Πρησμένα πόδια: Αυτά είναι τα πιθανά αίτια

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα πόδια μας πρήζονται κυρίως λόγω της ζέστης. Ωστόσο εάν το ένα ή και τα δύο πόδια σας είναι πρησμένα, χωρίς να έχει προηγηθεί πολύωρη ορθοστασία, σφιχτά παπούτσια ή ημέρα καύσωνα, μην το αγνοείτε καθώς το σύμπτωμα αυτό μπορεί κάτι να θέλει να σας “πει”.

Πρησμένα πόδια: Τι μπορεί να φταίει

Μπορεί να νιώθετε τα πρησμένα πόδια σας βαριά, να πονάνε και να δυσκολεύεστε να περπατήσετε. Τα αίτια γι’ αυτή την κατάσταση δεν είναι πάντα ξεκάθαρα, υπάρχουν όμως ορισμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας και καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με αυτήν.

Οίδημα

Συμβαίνει όταν οι ιστοί του σώματος κατακρατούν υγρά. Αυτό μπορεί να συνδέεται με πρήξιμο στα πόδια, τα χέρια ή και το πρόσωπο. Μπορεί να το παρατηρήσετε μετά από ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι ή μετά από πολύωρη ορθοστασία ενώ στις γυναίκες μπορεί να παρουσιάζεται πριν την έμμηνο ρύση. Συνήθως το οίδημα αυτό υποχωρεί από μόνο του μερικές φορές όμως μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου θέματος υγείας όπως χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόβλημα με τα νεφρά ή το συκώτι.

Είναι επίσης σύμπτωμα “καμπανάκι” στην εγκυμοσύνη καθώς μπορεί να σημαίνει προεκλαμψία, μία κατάσταση που συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και έντονο πονοκέφαλο και μπορεί να αποβεί μοιραία για τη μητέρα και το έμβρυο εάν δεν προχωρήσει άμεσα ο τοκετός.

Τραυματισμός

Χτυπήσατε ή παραπατήσατε και μετά από λίγο βλέπετε το πόδι σας να πρήζεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει διάστρεμμα ή ακόμη και μικρό κάταγμα και μπορεί αρχικά να μην νιώθετε τόσο έντονο πόνο γιατί το τραύμα είναι “ζεστό”. Βάλτε το πόδι σας ψηλά για να ανακουφίσετε την ενόχληση αλλά καλό θα ήταν να το εξετάσει ορθοπεδικός για να αποκλείσετε έναν σοβαρό τραυματισμό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Το αίμα κυκλοφορεί στο σώμα και ακολουθεί σταθερά μια διαδρομή από την καρδιά προς τα πόδια και πάλι προς τα πάνω. Για να συμβεί αυτό πρέπει να λειτουργούν σωστά οι βαλβίδες της καρδιάς που ελέγχουν τη ροή του αίματος στις φλέβες. Η λειτουργία τους μπορεί να επηρεάζεται από το πέρασμα του χρόνου ή το πρόβλημα να είναι αποτέλεσμα ενός θρόμβου αίματος σε μια φλέβα. Εάν το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει στην καρδιά όπως θα έπρεπε, μπορεί να συγκεντρώνεται στα πόδια και πέλματα και να προκαλεί πρήξιμο.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Πρόκειται για μία σοβαρή νόσο που δυστυχώς είναι πολύ συχνή και τα συμπτώματά της μπορεί να παραγνωρίζονται. Ένα από αυτά είναι το οίδημα στα πόδια και τα πέλματα καθώς η καρδιά δεν μπορεί να δώσει τη σωστή ώθηση στο αίμα ώστε να κυκλοφορήσει στο σώμα. Άλλα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια κατά το περπάτημα και η κατακράτηση υγρών στο σώμα και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος

Εάν τα νεφρά δεν μπορούν να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα υγρά από το σώμα μπορεί στο αίμα να παραμένει μεγάλη ποσότητα νατρίου. Αυτό κάνει το σώμα να συγκρατεί περισσότερα υγρά από συνήθως και καθώς η βαρύτητα τα στέλνει προς τα κάτω, αυτό εκδηλώνεται ως πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Οι παθήσεις του ήπατος επίσης οδηγούν σε κατακράτηση πολλών υγρών τα οποία μπορεί να συγκεντρώνονται στην κοιλιά, τα πόδια και τα πέλματα.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μας

Table of Contents Hide Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μαςΟφέλη από…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

Μην κόψεις ποτέ το σημείο: Το ένα και μοvαδικό πράγμα που πpέπει να κάvεις αν σε τσιμπήσει φίδι το καλοκαίρι

Φίδι και καλοκαίρι πάνε μαζί, για αυτό παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για τις…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε