Εκδηλώσεις Μαΐου 2022.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, επενδύοντας στον τουρισμό της περιοχής, μέσω πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, συμμετέχει ενεργά στη στήριξη δράσεων, που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του τόπου, στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

 

Παρακάτω περιγράφονται εκδηλώσεις που στηρίζει ενεργά η Π.Ε. Καστοριάς και θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

 

  • Συναυλία κοινωνικού χαρακτήρα για στήριξη συμπολιτών μας από το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Καστοριάς σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια και τα δευτεροβάθμια σωματεία Δημ. Υπαλλήλων, στην παραδοσιακή πλατεία «Ντολτσό», 01 Μαΐου. Οι συμπολίτες μας που θα συμμετέχουν, μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καστοριάς, για στήριξη συμπολιτών μας.
  • Παπαρρόδεια 2022.

Πρόκειται για μια εκδήλωση,  που πραγματοποιεί ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού,  στις 07 Μαΐου στο Δισπηλιό Καστοριάς. Υλοποιείται στο πλαίσιο αναγνώρισης και καθιέρωσης εορτασμού της Μάχης του Δισπηλιού, που έγινε τον Απρίλιο του 1941 και  δεν έχει τύχει, ακόμα, της αναγνώρισης που της πρέπει.

Μια  μάχη που αιφνιδίασε τις πιο επίλεκτες μονάδες των Γερμανών εισβολέων και τους έκανε να αναζητούν να μάθουν, εκ των υστέρων, τα στοιχεία του ελληνικού στρατού που τους αντιμετώπισε τόσο αποτελεσματικά, ώστε μόνο με τη συνδρομή της αεροπορίας να  την ξεπεράσουν. Η μάχη περιγράφεται στην επίτομη Ιστορία του Ελληνο-ιταλικού και Ελληνο-γερμανικού πολέμου, 1940-41 (έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ) και είναι η μοναδική «εκ συναντήσεως» και «επί ανοικτού πεδίου» μάχη του Ελληνο-γερμανικού πολέμου.

Στα κοιμητήρια του Δισπηλιού βρίσκονται οι τάφοι των δεκατριών (13) ηρώων, και το Ηρώο με την προτομή του Τχη (ΠΒ) Ι. Παπαρρόδου.

Στις εκδηλώσεις αναμένονται να παραστούν αρχές από την Λαμία, γενέτειρα του Τχη.

 

 

 

  • 12η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ)-  Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τα Παραρτήματα Καστοριάς, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, στις 8-9 Μαΐου, στην Καστοριά.  Το  θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι: «Τα Μαθηματικά στην Διασυνδεδεμένη Κοινωνία της Γνώσης». Στο πλαίσιο της δράσης θα φιλοξενηθούν στην περιοχή δεκάδες μαθητές, αλλά και καθηγητές  μαθηματικών,  οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου.

  • 14ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Υπέρτασης

Η Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης (Ε.Ε.Υ.) διοργανώνει το  14ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Υπέρτασης, με τίτλο: «Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Θεραπευτική Προσέγγιση. Ο ρόλος της αρτηριακής υπέρτασης και των συνυπαρχόντων παραγόντων κινδύνου», στο ξενοδοχείο Limneon, 13-15 Μαΐου, στην Καστοριά.

  • Αγώνες Δρόμου- Run Greece Καστοριάς 2022.

Πρόκειται για τους λαϊκούς αγώνες δρόμου που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ – ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ Δυτικής Μακεδονίας, στις  15 Μαΐου. Περιλαμβάνει τον καθιερωμένο, πλέον, Ημιμαραθώνιο Δρόμου Καστοριάς γύρω από τη λίμνη, περίπου 21χλμ, και τους αγώνες  5χλμ., 10 χλμ. και 1.000μ. Παιδιών.

Πρόκειται για ένα αθλητικό δρώμενο ενταγμένο στο πρόγραμμα  «Τρέχω στην Ελλάδα-Run Greece». Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δίνει τη δυνατότητα, ταυτόχρονα σε μικρούς και μεγάλους, την ευκαιρία να συμμετέχουν, καλλιεργώντας το αθλητικό ιδεώδες και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

  • 9ο Rally Greece Offroad (Αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού).

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής (Ε.Λ.Λ.Α.Δ.Α), σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Είναι ένας διεθνής αγώνας μηχανοκίνητου αθλητισμού με οχήματα 4Χ4, όπου ο χώρος επισκευών του θα βρίσκεται στην περιοχή της εμποροπανήγυρις του Άργους Ορεστικού.

Οι αγώνες περιλαμβάνουν ειδικές διαδρομές στον ορεινό όγκο του Βιτσίου, αλλά ταυτόχρονα θα γίνει και μια «Υπέρ Ειδική» διαδρομή δίπλα από το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» Άργους Ορεστικού, ενώ η πανηγυρική εκκίνηση θα γίνει μπροστά από τον χώρο του Δημαρχείου Άργους Ορεστικού.

 

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…