Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 1 Απριλίου

Σήμερα, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, είναι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

Επιπλέον, την τιμητική τους έχουν σήμερα… τα ψέματα και οι φάρσες, λόγω πρωταπριλιάς. Όπως αναφέρει στο σχετικό λήμμα η Βικιπαίδεια: «Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο».

Σημειώστε, τέλος:

  • Ανατολή ήλιου: 07:09
  • Δύση ήλιου: 19:48
  • Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες 38 λεπτά.

 

You May Also Like

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Συναγερμός» στην Αθήνα για τις εξελίξεις

Τι συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

30 Καθημερινές εκφράσεις που προέρχονται από την αρχαιότητα

Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των…

Τα πρώτα βήματα του Γιαννάκη μετά το χειρουργείο στις ΗΠΑ – Σε ποιον τα αφιέρωσε

Τα πρώτα βήματα του μετά το χειρουργείο(βίντεο)

Σχολεία: Επιστροφή με rapid αντί self test – Το βασικό σενάριο για τις 10 Ιανουαρίου

Επιστροφή στα σχολεία με εργαστηριακό τεστ και αλλαγή στους όρους αναστολής της λειτουργίας…

Ηλικιωμένος ξεσπά για την φωτιά στην Πεντέλη: «Λυπάμαι που είμαι Έλληνας, δεν ξέρω τι ψηφίζουμε»

«ούτε ένα νερό, μια πορτοκαλάδα… Δεν ξέρω τι ψηφίζουμε και τι πληρώνουμε…Απαράδεκτη κατάσταση! Λυπάμαι που είμαι Έλληνας… Έχω ζήσει ένα κάρο φωτιές, αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί»

Κανείς μόνος σε αυτήν την κρίση. Η Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα

Κανείς μόνος σε αυτήν την κρίση. Η Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των ευπαθών…

Κόβουν τις «ακριβές» συνήθειες της πανδημίας οι καταναλωτές

Φρένο σε αγορές βιολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής λόγω ακρίβειας

Σχολεία: Τι ισχύει για τις απουσίες λόγω ιώσεων – Η απόφαση του υπ. Παιδείας

«Ενημέρωση σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω των εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων»

Κακοκαιρία: Έντονα φαινόμενα φέρνει ο «Elias»

Από τις βραδινές ώρες χθες εκδηλώνεται σε περιοχές μεταξύ άλλων της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας

Έρχεται η ώρα του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγών

Οι αλλαγές για τα 355 εκατ. ευρώ του Τέλους Χαρτοσήμου