Αναταράξεις στην αγορά προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αφού με το «καλημέρα» της εφαρμογής του μέτρου σημειώθηκε κύμα ανατιμήσεων σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, επαληθεύοντας πλήρως τους φόβους της αγοράς.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι επιχειρήσεις φρόντιζαν να απορροφήσουν στο σύνολο, τη νέα φορολογία, αυτή τη φορά η πλειονότητα «πέρασε» όλη την επιβάρυνση στους καταναλωτές, με τους εκπροσώπους τους να τονίζουν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συγκράτηση των τιμών. Όπως λένε οι ίδιοι, δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται η αγορά να πληρώσει το «μάρμαρο» στην προσπάθεια του κράτους να μαζέψει περισσότερα έσοδα, αντίθετα υπογραμμίζουν πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους.

Το βαρύ φορολογικό πακέτο που αποφάσισε να υιοθετήσει η κυβέρνηση και το «τσουνάμι» ακρίβειας που φέρνει εκτιμάται πως θα πλήξει καίρια την κατανάλωση, με δεδομένη τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους για νέο κύμα «λουκέτων» το επόμενο διάστημα. Ήδη, από χθες αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικά τρόφιμα, όπως το ρύζι, το αλεύρι, το κακάο, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες, το ψωμί του τόστ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα παγωτά, καθώς επίσης, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Πιο «φουσκωμένοι» είναι και οι λογαριασμοί της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας αλλά και τα πακέτα της συνδρομητικής τηλεόρασης, μετά και την επιβολή τέλους 10%, ενώ ακριβότερα είναι τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και τα κόμιστρα των ταξί. Αναπροσαρμογές τιμών έγιναν και σε καφετέριες και εστιατόρια, αφού ελάχιστοι επαγγελματίες επέλεξαν να διατηρήσουν σταθερό τον τιμοκατάλογό τους.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι και αυτές προϊόντος του χρόνου θα μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στις τελικές τιμές.

Την ίδια στιγμή, με «τσιμπημένες» τιμές γέμισαν το ρεζερβουάρ τους και οι οδηγοί, αφού από πολύ νωρίς το πρωί τα πρατήρια βενζίνης της χώρας ανήρτησαν πινακίδες με τις νέες τιμές των καυσίμων, ενώ ακριβότερα έως και 10% εκτιμάται πως θα πωλούνται από εδώ και στο εξής τα οχήματα αξίας άνω των 17.000 ευρώ με το νέο σύστημα φορολόγησης των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων.

«Πλήγμα» στον τουρισμό 


Στο μεταξύ, σοβαρές εκτιμάται πως θα είναι οι επιπτώσεις και στον τουρισμό, τόσο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, όσο και από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε 11 ακόμη νησιά. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γ. Τσακίρης δήλωσε χθες ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μπορεί να οδηγήσει σε «λουκέτο» μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ για έγκλημα σε βάρος των νησιών έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος,

«Πάγωσαν» τα τελωνεία


«Χάος» στα τελωνεία της χώρας έφερε η αλλαγή της φορολογίας στα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας, από χθες σταμάτησαν οι εκτελωνισμοί καινούριων αλλά και εισαγόμενων αυτοκινήτων, αφού δεν έχουν αποσταλεί ακόμη οι νέοι τιμοκατάλογοι από τις εισαγωγικές εταιρείες. Και αυτό γιατί ο νέος τρόπος υπολογισμού επιβαρύνει τις τιμές λιανικής της συντριπτικής πλειοψηφίας των μοντέλων, ενώ οι εισαγωγικές περιμένουν να συγκρίνουν τις τιμές που θα καταθέσουν οι ανταγωνιστές ώστε οι τελικές τιμές Λιανικής να μην είναι ακριβότερες από τους ανταγωνιστές τους.

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έξι ανατροπές στο εμπόριο προτείνει ο ΟΟΣΑ

Ξεκίνησε ο ΟΟΣΑ να αναζητά το θεσμικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο…

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τη Δευτέρα

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τη Δευτέρα

Συντάξεις: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές του Οκτωβρίου

Ξεκινά την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου η πληρωμή καταβολής των συντάξεων Οκτωβρίου από τον…

Σχέδιο 3 αξόνων για τη στήριξη των ανέργων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Σχέδιο 3 αξόνων για τη στήριξη των ανέργων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβλήθηκαν 16 εκατ. ευρώ σε 105.000 δικαιούχους – Έρχονται νέες πληρωμές

Σε ποιες διορθώσεις μπορούν να προχωρήσουν οι αγρότες μέχρι τις νέες πληρωμές

Γεωργιάδης: Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και το 2022

Η χώρα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, είναι μεταξύ των πρώτων χωρών…

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια

ΠΑΝΣΚΕΤΕ: «Καταστροφικό για την ΕΣΤΙΑΣΗ το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο»

Κάλεσμα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου

Ο Έλον Μασκ δώρισε μετοχές αξίας σχεδόν $6 δισ. της Tesla – Άγνωστος ο αποδέκτης

Ο Έλον Μασκ δώρισε μετοχές αξίας σχεδόν $6 δισ. της Tesla –…