Πράσινο πιστοποιητικό: Τι είναι και πότε έρχεται – Τα αποκαλυπτήρια

Η επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού Covid σήμερα. Από 1η Ιουλίου θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Το επίσημο όνομά του είναι: «EU digital Covid certificate».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου» δήλωσε σχετικά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες» συμπλήρωσε.

Δείτε την παρουσίαση (το πράσινο πιστοποιητικό στο 05:45 του βίντεο):

Πότε ξεκινά η εφαρμογή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την έναρξη εφαρμογής του πιστοποιητικού (EU Digital Covid Certificate) από την 1η Ιουνίου, ωστόσο παρότι η Ελλάδα ήταν από τις λιγοστές χώρες που είχαν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, οι καθυστερήσεις σε αρκετές άλλες είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί παράταση για την 1η Ιουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητά του ανάμεσα και στα 27 κράτη-μέλη. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και θ αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε από την 1η Ιουνίου, αλλά τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα ξεκινήσουν επισήμως έναν μήνα αργότερα, διότι πέραν της ετοιμότητας θα πρέπει να προηγηθεί η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ» τονίζουν στο iΕidiseis.gr, κυβερνητικές πηγές.

Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό

Το πράσινο πιστοποιητικό βεβαιώνει:

  • ότι έχει γίνει εμβολιασμός
  • τον τύπο του εμβολίου
  • ότι υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ και
  • ότι κάποιος έχει ασθενήσει από κορονοϊό στο παρελθόν

fefdzbv

Το πράσινο πιστοποιητικό θα είναι ψηφιακό, θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας ο ενδιαφερόμενος είτε τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ του.

Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

ieidiseis.gr

You May Also Like

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την επίσημη ενημέρωση

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023

Αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές το Doodle της Google

Τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αποφάσισε να τιμήσει (21.05.2023) η Google.