Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κοζάνη, η ολοκλήρωση της οποίας, βάσει της πορείας του έργου και της αρχικής δέσμευσης του κατασκευαστή, τοποθετείται χρονικά στις 30 Ιουνίου 2017.

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης, με αφορμή τον ένα χρόνο από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης για την κατασκευή των βασικών υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι διαδημοτική εταιρία της αυτοδιοίκησης, με μετόχους τους δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η Δυτική Μακεδονία, στο τέλος της δεκαετίας του 1990, ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας που έκλεισε τις 207 ανεξέλεγκτες χωματερές και λειτούργησε τον περιφερειακό ΧΥΤΑ και θα είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας, που με πλήρη λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων θα πετύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002), που προβλέπει την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019, εξήγησε ο κ. Μαυρίδης.

Στον Δήμο Κοζάνης και τον Δήμο Βοΐου έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική διαχείριση, με την προδιαλογή των βιοαποβλήτων και έχουν μοιραστεί οι καφέ κάδοι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι μελέτες για Πράσινα Σημεία και τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης, ενώ έχουν γίνει και οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τη μορφή που θα έχουν τα Πράσινα Σημεία, που θα βρίσκονται σε περιφερειακά σημεία των πόλεων, όπου οι δημότες θα παραδίδουν υλικά προς επαναχρησιμοποίηση.

Το έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ έχει βραβευθεί ως καλή πρακτική από την Ε.Ε. και έχουν γίνει αναφορές σ’ αυτό σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υλοποιείται με τις διατάξεις του Ν.3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (10 εκ. ευρώ), από το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica (12 εκ. ευρώ), από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (5 εκ. ευρώ), ενώ κεφάλαια ύψους 17 εκ. ευρώ επενδύει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…