Οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο τα πολύτιμα και ευαίσθητα δεδομένα τους με τον τρόπο που μοιράζονται με άλλους τις πληροφορίες και τις φυσικές τους συσκευές που περιέχουν τις πληροφορίες αυτές.

Η έκθεση της Kaspersky Lab My Precious Data: Stranger Danger ρίχνει φως στις συνήθειες κοινής χρήσης δεδομένων και αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που μοιράζονται τα δεδομένα και τις συσκευές τους ζουν πολύ πιο δύσκολες ψηφιακές ζωές σε σύγκριση με όσους δεν τα μοιράζονται – αντιμετωπίζοντας απώλειες δεδομένων και προβληματικές συσκευές.

Τα άτομα που μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ψηφιακή τους ζωή – για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί χρήστες που μοιράζονται τα δεδομένα τους στο Διαδίκτυο έχουν βιώσει απώλεια δεδομένων στα smartphone τους (47%). Ωστόσο, οι πιθανότητες απώλειας δεδομένων είναι συγκριτικά περιορισμένες μεταξύ εκείνων που δεν μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους – μόνο το 13% αυτών έχουν χάσει πληροφορίες από τα smartphones τους. Οι κίνδυνοι κοινής χρήσης δεδομένων είναι ακόμη μεγαλύτεροι για όσους μοιράζονται τις πληροφορίες τους με ξένους, με το 59% των χρηστών smartphone που μοιράζονται δεδομένα με ξένους να παραδέχεται ότι έχει αντιμετωπίσει απώλεια δεδομένων.

Οι άνθρωποι που μοιράζονται διαδικτυακά τα πολύτιμα δεδομένα τους έχουν επίσης αναφέρει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων με τις συσκευές τους. Όσον αφορά τα smartphones, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα περιλαμβάνουν ενοχλητικές διαφημίσεις (51%, σε σύγκριση με το 25% των χρηστών που δεν μοιράζονται), προβλήματα μπαταρίας (41%, σε σύγκριση με το 17% των ατόμων που δεν μοιράζονται), εφαρμογές λειτουργούν στη συσκευή τους χωρίς την έγκρισή τους (19%, σε σύγκριση με το 6% των χρηστών που δεν μοιράζονται) και «μολύνσεις» από κακόβουλο λογισμικό (14%, σε σύγκριση με το 4% των ανθρώπων που δεν μοιράζονται). Αυτά τα ευρήματα απεικονίζουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των ζητημάτων κοινής χρήσης δεδομένων και των προβλημάτων σε συσκευές, με όσους μοιράζονται δεδομένα να είναι πιο πιθανό να ζήσουν μια πιο δύσκολη ψηφιακή ζωή σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει την ίδια συσχέτιση για τους ανθρώπους που άφησαν τις φυσικές τους συσκευές στα χέρια άλλων, π.χ. παραδίδοντας το smartphone τους σε άλλους για μια χρονική περίοδο, αφήνοντας τις συσκευές τους σε δημόσιο χώρο χωρίς να τις έχουν κλειδώσει, δίνοντας τα PIN κ.α. Οι χρήστες αυτοί είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν απώλεια δεδομένων – για παράδειγμα, περισσότεροι από τους μισούς (65%) που μοιράζονται το smartphone με άλλους έχουν επίσης βιώσει απώλεια δεδομένων στα smartphones τους, έναντι του 34% αυτών που δεν το κάνουν.

Ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business Kaspersky Lab, σχολίασε,

“Η έρευνά μας δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι μοιράζονται ψηφιακά τα δεδομένα τους υπέρ του δέοντος, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα συσκευών και να χάσουν δεδομένα, καθιστώντας την ψηφιακή τους ζωή πιο δύσκολη. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν οι χρήστες μοιράζονται τις ψηφιακές τους συσκευές με άλλους ή με άγνωστους συνολικά.

Γνωρίζουμε ότι οι χρήστες είναι απίθανο να σταματήσουν να μοιράζονται τα πολύτιμα δεδομένα που αγαπούν με άλλους ανθρώπους στο Διαδίκτυο – αυτό είναι ένα από τα προνόμια του online κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για όλους να γνωρίζουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους στους οποίους μπορεί να εκθέσουν τα δεδομένα και τις συσκευές τους.

Καλούμε τους ανθρώπους να επιλέξουν προστασία που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες τους, ανεξάρτητα από το εκάστοτε περιβάλλον που μπορεί να χρησιμοποιούν. Η προσέγγιση αυτή εντοπίζει πολύπλοκες και στοχευμένες απειλές και προσφέρει στους χρήστες συμβουλές που συμβάλλουν στη μείωση των πιθανών ζημιών στα δεδομένα και τις συσκευές τους – αφήνοντας τους ανθρώπους να απολαμβάνουν όλα όσα έχει να τους προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος”

Η έκθεση My Precious Data: Stranger Danger βασίζεται σε μια ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική εταιρεία Toluna και Kaspersky Lab τον Ιανουάριο του 2017. Η έρευνα αξιολόγησε τις συμπεριφορές 16.250 χρηστών του διαδικτύου ηλικίας άνω των 16 ετών από 17 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Από βοηθός… σπιούνος: Το ChatGPT εξαπλώνεται στους χώρους εργασίας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βοηθήσουν στην καθημερινή τους εργασία 

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Facebook: Προτεραιότητα σε αξιόπιστα MME για περιορισμό των fake news

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα δίνει πλέον προτεραιότητα στο News Feed του…

Nomophobia, η σύγχρονη φοβία του να είσαι χωρίς κινητό

Nomophobia, η σύγχρονη φοβία του να είσαι χωρίς κινητό

11 ΙοΤ εφαρμογές στο Giga Campus by Vodafone & Demokritos που μπορούν να αλλάξουν το ψηφιακό αποτύπωμα της Ελλάδας

11 ΙοΤ εφαρμογές στο Giga Campus by Vodafone & Demokritos που μπορούν να αλλάξουν το ψηφιακό…

13 κρυφές λειτουργίες των smartphone που ελάχιστοι γνωρίζουν και θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη

13 κρυφές λειτουργίες των smartphone που ελάχιστοι γνωρίζουν και θα κάνουν τη…

Αναζητώντας την κοσμική πηγή του νερού

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα διεισδύσει σε μοριακά νέφη για…

Ο Έλον Μασκ είναι ο πρώτος που έσπασε το “φράγμα” των 300 δισ. δολαρίων

Ο Έλον Μασκ είναι ο πρώτος που έσπασε το “φράγμα” των 300…

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις

Φιλόδοξο πείραμα

Ο εθισμός στα video games είναι η μοναδική εξάρτηση που «χτυπά» ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών

ΠΟΥ: Ασθένεια ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια