Πού βλέπουμε περισσότερο τον αληθινό μας εαυτό: στις φωτογραφίες ή στον καθρέπτη;

Αναμφίβολα, πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση: το πρόσωπο που βλέπουμε όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που βλέπουμε, όταν κοιτάζουμε τις φωτογραφίες. Είναι σαν η κάμερα να αλλάζει δραστικά την εικόνα. Ή πρέπει να κατηγορήσουμε τον καθρέπτη;

Παρακάτω θα δώσουμε απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: Ποιο είναι πιο κοντά στην πραγματική μας εμφάνιση, η αντανάκλαση ή η φωτογραφία; Και γιατί αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την αντανάκλασή μας στον καθρέπτη και το πρόσωπό μας στις φωτογραφίες;

Ψυχολογική πτυχή

Έχουμε την τάση να κοιταζόμαστε περισσότερο στον καθρέπτη όταν είμαστε στο σπίτι, αφού είναι ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθουμε πιο ελεύθεροι και χαλαροί. Όσον αφορά τις φωτογραφίες συνήθως καταλήγουμε με την πόζα του “ξένου γκαζόν”που σημαίνει, ότι φαινόμαστε πιο σφιγμένοι και απροετοίμαστοι. Για αυτόν τον λόγο, όταν ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στον καθρέπτη πριν φύγουμε για πάμε σε ένα πάρτι έχουμε την εντύπωση, ότι είμαστε πολύ γοητευτικοί και την επόμενη μέρα που κοιτάζουμε τις φωτογραφίες από το πάρτι πιστεύουμε το ακριβώς αντίθετο.

Γωνία

Το θέμα είναι ότι τα πρόσωπά μας δεν είναι συμμετρικά. Αυτό ισχύει για όλους για άλλους λιγότερο και για άλλους περισσότερο. Και εδώ βρίσκεται η αιτία όλων των συγχύσεων. Κάθε πρωί όταν ξυπνάμε και κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη καθόμαστε στο ίδιο σημείο και βλέπουμε τον εαυτό μας από μια οικεία οπτική. Κατά συνέπεια συνηθίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. Αλλά όσον αφορά τις φωτογραφίες δεν μας προειδοποιούν πάντα για το πως, πότε και από ποια κατεύθυνση θα τραβηχτεί η φωτογραφία. Εκτός φυσικά, αν είστε η Όντρεϊ Χέπμπορν, που πάντα την φωτογράφιζαν από το καλό της προφίλ.

Ισορροπία λευκού

Κάθε είδος φωτισμού έχει την δική του θερμοκρασία. Αλλά όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη δεν παρατηρούμε αυτήν την ποικιλομορφία της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας εξισώνει αυτόματα όλες τις διαφορές και μας δείχνει την επιδερμίδα που έχουμε συνηθίσει. Από την άλλη, οι φωτογραφίες δείχνουν τον φωτισμό όπως πραγματικά είναι με όλες τις μετατοπίσεις και τις διαφορές της θερμοκρασίας. Όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη, ακόμα και αν ο φωτισμός προέρχεται από πολλές πηγές, συνεχίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας. Αντίθετα, η φωτογραφία μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, κάνοντάς μας να δούμε τα χαρακτηριστικά μας μέσα σε περιβάλλον αντικειμενικού φωτισμού.

Εστιάζοντας στα επιμέρους αντικείμενα

Μην ξεχνάτε, ότι όταν κοιταζόμαστε στον καθρέπτη επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία της αντανάκλασής μας και όχι στην γενική εικόνα. Αντίθετα, στις φωτογραφίες βλέπουμε την γενική εικόνα μας και παρατηρούμε πράγματα που προηγουμένως φαίνονταν ασήμαντα.

Κατοπτρισμός

Στην αντανάκλαση βλέπουμε πάντα έναν αντικατοπτρισμό του εαυτού μας και αυτό διαμορφώνει την άποψή μας για την εμφάνισή μας. Αντίθετα, οι φωτογραφίες μας δείχνουν πως μας βλέπουν οι άλλοι, μια ασυνήθιστη οπτική που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκπληξη.

Από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι μόνο οι φωτογραφίες μπορούν να μας δώσουν αντικειμενικές πληροφορίες για την εμφάνισή μας. Αλλά ακόμα και αν δεν βγαίνετε καλά στις φωτογραφίες αυτός δεν είναι λόγος για να απελπίζεστε. Ίσως να ήταν μια κακή στιγμή ή να μην έχετε όρεξη να στηθείτε για φωτογραφίες.

You May Also Like

Ηρωίδες στα ταμεία των σουπερμάρκετ

Ηρωίδες στα ταμεία των σουπερμάρκετ

Αν ένα ζευγάρι δημοσιοποιεί την σχέση του στο facebook κάτι “βρωμάει”! Τα πραγματικά ερωτευμένα ζευγάρια απαξιούν απλά! Δείτε το γιατί

Αν ένα ζευγάρι δημοσιοποιεί την σχέση του στο facebook κάτι “βρωμάει”! Τα…

20 σκίτσα από το 1910 που απεικονίζουν πως είχαν φανταστεί οι άνθρωποι την ζωή σήμερα

Μια σειρά φουτουριστικών σκίτσων με θέμα τη ζωή στο μέλλον, είχαν σχεδιάσει…

«Όταν έμεινα έγκυος στα πενήντα μου, μια γυναίκα μου είπε: “Αργήσατε, ε; Κατευθείαν γιαγιά;”»

«Όταν σε δουν έγκυο, παίρνουν όλοι το δικαίωμα να σου πουν ό,τι…

Ελεύθερος Σκοπευτής – Αυτοκτονίες

Έχει καταντήσει πια ρουτίνα η είδηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που…

Δασκάλα ηρωίδα δώρισε το νεφρό της σε 6χρονο μαθητή της και του έσωσε τη ζωή

Δασκάλα ηρωίδα δώρισε το νεφρό της σε 6χρονο μαθητή της και του…

8 πράγματα που μας έμαθε ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

Table of Contents Hide 8 πράγματα που μας έμαθε ο Μικρός Πρίγκιπας…

Survivor 5: «Κάθομαι μόνη μου και κλαίω» – Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η Μαίη

Κατηγορεί τις συμπαίκτριές της ότι της παίρνουν τα πράγματα

Βασιλακόπουλος: Αν είμαι 84 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ μπαίνει στην εφορία δεν θα με πολυνοιάζει

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, εμφανίστηκε προκλητικός, ρωτώντας «είναι υποχρεωτικότητα αυτή; Να παρακρατούνται τα…

Πώς θα ήταν αν ζούσαν σήμερα Νταϊάνα, Μάικλ Τζάκσον, Τζον Λένον και άλλες διάσημες προσωπικότητες

Τούρκος φωτογράφος «ανέστησε» ψηφιακά εμβληματικές προσωπικότητες