Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ώστε να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο;

Το διάβασμα, η συμμετοχή στο μάθημα και οι καλοί δάσκαλοι δεν είναι τα μόνα πράγματα που θα επηρεάσουν τις επιδόσεις ενός παιδιού στο σχολείο. Η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι πάρα πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας. Ποια είναι, όμως, αυτά;

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Αυτά τα δύο συστατικά είναι καροτενοειδή – δηλαδή χρωστικές με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες – και έχει αποδειχθεί ότι, σε καλά επίπεδα, ενισχύουν την μνήμη, την αντίληψη, αλλά ίσως και τις σχολικές επιδόσεις. Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, το καλαμπόκι, το ακτινίδιο, τα σταφύλια και τα κολοκυθάκια.

Ακόρεστα λιπαρά

Είναι ανάγκη να λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες καλών, υγιεινών λιπαρών, καθώς ενισχύουν τις γνωστικές δεξιότητες, ειδικά στην παιδική ηλικία. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ω-3, για τα οποία μιλάμε πολύ συχνά. Η δράση τους είναι τόσο αποτελεσματική, που ορισμένοι ειδικοί έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να τα δοκιμάσουν σε μορφή συμπληρώματος, για να ελέγξουν κατά πόσο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μη φαρμακευτική λύση για την διαχείριση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Τα βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, στα αβοκάντο και στο ελαιόλαδο. Τα ω-3 βρίσκονται σε ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, και θα ήταν καλό να μάθετε στο παιδί σας να τα αγαπάει από μικρή ηλικία.

Ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίνες είναι οι χρωστικές που δίνουν το έντονο μοβ και μπλε χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια φετινή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν 100% φυσικό χυμό σκούρου σταφυλιού πριν κάνουν τεστ που μελετούσαν τις γνωστικές τους δεξιότητες, τα πήγαιναν καλύτερα σε σχέση με όσους έλαβαν ένα placebo. Τα σταφύλια και τα blueberries είναι από τις καλύτερες πηγές αυτών των ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Χολίνη

Η χολίνη είναι σημαντική, επειδή αποτελεί την βάση αρκετών νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για τις γνωστικές μας δεξιότητες. Έχει αποδεχθεί μέσα από αρκετές μελέτες ότι τα επίπεδα χολίνης μιας γυναίκας που εγκυμονεί μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την εγκεφαλική υγεία του βρέφους. Την βρίσκουμε σε καλές ποσότητες στα φασόλια και στα αυγά.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε σχετίζεται με την μνήμη, την όραση, την ακοή, αλλά και το πόσο εύκολα μαθαίνουμε γλώσσες. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, και προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου μας. Την βρίσκουμε στα αυγά, στον ηλιόσπορο, στα αμύγδαλα, στα φιστίκια και στο μπρόκολο.

iatronet.gr

You May Also Like

Δυσλεξία: Συμπτώματα στο παιδί. Πώς αντιλαμβάνεται τις λέξεις;

Δυσλεξία: Συμπτώματα στο παιδί. Πώς αντιλαμβάνεται τις λέξεις;

Μικρός αδερφός που βλέπει την αδερφή του σε αγώνα πάλης, νομίζει πως είναι αληθινός καβγάς και μπαίνει να «καθαρίσει»

Η στιγμή που έκανε τους πάντες να τον χειροκροτήσουν

Φυσικές λύσεις για τον πονοκέφαλο

Φυσικές λύσεις για τον πονοκέφαλο

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας για ελλείψεις φαρμάκων την ώρα που «ξεκινούν» οι ιώσεις

Νέα επιτροπή παρακολούθησης

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου μελιού

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου μελιού

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε τα λεμόνια στην κατάψυξη!

Είναι γνωστό ότι το να πίνετε νερό με λεμόνι σας βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή του.

Με το Αιθέριο Έλαιο Μέντας μπορείτε να Κόψετε τη Ζάχαρη – Δείτε Πώς!

Με το Αιθέριο Έλαιο Μέντας μπορείτε να Κόψετε τη Ζάχαρη – Δείτε…

Μάθετε στο παιδί σας να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Μάθετε στο παιδί σας να υπερασπίζεται τον εαυτό του