Πρωτογενής τομέας, του Δημοτικού Συμβούλου  Καστοριάς Γιώργου Πετκανά

Πρωτογενής τομέας καλείται ο τομέας δραστηριοτήτων με αντικείμενο την απόκτηση αγαθών άμεσης ή έμμεσης κατανάλωσης, κατευθείαν από την φύση. Ο τομέας αυτός επιχειρηματικής απασχόλησης μπορεί να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού της περιοχής μας.

Η σχέση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής ανάπτυξης είναι άρρηκτη και διαχρονική. Οι εμπλεκόμενοι εκτός του ότι θα παράγουν τοπικά προϊόντα, σίγουρα αναδεικνύουν και διατηρούν την πολιτισμική κληρονομιά, προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και διαχειρίζονται φυσικούς πόρους.

Έτσι, τα παραγόμενα προϊόντα συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη μέσα από την ποιότητα, την ιδιαιτερότητα τους, την ταυτότητα τους σε βάθος χρόνου, δημιουργώντας μια ιστορία και μια παράδοση για την Καστοριά.

Παράλληλα όμως ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη με την διασύνδεση του και με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης, επιχειρηματικότητα και προστιθέμενη αξία.

Σε ένα κόσμο που εξελίσσεται, όπου η τεχνολογία πραγματοποιεί αλματώδη βήματα, ο κάθε τόπος έχει ανάγκη να αλλάξει την εικόνα του πρωτογενή τομέα του. Η δραματική πτώση της τοπικής παραγωγής και η απαξίωση των παραγωγικών επαγγελμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, στην περιοχή της Καστοριάς, συνιστούν κατεξοχήν γενεσιουργές αιτίες της σημερινής εικόνας και του πρωτογενή τομέα.

Η αγροτική εκμετάλλευση πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και προσοδοφόρα επιχείρηση. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική κατάρτιση και η τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα παραγωγής, για την ανάπτυξη άριστης ποιότητας προϊόντων, αλλά και υψηλή, σταθερή και εγγυημένη ποσότητα. Καινοτόμα προϊόντα που θα αναδεικνύουν τη διατροφική αξία τους, φρούτα, αμπέλια, όσπρια, κηπευτικά, super foods, ως δυναμικές καλλιέργειες, έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις στην γεωργία και κτηνοτροφία από νέους επιχειρηματίες με όραμα και αγάπη για τον τόπο μας, θα δώσουν νέα πνοή στον κλάδο.

Δυναμικός πρωτογενής τομέας, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για τον Δήμο Καστοριάς και τους κατοίκους του. Σε μια εποχή που οι προοπτικές μοιάζουν δύσκολες, ο πρωτογενής τομέας, μπορεί να ξεχωρίσει με τις δυνατότητες του στην εγχώρια αγορά αλλά θα δώσει και ιδιαίτερη ώθηση στις εξαγωγές των προϊόντων. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό όχημα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η γεωργική εκμετάλλευση, η σύγχρονη κτηνοτροφία και η εκμετάλλευση των αλιευμάτων λίμνης, είναι τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας με πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές για το μέλλον της περιοχής μας.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να στέκονται δίπλα στον πολίτη επιχειρηματία, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τον συνολικό σχεδιασμό και την οργάνωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε η επενδυτικές ιδέες τους και το αναπτυξιακό τους όραμα να υλοποιείται με επιτυχία για το καλό όλων. Αυτό οφείλει και θα πρέπει να εφαρμόσει ο Δήμος Καστοριάς, ως σύγχρονος Δήμος της χώρας μας.

 

You May Also Like

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα

«Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι…

Προσθήκη 4 αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Κωσταραζίου

  Προσθήκη 4 αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Κωσταραζίου

Με σύνθημα Κανένας στο Περιθώριο η Νέα Δημοκρατία αγκαλιάζει δομές κοινωνικής αλληλεγγύης – Οι πρώτες επισκέψεις κλιμακίων στην Καστοριά με επικεφαλής την Μαρία Αντωνίου

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από την υπεύθυνη του Τομέα Έρευνας και…

Πότε ξεκινάει η Εμποροπανήγυρη της Λεύκης; Ποίοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Πότε ξεκινάει η Εμποροπανήγυρη της Λεύκης; Ποίοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Πτολεμαΐδα: Αυστηρά πρόστιμα σε κυνηγούς λόγω περιορισμών μετακίνησης

Πτολεμαΐδα: Αυστηρά πρόστιμα σε κυνηγούς λόγω περιορισμών μετακίνησης

Οι αρμοδιότητες των νέων Αντιδημάρχων του Δήμου Άργους Ορεστικού

Οι αρμοδιότητες των νέων Αντιδημάρχων του Δήμου Άργους Ορεστικού  

Συνελήφθη 24χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

  Συνελήφθη 24χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

ΑΣ Καστοριάς: Συγχαρητήρια ανακοίνωση στους αθλητές του Συλλόγου για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις σπουδές τους