Προσοχή στις δημόσιες τουαλέτες – Τι δεν πρέπει να κάνετε

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εξέτασαν τη διασπορά αερολυμάτων σε τουαλέτες και ουρητήρια δημόσιων χώρων. Τι συνέβαινε όσο τραβούσαν το καζανάκι με κλειστό ή ανοιχτό καπάκι. Τι παρατήρησαν έπειτα από αρκετές ώρες πειραμάτων.

Οι δημόσιες τουαλέτες δεν είναι ένας χώρος που περνάμε πολλή ώρα. Ωστόσο μια νέα μελέτη, για τους τρόπους με τους οποίους μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός, υποδηλώνει πως εφ’ εξής πρέπει να είναι ένας χώρος στον οποίο δεν θα βιαζόμαστε να μπούμε.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διεξήγαγαν μία σειρά από τεστ για να εξετάσουν πως εξαπλώνεται το αερόλυμα που δημιουργείται όταν τραβάει κάποιος το καζανάκι:

  • Σε τουαλέτες δημόσιων χώρων
  • Σε δημόσια ουρητήρια

Χρησιμοποιώντας έναν μετρητή μορίων, κατέγραψαν τον αριθμό και το μέγεθος των σταγονιδίων που παράγονται όταν τραβάμε το καζανάκι. Κατέγραψαν επίσης τους χρόνους παραμονής τους γύρω από κάθε τουαλέτα ή ουρητήριο.

Όπως διαπίστωσαν, τα σταγονίδια νερού που περιείχαν μόρια του νέου κορωνοϊού έφταναν σε ύψος έως 1,5 μέτρο. Εκεί παρέμεναν επί 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο πριν πέσουν στο έδαφος.

Το σοβαρότερο εύρημα, όμως, είναι πως αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο όταν τραβούσαν το καζανάκι με ανοικτό καπάκι. Ακόμα και όταν η δημόσια τουαλέτα είχε καπάκι, πάλι διέφευγαν μολυσμένα σταγονίδια νερού στον αέρα. Απλώς ήταν πολύ λιγότερα απ’ ό,τι όταν το καπάκι ήταν ανοικτό. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα σταγονίδια διαφεύγουν από τα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στο καπάκι και στο χείλος της λεκάνης.

Αθροιστικό φαινόμενο

Ακόμα χειρότερα, δε, όσο περνούσαν οι ώρες και αθροίζονταν τα πειράματα, αυξάνονταν σημαντικά και τα σταγονίδια που αιωρούνταν στον αέρα.

«Έπειτα από περίπου 3 ώρες τεστ, κατά τα οποία τραβήξαμε σχεδόν 100 φορές τα καζανάκια στις τουαλέτες, είχαν αυξηθεί σημαντικά τα επίπεδα του αερολύματος. Και αυτό, διότι κάθε φορά που τραβούσαμε το καζανάκι αναδύονταν δεκάδες χιλιάδες σταγονίδια», δήλωσε o Dr. Siddhartha Verma, επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Μηχανικής & Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Όπως εξήγησε, τόσο οι τουαλέτες όσο και τα ουρητήρια παρήγαγαν σταγονίδια μεγέθους μικρότερου από 3 μικρόμετρα. Ένα μικρόμετρο (ή μικρόν) ισούται με 1 εκατομμυριοστό του μέτρου. «Αυτού του μεγέθους τα σταγονίδια φέρουν σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης των λοιμογόνων μικροοργανισμών», είπε. «Αυτό οφείλεται στο ότι, εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους, μπορούν να αιωρούνται για αρκετή ώρα στον αέρα».

Χωρίς παράθυρα

Ο κορωνοϊός τυπικά εξαπλώνεται με το αερόλυμα που δημιουργείται με:

  • Τον βήχα
  • Το φτάρνισμα
  • Την ομιλία
  • Τις φωνές
  • Το τραγούδι
  • Την αναπνοή

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει και εναλλακτική οδός μετάδοσης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός  καταλήγει στα λύματα και γι’ αυτό μετριώνται τα επίπεδά του για την παρακολούθηση της πανδημίας. Επιπλέον, πολλάκις έχει εντοπιστεί σε δείγματα ούρων και κοπράνων. Επομένως μπορεί εύκολα από αυτά να διασκορπιστεί και στην τουαλέτα.

Το όλο πρόβλημα μπορεί να επιτείνει το γεγονός ότι οι τουαλέτες των δημόσιων χώρων συνήθως δεν έχουν παράθυρα. Ακόμα συχνότερα είναι πολύ μικροί χώροι, ενώ τις χρησιμοποιούν δεκάδες ξένοι. Αυτό σημαίνει ότι «οι δημόσιες τουαλέτες μπορεί κάλλιστα να αποτελούν εστία μετάδοσης του κορωνοϊού», τόνισε ο Dr. Verma.

Τι να κάνετε

Η παρούσα μελέτη δεν είναι η πρώτη που αναδεικνύει τις τουαλέτες ως χώρο υψηλού κινδύνου για να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός. Πέρυσι τον Ιούνιο, επιστήμονες από την Κίνα είχαν δημοσιεύσει άλλη μελέτη που είχε καταδείξει τους κινδύνους που μας απειλούν όταν τραβάμε το καζανάκι με ανοικτό το καπάκι της τουαλέτας.

Προγενέστερες μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει πως από τις τουαλέτες εύκολα διασκορπίζονται στις γύρω επιφάνειες λοιμογόνα βακτήρια και ιοί. Ο νέος κορωνοϊός πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί σε αυτά, εκτιμούν οι ερευνητές.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένων των ευρημάτων τους συνιστούν να χρησιμοποιούμε τις τουαλέτες σε δημόσιους χώρους μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Καλό είναι επίσης να περιμένουμε να περάσουν λίγα λεπτά όταν φύγει ο προηγούμενος χρήστης τους, πριν μπούμε μέσα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Physics of Fluids, την οποία εκδίδει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής (AIP).

 

Iatropedia.gr


 

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Μην κόψεις ποτέ το σημείο: Το ένα και μοvαδικό πράγμα που πpέπει να κάvεις αν σε τσιμπήσει φίδι το καλοκαίρι

Φίδι και καλοκαίρι πάνε μαζί, για αυτό παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για τις…

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε