η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές,
- η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες),
- η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (που δεν μπορούν να ανοίξουν τα άγρια ζώα) και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών.
Εταίροι του έργου είναι τέσσερα Εθνικά Πάρκα (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης και Majella), δύο πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τo Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Κτηνιατρικής), και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Iταλίας).
Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ). Την ομάδα αποτελούν οι: Γιάννης Ζιώγας (Επιστημονικός Υπεύθυνος, Αναπληρωτής Καθηγητής), Γιώργος Αθανασόπουλος (σχεδιασμός ιστοσελίδων,
γραφίστας), Σύνθια Γεροθανασίου (ΕΕΠ), Αννίτα Κουτσονάνου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Σοφία Παπαδοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια).
Ο ιστότοπος σχεδιάστηκε με ένα δημιουργικό τρόπο αποτελώντας από μόνος του μια εικαστική πρόταση. Σχεδιάστηκε η οπτική ταυτότητα, επανασχεδιάστηκαν οι χάρτες των Εθνικών Πάρκων και εν γένει δημιουργήθηκαν γραφιστικές προτάσεις για κάθε υποενότητα του ιστότοπου. Στον ιστότοπο κυριαρχεί η εικόνα της αρκούδας που παρουσιάζεται με ποκιλόμορφες εικαστικές προσεγγίσεις που δημιουργήθηκαν τόσο από την δημιουργική ομάδα όσο και από φοιτητές/τριες του ΤΕΕΤ. Το βασικό συνθετικό στοιχείο που κυριαρχεί είναι το κινούμενο ψηφιακό γλυπτό της αρχικής σελίδας με τα μελισσάκια να ίπτανται γύρω από μια αρκούδα.
Εκτός από την διοικητική αποτελεσματικότητα, ο ιστότοπος αποτελεί τόσο ένα εκπαιδευτικό εργαλείο όσο και μια καλλιτεχνική πρόταση. Για παράδειγμα, στο πεδίο BEARSTORIES(ΑΡΚΟΥΔΟ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ) δημιουργήθηκε το πρώτο αρχείο προφορικής παράδοσης όπου καταγράφονται βιωματικές ιστορίες που σχετίζονται με την αρκούδα. Το BEARSTORIESαναδεικνύει την συνύπαρξη του ανθρώπου με την αρκούδα. Στο πεδίο Αρκουδοπορτραίτα παρουσιάζονται απεικονίσεις της αρκούδας όπως τις σχημάτισαν φοιτητές/τριες του ΤΕΕΤ την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της καραντίνας.
Ο ιστότοπος http://lifearcprom.uowm.gr/ θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο διάχυσης των στόχων του έργου LIFE ARCPROM και ταυτόχρονα ως ένα ουσιαστικό μέσο εκπαίδευσης και δημιουργίας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Ζιώγας, Πρόεδρος Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τηλ. 6945914335, email: [email protected]