Προσκυνηματική εκδρομή της Μητροπόλεως Καστοριάς στην Αλβανία

Κάθε εκδρομή, κάθε ιερή αποδημία, κάθε επίσκεψη των μελών μιας εκκλησιαστικής κοινότητας αποτελεί μια ευκαιρία για πνευματική ανάταση, μα και για ψυχαγωγία και γνωριμία των ανθρώπων αυτών. Υπό αυτό το πνεύμα κινούμενη, η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς οργάνωσε και πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στη γειτονική Αλβανία και συγκεκριμένα στην Κορυτσά, στη Μοσχόπολη και στο Βιθκούκι.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη καθώς η περίσταση ήταν ιστορική. Όπως μαρτυρεί και η επιγραφή στην είσοδο του Ιερού Ναού των Αρχαγγέλων όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ο Ναός καθαγιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Καστορίας Χρύσανθο τον 18ο αιώνα. Άλλωστε οι κατάγραφοι Ναοί της περιοχής φέρουν παντού ελληνικές επιγραφές αλλά και οι αγιογραφίες ονοματίζουν τους Αγίους στην ελληνική γλώσσα. Εμφανές λοιπόν ήταν σε όλο το Βιθκούκι το ελληνικό στοιχείο… Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα όρια της επαρχίας της Καστοριάς δεν έφθαναν όπως σήμερα μέχρι την Κρυσταλλοπηγή, αλλά επεκτείνονταν και στο έδαφος της σημερινής Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς της Βορείου Ηπείρου. Μάλιστα, από το χωριό Βιθκούκι καταγόταν ο Άγιος Οσιομάρτυρας Νικόδημος ο εκ Βιθκουκίου ο οποίος μαρτύρησε στο Μπεράτι και τιμάται στην Μητρόπολη Καστοριάς.

Έτσι, οι εκδρομείς με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κληρικούς της Μητροπόλεως αλλά και 150 περίπου προσκυνητές, βρέθηκαν αρχικά στο Βιθκούκι προκειμένου να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία. Εκεί τους περίμενε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης ο οποίος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Καστοριάς και τους Κληρικούς ενώ η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις δύο γλώσσες, ελληνικά και αλβανικά.

Μέσα σε αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία η οποία επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή των πιστών στο Ποτήριο της Ζωής, αλλά και με την ανταλλαγή ευχών και αντιφωνήσεων μεταξύ των δύο Μητροπολιτών.

Στη συνέχεια, οι εκδρομείς προσκύνησαν τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κορυτσά και κατευθύνθηκαν στην όμορφη Μοσχόπολη, όπου κι εδώ το ελληνικό άρωμα ήταν έντονο προκειμένου να γευματίσουν.

Η εκδρομή έκλεισε με έναν σύντομο καφέ στην Κορυτσά και με τη βοήθεια του Θεού αργά το απόγευμα πήραν όλοι το δρόμο της επιστροφής, πλήρεις από τη χάρη των Αγίων αλλά και από τη συγκίνηση για την έκδηλη παρουσία του ελληνικού στοιχείου σε όλες αυτές τις περιοχές.

 

 

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…