Σύσκεψη για τη γενική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και των αστυνομικών τμημάτων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής ( 20/11 ) στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και όλων των τοπικών φορέων, που παραθέτουν στις αστυνομικές αρχές, τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσουν αστυνομικά τμήματα στις περιοχές τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε πως η αναδιάρθρωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των τμημάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι ακριτικές διασυνοριακές περιοχές όχι μόνο θα αποδυναμωθούν, αλλά θα ενισχυθούν.

«Στρατηγικός στόχος της αναδιάταξης της ΕΛ.ΑΣ. είναι η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αντί να φυλάμε κτίρια και ταμπέλες να φυλάμε τους πολίτες» τόνισε από την Κοζάνη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο κ. Αναγνωστάκης, βρέθηκε στην Κοζάνη την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιάταξη της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Σχέδιο που σε γενικές γραμμές προβλέπει καταργήσεις υποστελεχωμένων Τμημάτων, καταργήσεις των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης με απορρόφηση των υπηρετούντων σε αυτά στα κατά τόπους Τμήματα ενώ στις έδρες των Γενικών Διευθύνσεων προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης όπως και η υπαγωγή των Τμημάτων Ναρκωτικών στις Υπηρεσίες Ασφάλειας.

Η διαβούλευση, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους για να ακολουθήσει η έκδοση Κανονιστικής Απόφασης η οποία θα αφορά στην ανακατανομή των οργανικών θέσεων και στις εδαφικές αρμοδιότητες, με τη νέα δομή να τίθεται σε εφαρμογή μετά τις τακτικές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στόχος της αναδιάταξης

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο κ. Αναγνωστάκη τόνισε ότι «στρατηγικός στόχο της αναδιάταξης, είναι η ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση».

Με τον κ. Αναγνωστάκη να σημειώνει πως «δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση αλλά για πρόταση στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Στόχος είναι η καλύτερη αστυνόμευση, η ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη στο χρόνο που ο πολίτης χρειάζεται την αστυνομία» και να διευκρινίζει πως «η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση – που δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση – αφορά στο δυσκολότερο κομμάτι, αυτό των υπηρεσιακών δομών».

Αναφερόμενος στους λόγους που «επιβάλλουν» τις αλλαγές, ο κ. Αναγνωστάκης επισήμανε πως «σήμερα, μόνο για τη φύλαξη της “ταμπέλας” σε ένα αστυνομικό τμήμα χρειάζονται 10 έως 12 αστυνομικοί χωρίς κανένας να περιπολεί. Είναι γνωστή η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, πρόβλημα που οξύνθηκε την 5ετία 2010 – ’15 με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις χωρίς παράλληλα να καλύπτονται θέσεις αποφοίτων αστυνομικών σχολών» υπενθυμίζοντας ότι «οι επιτυχόντες των πανελλαδικών του 2012 – ’13 κλήθηκαν να παρουσιασθούν φέτος και θα αποφοιτήσουν το 2017.

Τέλος παρουσιάζουν αύξηση οι δείκτες της μικρής και μεσαίας παραβατικότητας» κατέληξε ο κ. Αναγνωστάκης καλώντας τους δημάρχους να εξετάσουν τις προτεινόμενες αλλαγές «που στοχεύουν στην καλύτερη αστυνόμευση», με δεδομένο όπως είπε, το γεγονός ότι «θα δεχθείτε πίεση για τη διατήρηση των Τμημάτων».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης μετά τη σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης.

Για την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία και την αναδιάρθρωση που προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ‘’ Είναι μία διαδικασία στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης. Είναι μία σοβαρή προσπάθεια κοινωνικής διαβούλευσης όπως είπα και στους προσκεκλημένους και τον γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για κάτι είναι ένα σχέδιο το οποίο προτάθηκε από κάτω προς τα πάνω δηλαδή από τους αστυνομικούς διευθυντές των Νομών , παρουσιάστηκε στο συμβούλιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουμε υποχρέωση οφείλουμε να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους να καταθέσουν παρατηρήσεις , προβληματισμούς και γιατί όχι να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Άρα λοιπόν είναι μια τυπική διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης έτσι ώστε το τελικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στις αρχές του νέου έτους μάλλον μετά τον Μάρτιο μετά τις κρίσεις της ηγεσίας να έχει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή και πολιτική νομιμότητα. ‘’

Για την φιλοσοφία του σχεδίου αναδιάταξης της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε ‘’ Δεν έχουμε ως πρωταρχικό στρατηγικό στόχο το δημοσιονομικό όφελος. Πρωταρχικός στρατηγικός στόχος είναι να έχουμε αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα να το πω πολύ απλά για να το καταλάβουν όλοι φεύγουμε από τη λογική φυλάμε το κτίριο και την ‘’ ταμπέλα ‘’ και προσφέρουμε αληθινές υπηρεσίες ποιοτικές αστυνόμευσης . Για να λειτουργήσει ένα αστυνομικό τμήμα χρειάζεται 10 με 12 ανθρώπους με το καλημέρα και κανένας από αυτούς δεν θα είναι έξω δηλαδή δεν θα προσφέρει αστυνομικές υπηρεσίες εννοώ στο πεδίο της ευρέως σημασίας της ασφάλειας. Άρα θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις δομών να εξασφαλιστούν άνθρωποι γυναίκες και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας για να έχουμε και την εμφάνιση περιπολικών εκεί που μέχρι σήμερα δεν είχαμε και της δίκυκλης αστυνόμευσης αλλά και των πεζών περιπολιών. Άρα φεύγουμε από εκείνο το μοντέλο που ήθελε διάσπαρτες και υποστελεχωμένες αστυνομικές υπηρεσίες κάνουμε συγκεντρωτικές ενισχυμένες αστυνομικές δομές που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτελεσματική αστυνόμευση. ‘’

Για το πώς θα είναι κατανεμημένα και τι προβλέπει για τα Αστυνομικά Τμήματα το νέο σχέδιο ο κ. Αναγνωστάκης δήλωσε ‘’ Η βασική αρχή που οικοδομείται αυτό το νέο μοντέλο είναι ένα τουλάχιστον αστυνομικό τμήμα ανά Καλλικρατικό δήμο. Παράλληλα όμως υπάρχουν και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης τα οποία και αυτά αξιοποιούνται ως προς την αστυνόμευση πλέον και βεβαίως υπάρχουν δύο νέοι θεσμοί ο θεσμός της κινητής αστυνομικής μονάδας που πηγαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές άρα ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μίας διοικητικής εξυπηρέτησης , αλλά και μία μικρότερου επιπέδου και κλίμακας αστυνόμευσης και τον δεύτερο θεσμό που ενεργοποιούμε παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της αναδιάταξης είναι ο τοπικός αστυνόμος δηλαδή ένας αστυνόμος που θα είναι καθημερινά στην πιο απομακρυσμένη περιοχή ως σημείο αναφοράς έτσι ώστε να υποδέχεται και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους αυτών των μικρών τοπικών κοινωνιών. ‘’

Τέλος, για το αν προβλέπει κλείσιμο κάποιων αστυνομικών τμημάτων η αναδιάταξη της Ελληνικής Αστυνομίας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης τόνισε ‘’ Δεν θα ήθελα να μιλήσουμε για κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων, θα ήθελα να μιλήσουμε για συγχώνευση. Τα αποδυναμωμένα και υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα συγχωνεύονται και δημιουργούν μία σοβαρή , ενισχυμένη αστυνομική υπηρεσία που είναι ικανή πλέον να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις. ‘’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Το συνολικό σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την αγροτική ανάπτυξη παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο συνολικό σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την αγροτική ανάπτυξη αναφέρθηκε…

Πρότυπα-Πειραματικά: Πρόσκληση για αποσπάσεις μονίμων στη Δυτική Μακεδονία

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από την Παρασκευή 11-08-2023 έως την Κυριακή 20-08-2023

Προτεραιότητα στον πολίτη: Επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Άργους Ορεστικού

Παράλληλα, δόθηκαν αμοιβαίες δεσμεύσεις συνεργασίας προς όφελος του τόπου

Αλλάζουμε όψη με έργα υποδομών στην ύπαιθρο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στη Δυτική Μακεδονία

Επίσκεψη Αντιπεριφερειαρχών στις εργασίες οδικών βελτιώσεων

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στα Γρεβενά για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθησαν χθες (25-01-2023) απογευματινές ώρες στα Γρεβενά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας…

Δεύτερη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας – Στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους και το πρασίνισμα της αγροτικής παραγωγής 

Στις προοπτικές και στις δυνατότητες της  Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας…

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης στο ΕΣΠΑ

20.000€ για το Νοσοκομείο από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για Υποβολή Πρότασης…