Παραδόθηκε σε χρήση το αρδευτικό Κρανοχωρίου-Πτελέας με την ονομασία «Αρδευτικό Δημήτριος Γιάρος»

 

Τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο υποδομής του πρωτογενή τομέα στον Δήμο Νεστορίου μετά από πολλά χρόνια προετοιμασίας, υλοποίησης καθυστερήσεων και αναβολών: το αρδευτικό Κρανοχωρίου -Πτελέας με την ονομασία «Αρδευτικό Δημήτριος Γιάρος».

Η τελική παραλαβή του έργου έγινε χθες (10-05-2021) στο Κρανοχώρι από την αρμόδια επιτροπή και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Γκοσλιόπουλου, των 3 αντιδημάρχων (Ιωάννας Νταούτη, Κωνσταντίνου Λέκκου, Αργύρη Κεραμάρη), της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρομάχης Σουκαλοπούλου, του Δημοτικού Συμβούλου Σπύρου Σουκαλόπουλου, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βαγγέλη Νικολόπουλου, μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας Σάκη Μέλλιου και αρκετών παραγωγών των 2 οικισμών.

        Το έργο περιλαμβάνει αντλιοστάσιο, δύο δεξαμενές (η 2η 1000 m3 ), 10.31 Km κλειστών αγωγών, φρεάτια, υδροληψίες, αεραγωγούς κλπ. Θα αρδεύσει 2100 στρέμματα στην κτηματική περιοχή Κρανοχωρίου-Πτελέας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμβολή του συγκεκριμένου έργου στην ανάπτυξη της περιοχής θα είναι τεράστια.

Το έργο αυτό θα έχει άμεση θετική επίδραση στον πολλαπλασιαστή της τοπικής οικονομίας. Θα δώσει εργασία και εισόδημα στους παραγωγούς. Θα αυξήσει τις αξίες γης. Θα προσελκύσει νέους αγρότες να ασχοληθούν με τις δυναμικές καλλιέργειες του φασολιού και των οπωροφόρων δένδρων και τέλος θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση, αλλά και στην αύξηση του πληθυσμού των 2 οικισμών.

Σύντομο Ιστορικό

Το έργο ξεκίνησε ως ιδέα – πρόταση από τον αείμνηστο δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο της κοινότητας Πτελέας, Δημήτριο Γιάρο. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο τότε δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος και την αποδέχτηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της περιόδου 2007-2010.

Η πρόταση υποβλήθηκε το 2008 στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του ΥΠ.Α.Α.Τ. και εντάχθηκε σε αυτό το 2009 ως 2 υποέργα ( Πτελέας και Κρανοχωρίου) με την μέθοδο «μελέτη- κατασκευή» και προϋπολογισμό 1.651.492 €. Από το σύνολο του προϋπολογισμού το 1,2 € ήταν η αρχική χρηματοδότηση του Υπουργείου, ενώ το υπόλοιπο των 451.492 € θα κάλυπτε ο δήμος από δικούς του πόρους (που λόγω εκπτώσεων δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν).

Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Τα έργα ξεκίνησαν το 2015 και τελείωσαν το 1ο (Πτελέας) στις 06/04/2017 και το 2ο (Κρανοχωρίου) στις 30/04/2018.

Για να ολοκληρωθούν τα 2 έργα ο δήμος δαπάνησε, το διάστημα 2015-2018, από ίδια έσοδα, επιπλέον 64.000 € για ανάγκες που δεν είχαν προβλεφτεί από τις μελέτες.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το Αρδευτικό Κρανοχωρίου-Πτελέας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 2011-2014 ονομάστηκε «Αρδευτικό Δημήτριος Γιάρος», στη μνήμη του πρόωρα αποθανόντα δημοτικού συμβούλου. Τοποθετήθηκε ανάλογη πλακέτα στον οικίσκο του αντλιοστασίου, η οποία απεκαλύφθη από τον Δήμαρχο Χρήστο Γκοσλιόπουλο κατά την διάρκεια της παραλαβής.

Τέλος με αφορμή την παραλαβή του έργου, ο δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος, φανερά ικανοποιημένος δήλωσε ότι “πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής, που το περίμεναν οι παραγωγοί και οι κάτοικοι των 2 οικισμών, που επιβεβαιώνει τον έμπρακτο σεβασμό και το ενδιαφέρον του δήμου προς την Ελληνική ακριτική γη και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν, που θα δώσει δουλειά και εισόδημα στους κατοίκους και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής”.

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…