Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές ενόψει της πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου από σήμερα και μέχρι τις 28 του μηνός, αλλά και της έλευσης των θερινών υψηλών φορτίων λόγω χρήσης των κλιματιστικών.

Αν και η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου λόγω συντήρησης του αγωγού Turkish Stream το διάστημα 21-28 Ιουνίου δεν βρήκε απροετοίμαστη την ελληνική αγορά, αφού πρόκειται για προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση για την οποία είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι αρμόδιες αρχές, η συγκυρία στην οποία αυτή λαμβάνει χώρα δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Είχε προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα η μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, με την Gazprom να επικαλείται τεχνικούς λόγους.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Gazprom να προβάλει αντίστοιχα προσκόμματα και για τον αγωγό Turkish Stream, στο πλαίσιο ενός τακτικισμού που φαίνεται να ακολουθεί προκειμένου να ανακόψει την –πέραν της αναμενόμενης– καλή πορεία υποκατάστασης των αποθεμάτων ασφαλείας στις ευρωπαϊκές αποθήκες, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε κατάσταση άτυπου αλέρτ.

Φορτία με LNG

Για το διάστημα πάντως μέχρι και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού, η ομαλή τροφοδοσία της χώρας, όπως διαβεβαιώνουν αρμοδίως, είναι διασφαλισμένη πλήρως. Ο ΔΕΣΦΑ μάλιστα θα αξιοποιήσει τη συγκυρία για να προχωρήσει και ο ίδιος σε συντήρηση του ελληνικού συστήματος στο σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου από τις 21 έως και τις 25 Ιουνίου. Οι εταιρείες – εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν κλείσει εγκαίρως αυξημένα φορτία LNG. Μέσα στον Ιούνιο και μέχρι χθες στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας έφτασαν επτά μεγάλα φορτία LNG, ενώ από σήμερα και μέχρι τις 26 του μηνός θα εκφορτώσουν άλλα τέσσερα μεγάλα φορτία, δύο της ΔΕΠΑ και τρία της Mytilineos.

Με διασφαλισμένες πλήρως και τις ημερήσιες ροές αερίου από τον αγωγό TAP, πίεση εκτιμάται ότι μπορεί να δεχθεί το σύστημα μόνο σε περίπτωση αύξησης των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία, ζήτημα που παρακολουθείται στενά από τη ΡΑΕ για να κηρύξει, εάν χρειαστεί, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να σταματήσουν οι εξαγωγές.

 

Οι λιγνιτικές μονάδες

Η πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου αποτελεί ένα από τα ακραία αλλά πολύ πιθανά σενάρια εκτάκτου ανάγκης που έχει εξετάσει η ΡΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση θα δουλέψουν στο «φουλ» οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι αυλές των οποίων έχουν γεμίσει με αποθέματα που μπορούν να στηρίξουν συνεχή λειτουργία για 1,5-2 μήνες. Με ντίζελ θα δουλέψουν τέσσερις μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου με δυνατότητα λειτουργίας εναλλακτικού καυσίμου.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι το σύστημα φέτος θα είναι πιο ενισχυμένο από πέρυσι λόγω και της ένταξης σε δοκιμαστική λειτουργία, τον Ιούλιο, της νέας μονάδας της Mytilineos αλλά και της εγκατάστασης νέας ισχύος 1.200 MW AΠΕ, εκ των οποίων τα 800 MW φωτοβολταϊκά, τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν τουλάχιστον τις μεσημεριανές αιχμές, που αναμένονται φορτία στα 11,5 GW.

Προληπτικά μέτρα

Στη λήψη προληπτικών έκτακτων μέτρων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ενόψει του θέρους προχώρησε, στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε καθεστώς εφεδρείας μπαίνουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ παράταση λειτουργίας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 παίρνουν οι μονάδες της Κρήτης που έχουν προσωρινή άδεια, με διάταξη του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των ΑΠΕ που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου ρυθμίζει τον τρόπο αποζημίωσης της νέας αποθήκης που θα εγκαταστήσει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αλλά και τη δυνατότητα της ΡΑΕ να παρατείνει τη μίσθωση του ειδικού δεξαμενοπλοίου πέραν του ενός έτους.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…