Πρωτόκολλο συνεργασίας ΟΑΕΔ και ΕΛΙΝΥΑΕ για τη σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, υπέγραψαν  την  Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης και η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) Ρένα Μπαρδάνη.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ, ο οποίος λειτουργεί 49 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας πανελλαδικά, στις οποίες φοιτούν περίπου 8.000 μαθητές, και το ΕΛΙΝΥΑΕ, ως εξειδικευμένος φορέας σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, συμφώνησαν να συνεργαστούν γιατην εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, με στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, την πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών και τη δημιουργία εργασιακού περιβάλλοντος χαμηλού κινδύνου. Στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι οι νέοι, που θα ασκήσουν τεχνικά επαγγέλματα να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να μην υποτιμούν τον κίνδυνο και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο θα ισχύσει μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2021–2022, περιλαμβάνει την πρώτη πιλοτική εφαρμογής ενός νέου εργαλείου εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία του ΕΛΙΝΥΑΕ με το ΕΜΠ, και ενημερωτικές διαλέξεις.

Συγκεκριμένα:

  1. Εκπαίδευση με εργαλεία εικονικής πραγματικότητας. Τα σύγχρονα αυτά εργαλεία εκπαίδευσης (Virtual Reality) θα χρησιμοποιηθούν στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σε ειδικότητες υψηλής επικινδυνότητας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Τις ειδικότητες στις οποίες θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εκπαίδευση θα τις επιλέξει ο ΟΑΕΔ.
  2. Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών. Το ΕΛΙΝΥΑΕ θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές διαλέξεις, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας, σε ΕΠΑΣ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Βόλου, τις οποίες θα προσαρμόσει στις ανάγκες της κάθε εκπαιδευτικής ειδικότητας. Ο ΟΑΕΔ θα διαθέσει τις εγκαταστάσεις για την πραγματοποίηση των διαλέξεων, τις οποίες θα παρακολουθήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας.

Οι δράσεις του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου σε συγκεκριμένες σχολές είναι πιλοτικές και οι δύο φορείς, έχουν ως στόχο να επεκτείνουν την εφαρμογή τους στο σύνολο των ΕΠΑΣ της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ, ο Διοικητής ΟΑΕΔ Σπ. Πρωτοψάλτης δήλωσε «Σκοπός αυτής της ουσιαστικής συνεργασίας είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΕΑΔ, έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα σε θέματα υγείας και ασφάλειας στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Η εκπαίδευση των μαθητών μας αναφορικά με την εκτίμηση των κινδύνων  και τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας, έχει ως απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Το πρωτόκολλο συνεργασίας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα αναπτυχθούν παρόμοιες δράσεις και στις 49 Επαγγελματικές Σχολές του Οργανισμού».

 

Η Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Ρένα Μπαρδάνη δήλωσε «Το ΕΛΙΝΥΑΕ ως ο μοναδικός φορέας των κοινωνικών εταίρων για την υγεία και ασφάλεια στοχεύει στην προαγωγή τους παντού. Ιδιαίτερα η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων συμβάλλει στη δημιουργία νοοτροπίας πρόληψης που είναι το ζητούμενο για την βελτίωση της ποιότητας εργασίας και ζωής γενικότερα. Η συνεργασία αυτή με τον ΟΑΕΔ θεωρούμε θα αποτελέσει την απαρχή δημιουργικών δράσεων προς όφελος όλων».

Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, που είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας και βασίζεται στο διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο της Γερμανίας. Η σημασία αυτού του θεσμού έγκειται στο γεγονός ότι η Μαθητεία αποτελεί το εκπαιδευτικό σύστημα που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Οι μαθητές των ΕΠΑΣ αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, ασκούμενοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων σε πολλές τεχνικές ειδικότητες.

You May Also Like

Στ. Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου – Αν χρειαστεί θα γίνει κι άλλη επίταξη

Στ. Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου – Αν χρειαστεί…

«Βροχή» λουκέτων σε τουριστικές περιοχές για μη έκδοση αποδείξεων

Λαβράκια έβγαλαν οι διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ των συναλλαγών των POS και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Οι εταιρείες ηλεκτρισμού έκοψαν το ρεύμα σε 227.000 νοικοκυριά!

Οι εταιρείες ηλεκτρισμού έκοψαν το ρεύμα σε 227.000 νοικοκυριά!

ΟΑΕΔ: Απο σήμερα 8/10 οι αιτήσεις σε ΚΕΠ και oaed.gr για το εποχικό επίδομα

ΟΑΕΔ: Απο σήμερα 8/10 οι αιτήσεις σε ΚΕΠ και oaed.gr για το…

Ο κοροναϊός έφτασε στην Ελλάδα: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Ο κοροναϊός έφτασε στην Ελλάδα: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Sophia: Στην Αθήνα το πιο εξελιγμένο ρομπότ στον κόσμο

Από το βήμα της εκδήλωσης, ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα βρεθεί και πάλι στην Ελλάδα καθώς θα επισκεφτεί τη Ρόδο και τη Ναύπακτο.

Π.Ο.Π.Ε.Κ : «Ορατές πλέον οι συνέπειες στα πρατήρια από την ανεξήγητη στάση της Κυβέρνησης»

Π.Ο.Π.Ε.Κ : «Ορατές πλέον οι συνέπειες στα πρατήρια από την ανεξήγητη στάση…

Παναγιώτης Αρκουμανέας από Κοζάνη: Δυστυχώς έχουμε αύξηση μέσα στο lockdown – Οι επόμενες μέρες και βδομάδες είναι κρίσιμες

Παναγιώτης Αρκουμανέας από Κοζάνη: Δυστυχώς έχουμε αύξηση μέσα στο lockdown – Οι…

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις εξετάσεις του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις εξετάσεις του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα…