Περίλαμπρος ο  εορτασμός του Αγίου Νικάνορος στην Μητρόπολη Καστοριάς

Ο Άγιος της Δυτικής Μακεδονίας, ο Άγιος της Ζάβορδας, ο Άγιος της Καστοριάς

Ο Άγιος Νικάνορας ο θαυματουργός, ένας Άγιος ίσως όχι τόσο γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα, μα τόσο αγαπητός και ευεργετικός για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019, ο Άγιος αυτός, ο Άγιος της ασκήσεως, της αγάπης, και της Ιεραποστολής, ο ξακουστός Μοναχός, εόρταζε και μαζί του εόρταζε  ολόκληρη η επαρχία της Καστοριάς. Και προς τιμήν του ανεγέρθη ναός περίλαμπρος στην περιοχή Χλόη, για να θυμίζει σε όλους την ευεργετική του παρουσία, για τους Καστοριανούς γενικότερα, και ειδικότερα για τα παιδιά τους που τα έσωσε από θανατηφόρο λοιμώδη ασθένεια.

Έτσι, κάθε χρόνο, με επίκεντρο τον Ιερό αυτό Ναό, τελούνται πανηγυρικές ακολουθίες για να αποδώσουν την μέγιστη τιμή στον συμπολιούχο και συμπροστάτη της πόλεως αυτής.

Φέτος, τις λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, αλλά και ο νέος Υφυπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ιδιαίτερα αγαπητός στους ακρίτες της περιοχής μας από την θητεία του ως Αρχηγός ΓΕΣ όπου επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την στελέχωση των απομακρυσμένων μονάδων και φυλακίων.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Μητροπολίτης Λαρίσης, συνευχομένου του οικείου Επισκόπου, Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και πλειάδας Ιερέων από την Λάρισα, από την Πάτρα και βέβαια από την τοπική Εκκλησία. Ο πιστός λαός που κατέκλυσε τον Ναό είχε την ευλογία να προσκυνήσει τεμάχια της Τιμίας Χειρός του Οσίου πατρός ημών Νικάνορος, προερχόμενα από την Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος Ζάβορδος με την ευλογία του Καθηγουμένου αυτής, Αρχιμ. Σεραφείμ, αλλά και την παλαιά εικόνα του Αγίου, προερχομένης από το Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής Οικονόμου. Ο Μητροπολίτης μας προσεφώνησε τους προσκεκλημένους, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, ιδιαιτέρως τον εξοχώτατο κ. Υφυπουργό, τονίζοντάς του τη σημασία της παρουσίας του στην ελληνικότατη Μακεδονία μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην εμπνευσμένη ομιλία του στο δεσποτικό γεγονός της Μεταμορφώσεως και πώς αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του για τη ζωή του κάθε πιστού. Ακολούθησε Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και Εικόνων στους δρόμους της περιοχής, συνοδεία της μπάντας του Στρατού, των Ιερέων, των αρχόντων του τόπου και του περιεστώτος λαού.

Την κυριώνυμη ημέρα, προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Λαρίσης, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης και Καστορίας κ. Σεραφείμ. Πλήθος λαού συμπροσευχήθηκε αναμέλποντας ευχαριστηρίους αίνους στον Όσιο Νικάνορα, εις ανάμνησιν του θαύματος του οποίου έφεραν τα παιδιά τους στον ναό. Τη διακονία του κηρύγματος ανέλαβε ο Μητροπολίτης Λαρίσης ο οποίος, αναφερόμενος στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, σημείωσε την αρετή της ταπείνωσης, αρετή δυσκολοκατάκτητη μα ουρανοδρόμο, αρετή η οποία ήταν ίδιον γνώρισμα του σημερινού τιμωμένου Αγίου. Αίσθηση προκάλεσε ο σύντομος διδακτικός διάλογος που είχε με τα παιδιά προκειμένου να αντιληφθούν την αξία της ταπείνωσης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και προ της Απολύσεως, αναγνώστηκε η σχετική ευχή για τα παιδιά, ευχή ικετήριος στον Όσιο ώστε να επιβλέπει επί των παιδιών της πόλεως, αλλά και η ευχή των κολλύβων.

Να σημειωθεί πως οι ιερές ακολουθίες αναμεταδόθηκαν από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Πειραϊκής Εκκλησίας και τον τοπικό μας Εκκλησιαστικό Σταθμό.

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…