Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις κινητοποιήσεις των αγροτών κρούουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης και την αποκατάσταση της ομαλότητας.

Η ανησυχία στην αγορά είναι έντονη, καθώς ο πολύωρος αποκλεισμός των εθνικών οδών και των τελωνείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό της βιομηχανίας με τις απαραίτητες πρώτες ύλες και ταυτόχρονα δυσχεραίνει το εξαγωγικό εμπόριο, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πιο ευάλωτων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Για διόγκωση των προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική βιομηχανία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός, τονίζοντας ότι οι κλιμακούμενες επιπτώσεις στις μεταφορές έρχονται να προστεθούν στην έλλειψη ρευστότητας και στα capital controls. «Η αδυναμία παραλαβής εμπορευμάτων και πρώτων υλών ή της προώθησης προϊόντων εντός και εκτός της χώρας, λόγω του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί, προσδίδει μια νέα, ιδιαίτερα δυσάρεστη, διάσταση στη βιομηχανική παραγωγή που συμπιέζεται και για πολλούς άλλους λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαθιός.

Σε ανάλογο μήκος και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, διατυπώνει την ανησυχία του για το συνεχιζόμενο κλείσιμο των εθνικών οδών και κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση να κατανοήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η βιομηχανία, ενώ ζητά να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις διαλόγου με τους αγρότες.

«Αν συνεχισθεί το κλείσιμο των συνόρων, των εθνικών οδών και η συνεπακόλουθη Οδύσσεια της μεταφοράς των προϊόντων εξαιτίας των μπλόκων, είναι προφανές ότι απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα πολλών εγχώριων βιομηχανιών και η απώλεια ξένων αγορών και πελατών, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων», επισημαίνεται.

Οι πρώτες ελλείψεις 
Ο Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και της οικονομικής ζωής του τόπου και γενικότερα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες, για την άρση του αδιεξόδου για τη χώρα και τις επιχειρήσεις και την καλεί να αναλογισθεί τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (π.χ. απολύσεις εργαζομένων λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων) που θα έχει η συνέχιση -ως έχουν- των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Κλείνοντας, ο ΣΕΒΕ κάνει έκκληση στους αρμόδιους κυβερνητικούς να εξασφαλίσουν από τους αγρότες τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση του προγραμματισμού κλεισίματος των εθνικών οδών, ώστε να μπορέσουν τα μέλη του, έστω και στοιχειωδώς, να εφοδιάσουν με προϊόντα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.

Ήδη, πάντως, οι πρώτες ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κάποια σούπερ μάρκετ, καθώς οι κεντρικές αποθήκες δεν τροφοδοτούνται έγκαιρα με τα απαραίτητα εμπορεύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πότε κλείνουν ξανά φέτος τα σχολεία (ημερομηνίες)

Πότε κλείνουν ξανά φέτος τα σχολεία (ημερομηνίες)

Νέο “παράθυρο” για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Τι ισχύει από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση

  Νέο “παράθυρο” για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Τι ισχύει από σήμερα σε…

«Αιώνιοι φοιτητές»: Πότε διαγράφονται – Τι θα ισχύσει για τους παλιούς

«Αιώνιοι φοιτητές»: Πότε διαγράφονται – Τι θα ισχύσει για τους παλιούς

Εξετάσεις: Επιασαν μητέρα να γράφει Νέα Ελληνικά στη θέση της κόρης της

Η κόρη δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στις εξετάσεις, αλλά η μητέρα…

Παπανδρέου κατά Ανδρουλάκη: “Δεν μπορεί να φέρει την ανανέωση”

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε το δρόμο της ευθείας αντιπαράθεσης με τον Νίκο…

«Έσβησε» τη στιγμή που ήταν συνδεδεμένος online με τους φοιτητές του ο προέδρος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρίας!

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τον ξαφνικό θάνατο του καθηγητή Γεωγραφικής Ανάλυσης…

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

  ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης 7.000 Εργαζομένων από την Ε.Σ.Ε.Ε.

Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης 7.000 Εργαζομένων από την Ε.Σ.Ε.Ε.

ΥΠΕΞ Τσεχίας: Ο Πούτιν έκανε «δώρο» στην Ευρώπη

Η κρίση στα αποθέματα ΦΑ έδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές