Παράταση σχολικού έτους – Όλα τα σενάρια – Η διάρκεια
νοιχτά είναι όλα τα σενάρια για την παράταση του σχολικού έτους.
Οι διάφορες εκδοχές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, έχουν να κάνουν και με τις προαγωγικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στις 5/3 η Καθημερινή φαίνεται πως το σχολικό έτος θα λήξει χωρίς προαγωγικές
και μετά από παράταση.
Η αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού εκτός από την ύλη των μαθημάτων θα συμπεριλάβει και τις εξετάσεις, αλλά και τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα, το σενάριο αυτό συμπαρασύρει και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που θα εφαρμοζόταν από φέτος στην Α’ Λυκείου.
Περικοπή της ύλης
Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο περικοπής της ύλης σε όλες τις τάξεις (εκτός από την τάξη των πανελλαδικών),
ώστε η ύλη να μπορέσει να εμπεδωθεί από τους μαθητές, που την διδάχτηκαν κυρίως μέσω τηλεκπαίδευσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε 14 περιοχές της χώρας (πολύ αυξημένου κινδύνου) τα σχολεία θα είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι πολλά σχολεία και τμήματα που κλείνουν κι ανοίγουν, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
H ίδια η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή θεωρεί πως είναι πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς το καλοκαίρι και όχι το Πάσχα,
καθώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσα στις διακοπές του Πάσχα.
«Πολλές προτάσεις εξετάζονται με προσοχή από τα υπουργείο για την πληρέστερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που εξαιτίας της πανδημίας δημιουργήθηκαν.
Με δεδομένη και καταγεγραμμένη την κάλυψη της ύλης αλλά και την εξίσου αναγκαία επιστροφή της μαθητικής κοινότητας στο φυσικό σχολικό της περιβάλλον ενδέχεται να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους για προφανείς λόγους», υποστήριξε στην Καθημερινή.
Παράταση μίας ή δύο εβδομάδων
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσει την παράταση της σχολικής χρονιάς όχι πέραν του τέλους Ιουνίου, δηλαδή μικρότερη του ενός μήνα.
Πιθανότερη παράταση είναι μία ή δύο εβδομάδες.
Να σημειώσουμε άλλωστε ότι σε παλιότερη δήλωση της στο Mega η υφυπουργός Παιδείας είχε υποστηρίξει:
«Θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης όταν οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως».
Επισήμανε, δε, ότι δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα.
«Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας»
Η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε, από τις αρχές Φεβρουαρίου σε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», σε σχέση με τον προγραμματισμό του υπουργείου:
«Μελετούμε στενά τις επιδράσεις της πανδημίας και στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των μαθητών και δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε τυχόν πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχουν αναστατωθεί από τη πανδημία».