Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ώστε να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο;

Το διάβασμα, η συμμετοχή στο μάθημα και οι καλοί δάσκαλοι δεν είναι τα μόνα πράγματα που θα επηρεάσουν τις επιδόσεις ενός παιδιού στο σχολείο. Η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι πάρα πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας. Ποια είναι, όμως, αυτά;

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Αυτά τα δύο συστατικά είναι καροτενοειδή – δηλαδή χρωστικές με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες – και έχει αποδειχθεί ότι, σε καλά επίπεδα, ενισχύουν την μνήμη, την αντίληψη, αλλά ίσως και τις σχολικές επιδόσεις. Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, το καλαμπόκι, το ακτινίδιο, τα σταφύλια και τα κολοκυθάκια.

Ακόρεστα λιπαρά

Είναι ανάγκη να λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες καλών, υγιεινών λιπαρών, καθώς ενισχύουν τις γνωστικές δεξιότητες, ειδικά στην παιδική ηλικία. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ω-3, για τα οποία μιλάμε πολύ συχνά. Η δράση τους είναι τόσο αποτελεσματική, που ορισμένοι ειδικοί έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να τα δοκιμάσουν σε μορφή συμπληρώματος, για να ελέγξουν κατά πόσο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μη φαρμακευτική λύση για την διαχείριση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Τα βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, στα αβοκάντο και στο ελαιόλαδο. Τα ω-3 βρίσκονται σε ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, και θα ήταν καλό να μάθετε στο παιδί σας να τα αγαπάει από μικρή ηλικία.

Ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίνες είναι οι χρωστικές που δίνουν το έντονο μοβ και μπλε χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια φετινή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν 100% φυσικό χυμό σκούρου σταφυλιού πριν κάνουν τεστ που μελετούσαν τις γνωστικές τους δεξιότητες, τα πήγαιναν καλύτερα σε σχέση με όσους έλαβαν ένα placebo. Τα σταφύλια και τα blueberries είναι από τις καλύτερες πηγές αυτών των ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Χολίνη

Η χολίνη είναι σημαντική, επειδή αποτελεί την βάση αρκετών νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για τις γνωστικές μας δεξιότητες. Έχει αποδεχθεί μέσα από αρκετές μελέτες ότι τα επίπεδα χολίνης μιας γυναίκας που εγκυμονεί μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την εγκεφαλική υγεία του βρέφους. Την βρίσκουμε σε καλές ποσότητες στα φασόλια και στα αυγά.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε σχετίζεται με την μνήμη, την όραση, την ακοή, αλλά και το πόσο εύκολα μαθαίνουμε γλώσσες. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, και προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου μας. Την βρίσκουμε στα αυγά, στον ηλιόσπορο, στα αμύγδαλα, στα φιστίκια και στο μπρόκολο.

iatronet.gr

You May Also Like

Επίσκεψη της Ομάδας προστασίας αδέσποτων ζώων Καστοριάς στο νηπιαγωγείο Πολύκαρπης

΄΄Οι μαθητές ενημερώθηκαν τι σημαίνει φιλοζωική και εθελοντισμός΄΄

ΕΟΔΥ: Πώς φτάσαμε στην αντικατάσταση του Θεοκλή Ζαούτη – Οι λόγοι πίσω από την παραίτηση

Τι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας και του Μεγάρου Μαξίμου

Εθελοντική αιμοδοσία, στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Εθελοντική αιμοδοσία, στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά

6 αρνητικά πράγματα που λες στο παιδί νομίζοντας ότι είναι θετικά

Οι εκφράσεις που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου

Οκτώ συμπτώματα του στόματος που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Οκτώ συμπτώματα του στόματος που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πώς οι δάσκαλοι μπορούν να κολλήσουν άγχος τους μαθητές τους

Γνωρίζετε πως τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν στρες απο τους δασκάλους τους; Συνήθως οι…

Φύλλα εργασίας για το Πάσχα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού

Φύλλα εργασίας για το Πάσχα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού

Γιατί σερβίρουν ζελέ στα νοσοκομεία – Οι διατροφικές του αξίες

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε ζελέ