«Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει κάρτα εισόδου, όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Το 68% του πληθυσμού των φοιτητών του ΑΠΘ έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και ένα 5% είναι τα παιδιά που έχουν νοσήσει ήδη, οπότε φτάνουμε στο 73% και τις επόμενες 15 ημέρες το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Το ποσοστό των εκπαιδευτικών μαζί με τις άλλες κατηγορίες προσωπικού στο ΑΠΘ το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 91%. «Είμαστε η εργασιακή ομάδα που μετά τους υγειονομικούς, όπου υπάρχει η υποχρεωτικότητα, είμαστε η πρώτη ομάδα σε τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όλα αυτά, χωρίς να αποκλείω προβλήματα, συνθέτουν ένα παζλ, που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στους χώρους των πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια είναι χώρος επιστήμης και πρώτοι εμείς πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα, να πιστέψουμε την επιστήμη που μας έδωσε ένα δυνατό όπλο».

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών και εργαστηριακών τεστ των φοιτητών για την είσοδό τους στις πανεπιστημιακές αίθουσες, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως είναι εντελώς διαφορετική η χωροταξία των πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όπως είπε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει μία κεντρική πόρτα, στο ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου είναι μια αχανής έκταση και στο ΑΠΘ υπάρχουν 65 πόρτες που μπορούν να ελεγχθούν και μία πλευρά που λόγω πολιτικής προστασίας είναι μονίμως ανοιχτή. «Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει κάρτα εισόδου, όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου, να μπαίνει όποιος θέλει αλλά πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και πού πάει», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Ήδη είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν τα μέλη ΔΕΠ ούτε το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό να ασχοληθεί με αυτού του είδους τον έλεγχο. Έχουμε τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις όπου είναι εύκολο σε ομάδες των 20-25 ατόμων ο διδάσκων να ελέγξει την είσοδο», τόνισε.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι στα μεγάλα αμφιθέατρα, όπως στη Νομική, τη Φιλοσοφική, τη Θεολογική σχολή. «Γι’ αυτό κατατέθηκε και θα ψηφιστεί αυτές τις μέρες μια τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε τυπικής διαδικασίας, μόνο με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, να προσληφθεί προσωπικό που θα είναι επιφορτισμένο με δειγματοληπτικό έλεγχο των φοιτητών, γιατί μιλάμε για 410 αίθουσες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε σχολές όπως η Ιατρική, όπου με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα πως μπαίνει η υποχρεωτικότητα στους φοιτητές των σχολών επιστημών υγείας, εκεί δεν έχει νόημα ο έλεγχος, είπε καταλήγοντας ο πρύτανης.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή: https://www.voria.gr

You May Also Like

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Συνδιοργανωτής του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελληνική Γλώσσα.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Συνδιοργανωτής του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελληνική…

Η Οδύσσεια μίας φοιτήτριας σε αμαξίδιο στο ΑΠΘ (φωτογραφίες)

Η Αναστασία κατάφερε να μπει στα 47 της χρόνια στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αλλά η πρόσβαση στις αίθουσες δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση…

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα 500 καλύτερα νέα Πανεπιστήμια του κόσμου

Σύμφωνα με τη διεθνή λίστα Times Higher Education (THE) Young University Rankings για το 2023

Πανελλήνιες 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες για τα ειδικά μαθήματα

Πώς θα μάθετε τα αποτελέσματα

Τριών Ιεραρχών 2024 – σχολεία: Τι θα ισχύσει τελικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς την Τρίτη 30 Ιανουαρίου

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη καθηγητών του University of Alabama

«Διαβολοβδομάδα»: Καρέ-καρέ η σκληρότερη εκπαίδευση των ΟΥΚ – 96 ώρες αϋπνίας με οράματα και κενά μνήμης

Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι πως στα 70 χρόνια της σχολής των ΟΥΚ, οι επιτυχόντες δεν ξεπερνούν τους 3.300!

Για την απόφαση μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς καταγγέλλει την αυταρχική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο