Πού οφείλονται οι αυξομοιώσεις του σακχάρου στον διαβήτη

Ποια είναι τα πιο συνήθη αίτια των διακυμάνσεων του σακχάρου και τι μπορείτε να κάνετε για να μην ξεφεύγουν από το αποδεκτό εύρος.

Στον διαβήτη, οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία. Οι μεγάλες διακυμάνσεις θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό, την υγεία, την ευεξία, ακόμα και τη μακροζωία, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ένα άτομο με διαβήτη έχει μερική ή ολική έλλειψη ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει την τροφή και να την μετατρέψει σε ενέργεια, ενώ παράλληλα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παραμένουν σε επίπεδα μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, έχει δηλαδή υπεργλυκαιμία. Πιθανά συμπτώματά της είναι η δίψα, η συχνουρία και το να αισθάνεται κάποιος ‘’πεσμένος’’.

Για την διόρθωση της υπεργλυκαιμίας χορηγούνται αντιδιαβητικά φάρμακα. Μερικές φορές όμως, η αγωγή για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, δηλαδή υπογλυκαιμία.

Η υπογλυκαιμία δείχνει ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα έχει πέσει σημαντικά κάτω από το επίπεδο που χρειάζεται ο οργανισμός. Πιθανά συμπτώματά της είναι η κούραση, το άγχος, η αδυναμία  και το τρέμουλο. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί ταχυπαλμία.

Ποια είναι όμως τα πιο συνήθη αίτια των διακυμάνσεων του σακχάρου;

Τρόφιμα και ροφήματα

Όταν τρώτε, το σάκχαρο αυξάνεται, καθώς οι τροφές μεταβολίζονται, μετατρέπονται δηλαδή σε γλυκόζη  και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, τα είδη των τροφίμων που επιλέγετε είναι το κλειδί για τον έλεγχο του σακχάρου. Τρόφιμα τα οποία περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) προκαλούν μεγαλύτερες αυξήσεις στη γλυκόζη σε σχέση με τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες (π.χ. κρέας, τυρί) και / ή λιπαρά ή σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά).

Για να αποφύγετε τις μεγάλες διακυμάνσεις, εστιάστε σε τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό μέρος της δίαιτας στον διαβήτη.

Τα ροφήματα είναι το ίδιο σημαντικά με τα τρόφιμα που επιλέγετε. Οι χυμοί φρούτων  και το γάλα, ανεβάζουν το σάκχαρο ενώ το  αλκοόλ προκαλεί πτώση στο σάκχαρο. Η μπύρα, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο.

Στρες

Το στρες συνδέεται με την παραγωγή της κορτιζόλης. Κάτω από συνθήκες στρες, εκκρίνεται κορτιζόλη, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, το υπερβολικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε υπερέκκριση κορτιζόλης, οδηγώντας σε δυνητικά επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου, δηλαδή υπεργλυκαιμία. Η  άσκηση είναι ίσως ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του στρες, διότι και συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του ίδιου του στρες αλλά και των συνεπειών του, δηλαδή της υπεργλυκαιμίας, μια και η άσκηση μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.  Για να αποφύγετε το στρες, κάντε προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, πάρτε βαθιές ανάσες ή επιλέξτε τον διαλογισμό.

Υπερβολική άσκηση

Η άσκηση είναι σε κάθε περίπτωση ωφέλιμη, αλλά είναι ακόμη περισσότερο απαραίτητη αν  έχετε διαβήτη. Αν όμως το παρακάνετε με την άσκηση, μπορεί να οδηγηθείτε σε υπογλυκαιμία. Για να δείτε τι είναι σωστό για εσάς, αρχίστε αργά και καταγράψτε τα επίπεδα γλυκόζης πριν και μετά την άσκηση. Με βάση τα αποτελέσματα, μπορείτε να εντοπίσετε καλύτερα τι χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου μέσα στα αποδεκτά όρια.

Έμμηνος ρύση

Οι ορμόνες αποσυντονίζονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και οι ίδιες ορμόνες που ελέγχουν τον μηνιαίο κύκλο μπορούν ορισμένες φορές να επηρεάσουν σημαντικά το σάκχαρο.

Δυο έως τρεις μέρες πριν την έμμηνο ρύση, καθώς είναι σε υψηλά επίπεδα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι γυναίκες παρατηρούν ότι οι ανάγκες τους για ινσουλίνη αυξάνονται. Η παρακολούθηση της γλυκόζης επιτρέπει την προσαρμογή των φαρμάκων και της διατροφής για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Η άσκηση είναι επίσης ωφέλιμη.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση των ορμονών, ο συνεχής έλεγχος και η καταγραφή των τιμών της γλυκόζης ενός ατόμου με διαβήτη, θα δείξει τις τάσεις και θα καταστήσει πιο εύκολο για το άτομο με διαβήτη και τον θεράποντα γιατρό, τον έλεγχο του διαβήτη.

Είναι σημαντικό να είναι το άτομο με διαβήτη καλά ενημερωμένο, ώστε να συζητά καλύτερα με τον γιατρό του. Αν εμφανίζετε μεγάλες αυξομοιώσεις στο σάκχαρο με την αγωγή που ακολουθείτε, μιλήστε στον γιατρό σας ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές στη θεραπεία σας.

Μπορείτε να ζήσετε με  καλύτερη ποιότητα ζωής, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο  ζωής και στις επιλογές σας. Αυτές βελτιώνουν και διατηρούν τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και τη γενική υγεία και ευεξία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σάκχαρο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.mydiabetes.gr.

Η ιστοσελίδα  έχει στόχο την ενημέρωση των ατόμων με διαβήτη, την εκπαίδευσή τους για την καλύτερη επικοινωνία με τον γιατρό και την υποβοήθηση του έργου του γιατρού στην επικοινωνία του με τον ασθενή.

iatronet.gr

You May Also Like

Δενδρολίβανο για πονοκέφαλο, στομάχι, φούσκωμα, μνήμη, άσθμα, μαλλιά, κυτταρίτιδα

Ήταν γνωστό στους αρχαίους Αιγύπτιους, Άραβες και Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό και το καλλιεργούσαν. 

Η σημασία της ισορροπίας στη σωστή κινητική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος & στην πρόληψη τραυματισμών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η σημασία της ισορροπίας στη σωστή κινητική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος &…

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Αυτή είναι η ΠΝΠ για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις

Τι περιλαμβάνει

Αυστραλία: Θεραπεία αυτισμού για βρέφη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μεταγενέστερης διάγνωσης

Η θεραπεία μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και…

Οι Ασθενείς με Ψωρίαση Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν

Οι Ασθενείς με Ψωρίαση Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν

Ο ύπνος προσθέτει 5 χρόνια στη ζωή, αρκεί να έχει καλή ποιότητα, λένε οι ειδικοί

Ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύπνου έχουν ζωτική σημασία για την υγεία και την επιβίωσή μας.

Δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε: 5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Table of Contents Hide 1.Ψωμί2.Μαργαρίνη3.Γάλα χαμηλών λιπαρών 4.Αναψυκτικά light 5. Μπάρες δημητριακών Οι περισσότεροι…

COVID-19 Lockdown: Πώς προετοιμάζουμε το σπίτι ώστε να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες

Table of Contents Hide COVID-19 Lockdown: Πώς προετοιμάζουμε το σπίτι ώστε να…

6 στάσεις στον ύπνο που θα σας βοηθήσουν να ξυπνάτε ΠΑΝΤΑ ξεκούραστοι και ανανεωμένοι

Table of Contents Hide 6 στάσεις στον ύπνο που θα σας βοηθήσουν…