Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πώς θα προστατευτείτε από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που διενεργεί η Π.Ε. Κοζάνης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), με στόχο την προστασία των πολιτών από τον Ιό του Δυτικού Νείλου και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σας ενημερώνουμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται ατομικά από κάθε πολίτη.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών (Culex). Αναπαράγονται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι ,φρεάτια ομβρίων υδάτων). Επιτίθενται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σημαντική συνεισφορά καταπολέμησής τους είναι η μείωση των λιμναζόντων υδάτων).

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Μέτρα Προστασίας

 1. Κατάλληλα ενδύματα (μακριά μανίκια και παντελόνια) – ανοιχτόχρωμα και φαρδιά   ρούχα
 2. Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Προσοχή η τοποθέτηση εντομοαπωθητικών στα παιδιά γίνεται μόνο από τους γονείς και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης, ξέπλυμα εντομοαπωθητικού με νερό και σαπούνι καθημερινά.
 3. Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα φεγγίτες, αεραγωγούς τζάκια κλπ. Κουνουπιέρα ιδίως στα βρέφη.
 4. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα που περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), τα οποία κυκλοφορούν και στο εμπόριο .Προσοχή σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
 5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
 6. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. διότι μειώνεται η δραστηριότητά τους  Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, διότι προσελκύουν   λιγότερο τα κουνούπια.
 7. Τακτικό κούρεμα του γρασιδιού.
 8. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες πιατάκια γλάστρας, παλιά ελαστικά, υδρορροές, στέρνες (αλλαγή του νερού τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα), κουφάλες δέντρων, πισίνες, σιντριβάνια κλπ.
 9. Τακτικός καθαρισμός των στάβλων των ζώων (απομάκρυνση της κοπριάς από τις κατοικημένες περιοχές).
 10. Απομάκρυνση των λιμναζόντων νερών και έξω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
 11. Το πότισμα των φυτών – καλλιεργειών θα πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες και όχι το σούρουπο ή το βράδυ διότι τότε έχουμε έντονη δραστηριότητα των κουνουπιών.

Η νόσος δεν μεταδίδεται από ασθενή σε άλλο άνθρωπο με οποιοδήποτε  άλλο τρόπο, (πχ. Άμεση επαφή), ούτε από ζώο σε άνθρωπο, αν δεν υπάρχει ο ενδιάμεσος διαβιβαστής, το κουνούπι, γι ’αυτό όλοι μαζί ας κάνουμε προσπάθεια για την εξάλειψη τους.

Η τηλεφωνική Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού για αναφορά προβλημάτων αυξημένης όχλησης κατά τόπους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα από τον ανάδοχο του έργου, χωρίς χρέωση είναι: 8001124424

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…