Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κοζάνη, η ολοκλήρωση της οποίας, βάσει της πορείας του έργου και της αρχικής δέσμευσης του κατασκευαστή, τοποθετείται χρονικά στις 30 Ιουνίου 2017.

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης, με αφορμή τον ένα χρόνο από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης για την κατασκευή των βασικών υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας. Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι διαδημοτική εταιρία της αυτοδιοίκησης, με μετόχους τους δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η Δυτική Μακεδονία, στο τέλος της δεκαετίας του 1990, ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας που έκλεισε τις 207 ανεξέλεγκτες χωματερές και λειτούργησε τον περιφερειακό ΧΥΤΑ και θα είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας, που με πλήρη λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων θα πετύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002), που προβλέπει την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019, εξήγησε ο κ. Μαυρίδης.

Στον Δήμο Κοζάνης και τον Δήμο Βοΐου έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική διαχείριση, με την προδιαλογή των βιοαποβλήτων και έχουν μοιραστεί οι καφέ κάδοι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι μελέτες για Πράσινα Σημεία και τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης, ενώ έχουν γίνει και οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τη μορφή που θα έχουν τα Πράσινα Σημεία, που θα βρίσκονται σε περιφερειακά σημεία των πόλεων, όπου οι δημότες θα παραδίδουν υλικά προς επαναχρησιμοποίηση.

Το έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ έχει βραβευθεί ως καλή πρακτική από την Ε.Ε. και έχουν γίνει αναφορές σ’ αυτό σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υλοποιείται με τις διατάξεις του Ν.3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (10 εκ. ευρώ), από το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica (12 εκ. ευρώ), από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (5 εκ. ευρώ), ενώ κεφάλαια ύψους 17 εκ. ευρώ επενδύει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΚΕΚ Δήμου Καστοριάς: Εξετάσεις Πιστοποίησης Αγροτών για την απόκτηση ή ανανέωση πιστοποιητικού «Γνώσης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων»

  ΚΕΚ Δήμου Καστοριάς: Εξετάσεις Πιστοποίησης Αγροτών για την απόκτηση ή ανανέωση…

Στάθης Κωνσταντινίδης: Υπογράφηκε η λειτουργία του Παραρτήματος του Γυμνασίου της Γαλατινής στην Εράτυρα

Στάθης Κωνσταντινίδης: Υπογράφηκε η λειτουργία του Παραρτήματος του Γυμνασίου της Γαλατινής στην…

Ένα φορτηγό με 40.000 τετράδια – Προσφορά του Εθνικού Τυπογραφείου στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας

Ένα φορτηγό γεμάτο τετράδια που προορίζονται για τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας,…

Καστοριά: Χρόνια πολλά και καλά στην αρχόντισσα της Μακεδονίας

Καστοριά: Χρόνια πολλά και καλά στην αρχόντισσα της Μακεδονίας

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τη γιορτή της Γούνας

Μερικές μόλις ημέρες μένουν για την έναρξη του μεγαλύτερου και σημαντικότερου φθινοπωρινού…

Δημιουργία Θεραπευτικής Ομάδας Ανδρών στην Καστοριά

Για όλους εκείνους τους άνδρες, που έχουν επιφορτιστεί με ευθύνες και ρόλους…

 Θωρακίζουν τον Έβρο Καστοριανοί Αστυνομικοί. Ι. Σπυρίδης: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά την κατάσταση» 

Θωρακίζουν τον Έβρο Καστοριανοί Αστυνομικοί Ι. Σπυρίδης: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.…

Συνελήφθη 63χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 63χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών