Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην προλάβουν την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ και να υποχρεωθούν σε ποινές ή και να χάσουν δικαιώματα, βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, με βάση το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερις εργάσιμες (μέχρι τις 15 Ιουνίου) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και από εκεί και πέρα αλλάζουν τα γράμματα.

Οι πληροφορίες θέλουν τους κοινοτικούς ελεγκτές να παρακολουθούν στενά την όλη υπόθεση, το υπουργείο να αγωνιά και να μην ρισκάρει μια «άτυπη» παράταση της διαδικασίας, τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κρύβεται πίσω από το γράμμα του νόμου, τον συντονιστή του έργου να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, τους πιστοποιημένους φορείς να έχουν σαστίσει και τους αγρότες να σπεύδουν, ως συνήθως, την τελευταία στιγμή.

Το ζήτημα είναι ότι μ’ αυτό ημιτελές θεσμικό πλαίσιο και μ’ αυτό το σαθρό μηχανογραφικό υπόβαθρο δουλειά δεν γίνεται και τη «νύφη» πληρώνουν ποικιλοτρόπως, όπως πάντα οι παραγωγοί. Σημειωτέον ότι τα βάσανα της όλης διαδικασίας τον τελευταίο χρόνο αλλά και οι σημαντικές απώλειες που καταγράφονται σε αρκετές περιπτώσεις με τα νέα δικαιώματα, υποχρεώνει πολλούς παραγωγούς να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία των δηλώσεων και να λένε με οργή «χάρισμά τους». Την ίδια στιγμή, κάποιοι αναρωτιούνται μήπως αυτό γίνεται και επί σκοπό, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν δικαιώματα, να πάνε στο εθνικό απόθεμα και να μοιρασθούν στη συνέχεια σε ημέτερους.

Όπως και να ‘χει χαμένοι   

Με σοβαρές ποινές για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά και με μεγάλες απώλειες ενισχύσεων λόγω μη υποβολής ή λόγω μη ορθής υποβολής των σχετικών αιτήσεων, κινδυνεύουν οι δικαιούχοι αγρότες, όσο περνούν οι μέρες και η όλη διαδικασία (ενεργοποίηση δικαιωμάτων – μεταβιβάσεις τίτλων) κινείται με ρυθμούς χελώνας.  

Παρά το γεγονός ότι τα σημεία είναι περισσότερα, δεδομένης της απελευθέρωσης στο ΟΣΔΕ που επιχείρησε η Βάθη, πολλοί διαχειριστές των πυλών εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις αμφιβολίες τους, για το αν και κατά πόσο η σχετική διαδικασία θα γίνει εφικτό να περαιωθεί εμπρόθεσμα και χωρίς ποινές ως τις 15 Ιουνίου.

«Με το ρυθμό που γίνονται οι δηλώσεις και με δεδομένο ότι βρισκόμασταν πανελλαδικά όχι πάνω από το 48% σε επίπεδο καταχώρησης δηλώσεων στο σύστημα την Τετάρτη, εκτιμώ, ότι μόλις ένα 55-60% των παραγωγών θα έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ ως τις 15 Ιουνίου», κρούει καμπανάκι κινδύνου  γνωστός συνεταιριστής , μιλώντας στο AgroNews.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σίγουρα πάνω από 150-180.000 παραγωγοί θα υποστούν ποινές, αν όντως πάνε αργότερα στις πύλες για δήλωση.

Να σημειωθεί πως όποιος γεωργός υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15/6/2016 και μέχρι τις 11/7/2016, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής.

Παράλληλα, κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση του συνολικού ποσού του τσεκ που θα εισρεύσει στη χώρα μας το 2016, ή αν τα χρήματα (που θα κοπούν από τους παραγωγούς) χρησιμοποιηθούν για άλλες δράσεις από τους αρμόδιους.

Σημειωτέον πως το σύστημα στην «πλήρη ανάπτυξη του» ώστε να δεχθεί πράξεις δηλώσεων και μεταβιβάσεων (οι οποίες φέτος ήταν αυξημένες λόγω του κλίματος φόβου που καλλιέργησαν κάποιοι χωρίς λόγο σε συνταξιούχους ενεργούς αγρότες)  ήταν έτοιμο μόλις στις 5 του Μάη, όταν δηλαδή οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας απαιτείτο εκ των πραγμάτων να βρίσκονται, το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στο χωράφι για τη νέα σαιζόν.

«Κόλλημα» και με τις ενστάσεις

Συνεπώς, οι διαθέσιμες εργάσιμες μέρες (της Κυριακής εξαιρουμένης) ήταν μόλις 50, σε μια χρονιά μάλιστα που πολύς κόσμος (περίπου 22.000 άτομα) περιμένει πρώτα να εξοφληθεί το τσεκ και να εξεταστεί η ένστασή του, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός ως τέλη Ιούνη και με τα οριστικά δικαιώματα στο χέρι, να πάει μετέπειτα να κάνει ΟΣΔΕ.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα φέτος, μια νέα παράταση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, σημειώνουν πολλοί εμπλεκόμενοι, επαναφέροντας και πάλι επιτακτικά την ανάγκη επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, για το καλό των παραγωγών.

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου για την άνοδο των τιμών χονδρικής

Παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου

Επίδομα 250 ευρώ και επιστροφή ενοικίου: Πότε θα «πληρωθούν» στους δικαιούχους

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης κόβει τη βασιλόπιτα στο σπίτι του – Σαν να βγήκε από σκηνή σειράς του

Οι λεπτομέρειες τέχνης, τα design αντικείμενα, η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της κατοικίας του καλλιτέχνη και τα χαμόγελα των συνδαιτυμόνων του.

Σερβία: Οργισμένοι διαδηλωτές από την νέα έξαρση του κορωνοϊού μπήκαν στη Βουλή

Σερβία: Οργισμένοι διαδηλωτές από την νέα έξαρση του κορωνοϊού μπήκαν στη Βουλή

Κέρκυρα: Τα τελευταία νέα για την νοσηλεύτρια που παρέλυσε μετά τον εμβολιασμό

Κέρκυρα: Τα τελευταία νέα για την νοσηλεύτρια που παρέλυσε μετά τον εμβολιασμό

edupass.gov.gr: Αλλάζει από Δευτέρα 1η Νοεμβρίου η δήλωση self test στα δημόσια σχολεία – Τι ισχύει για τα ιδιωτικά

Πώς θα κάνουν τη δήλωση οι μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών…

Ο Τεντόγλου υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στην Ευρώπη

Ο σπουδαίος Έλληνας άλτης βρίσκεται σε μια πολύ ξεχωριστή λίστα, όντας ένα εκ των δέκα που θα διεκδικήσουν τη συγκεκριμένη διάκριση στον στίβο.

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την 28η Οκτωβρίου

Πόλυς Χατζηιωάννου: Εντοπίστηκαν 416 κιλά κοκαΐνης σε πλοίο Κύπριου εφοπλιστή

Πόλυς Χατζηιωάννου: Απίστευτη η ποσότητα των ναρκωτικών που βρέθηκε