Τη μνήμη των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και της μητρός αυτών Θεοδότης, εόρτασε και πανηγύρισε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς, όπου τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, και τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ευλογίου Παπαδημητρίου, του Αρχιμ. Γεωργίου Ράνιου και των Διακόνων π. Ιακώβου και π. Αγαθονίκου.

Παράλληλα, η τοπική Εκκλησία της Καστοριάς, τιμά και εορτάζει τον Οσιομάρτυρα Ιάκωβο τον εκ Καστορίας και τους μαθητές αυτού Διάκονο Ιάκωβο και Μοναχό Διονύσιο. Ο επίσημος εορτασμός του Αγίου Ιακώβου καθιερώθηκε και πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, των εξ Ασίας καταγομένων, σημειώνοντας και τις τρεις συζυγίες των Αγίων Αναργύρων, α) των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από τη Ρώμη, οι οποίοι εορτάζουν 1η Ιουλίου και είχαν μαρτυρικό θάνατο, β) των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την Ασία, που εορτάζουν 1η Νοεμβρίου και γ) των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την Αραβία και εορτάζουν στις 17 Οκτωβρίου μαζί με τους υπολοίπους 20 Αγίους Αναργύρους.

Η πίστη στο Θεό τούς έδωσε τη δυνατότητα να ιατρεύουν και να θαυματουργούν. Όπως ο Χριστός έδωσε στους μαθητές του τη δυνατότητα «του πατείν επάνω όφεων και σκορπίων και επί πάσαν τη δύναμη του εχθρού», έτσι και στον καθένα που πιστεύει εξ΄ όλης της ψυχής και εξ΄ όλης της διανοίας στον Χριστό, έχει τη δυνατότητα να κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος με τους Αγίους της Εκκλησίας μας.

Και συνέχισε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, μιλώντας για τον Άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας, ο οποίος είχε φρικτό μαρτύριο το 1519 στην Ανδριανούπολη, μαζί με τους μαθητές του Ιάκωβο και Διονύσιο.

Και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είχαν σαν κέντρο της ζωής τους το πρόσωπο του Χριστό. Και οι Άγιοι Ανάργυροι, και ο Άγιος Ιάκωβος με τους μαθητές του, και ο Άγιος Δαβίδ ο εν Ευβοία, και η Αγία Ελένη η εκ Σινώπη του Πόντου, τους οποίους τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα.

Και κατέληξε θέτοντας ένα ερώτημα στο εκκλησίασμα. Εμείς σήμερα έχουμε στο κέντρο της ζωής μας τον Χριστό; Δυστυχώς, Τον θέλουμε και Τον αναζητούμε κάποιες στιγμές της ζωής μας. Τις υπόλοιπες Τον διώχνουμε. Γι΄αυτό και βρισκόμαστε σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ευλόγιο και του ευχήθηκε να του χαρίζει ο Κύριός μας υγεία και δύναμη. Επίσης, ευχήθηκε και στον εορτάζοντα Διάκονο της Μητροπόλεως π. Ιάκωβο, να του δίνει ο Ιησούς Χριστός, διά πρεσβειών του προστάτου του Αγίου Ιακώβου του εκ Καστορίας κρυστάλλινη υγεία και μακρότητα ημερών.

imkastorias.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

1.930.000 ευρώ για έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς. Υπογραφή Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη

1.930.000 ευρώ για  έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Π.Ε. Καστοριάς

Ακόμα μια πιστοποιημένη παιδική χαρά στο Άργος Ορεστικό

Άλλη μια παιδική χαρά με πιστοποιημένα όργανα έρχεται να προστεθεί στην πόλη…

Ομιλία Ζήση Τζηκαλάγια στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Ομιλία Ζήση Τζηκαλάγια στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως τις 31 Οκτωβρίου επί της Επαρχιακής Οδού Ε.Ο. 2 πριν από το Νόστιμο, για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως τις 31 Οκτωβρίου επί της Επαρχιακής…

ΥΠΕΣ: Επιχορήγηση 130.000 ευρώ στο Δήμο Καστοριάς για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

ΥΠΕΣ: Επιχορήγηση 130.000 ευρώ στο Δήμο Καστοριάς για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ποια ήταν η «Αννούλα του Χιονιά» που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης. Η απρόβλεπτη πορεία του τραγουδιστή από το τσαγκαράδικο, στο πολιτικό τραγούδι με τον Θεοδωράκη

Ποια ήταν η «Αννούλα του Χιονιά» που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης. Η…

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου η 4η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου  2017 και  ώρα 11:00 στο κτίριο της Περιφερειακής…

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Μορφωτικού Συλλόγου «Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού

Πραγματοποιήθηκε η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Μορφωτικού Συλλόγου «Η Ορεστίς» Άργους…

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα έμφυλα στερεότυπα και την ισότητα των φύλων

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς