Πόνος στη μέση: Τι τον προκαλεί;

Ίσως ένας από τους πιο μυστηριώδεις πόνους που μπορούμε να αισθανθούμε στο σώμα μας. Ώρα να λύσουμε το μυστήριο.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, και να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα γιατί. Πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν με ακρίβεια τι τον προκαλεί, μα τα αποτελέσματα είναι μπερδεμένα. Οι πιο κοινές εξηγήσεις είναι προβλήματα με τους δίσκους ή μυϊκοί σπασμοί—υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες, για τις οποίες δεν μιλάμε συχνά. Ποιες είναι αυτές;

Τραυματισμοί σε μύες ή συνδέσμους αρθρώσεων

Ένας τραυματισμός στους μύες ή στους συνδέσμους που στηρίζουν την μέση είναι από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή. Ο πόνος που προκαλούν συνήθως εξαπλώνεται, και μπορεί να υπάρχουν και σπασμοί. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί και στους γλουτούς, αλλά σπάνια πιο κάτω.

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία δεν είναι διάγνωση, αλλά περιγραφή συμπτωμάτων. Οτιδήποτε ασκεί πίεση στις ρίζες του οσφυϊκού νεύρου μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή. Η κήλη δίσκου, η σπονδυλική στένωση ή η εκφυλιστική νόσος δίσκου, συνεπώς, μπορεί να ευθύνονται.

Κήλη δίσκου

Η κήλη είναι πολύ συνηθισμένη αιτία για έντονο πόνο στην μέση, και για ισχιαλγία. Η κήλη συμβαίνει όταν ένας δίσκος έχει εκφυλιστεί σε βαθμό που φεύγει από την θέση του, και πιέζει προς τα έξω.

Φόβος

Ναι, καλά διαβάσατε. Το αίσθημα του φόβου μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση. Μάλιστα, ο φόβος για την επέκταση ή την επιδείνωση του πόνου μπορεί να επιδράσει σε ψυχολογικό επίπεδο στον ασθενή σε τόσο μεγάλο βαθμό, που θα εμφανιστούν ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Εκφυλισμός δίσκου

Όσο οι δίσκοι ξηραίνονται, είναι πιθανό να εμφανιστούν εξογκώματα ή κατάγματα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από κάποια ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστούν πολύ ξαφνικά.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα συμβαίνει σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, συνήθως ως σημάδι προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα τραυματισμού, ή υπερβολικής χρήσης των αρθρώσεων. Οι χόνδροι ανάμεσα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οι δίσκοι να γίνονται εύθραυστοι.

Σπονδυλική στένωση

Η σπονδυλική στένωση είναι αυτό ακριβώς που νομίζετε: το στένεμα του νωτιαίου καναλιού, των μικρών ανοιγμάτων που τα νεύρα φεύγουν από την σπονδυλική στήλη. Αυτή η πάθηση συνήθως ξεκινάει μετά από κάποια ηλικία, όταν οι δίσκοι έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται. Ταυτόχρονα, τα οστά της σπονδυλικής στήλης είναι πιθανό να αυξάνονται σε όγκο, λόγω αρθρίτιδας ή χρόνιας φλεγμονής.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση των οστών, κατά την οποία τα επίπεδα ασβεστίου στα οστά σταδιακά ελαττώνονται, σε σημείο που τα οστά γίνονται εύθραυστα και αυξάνονται οι πιθανότητες κατάγματος. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, εκτός κι αν κάποιος σπόνδυλος καταρρεύσει ξαφνικά.

iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τέσσερις τροφές για πιο εύκολο αδυνάτισμα

Τέσσερις τροφές για πιο εύκολο αδυνάτισμα  

Έρπης ζωστήρ: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και γιατί

Έρπης ζωστήρ: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και γιατί

Πώς η στάση σώματος στον ύπνο επηρεάζει την υγεία σου

Τι σημαίνουν για την υγεία σου και το χαρακτήρα σου οι στάσεις…

Οι εναλλακτικές χρήσεις του κρεμμυδιού εκτός από τη μαγειρική

Οι εναλλακτικές χρήσεις του κρεμμυδιού εκτός από τη μαγειρική

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ποια τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να απαλλαγείτε από το λόξυγκα

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να απαλλαγείτε από το λόξυγκα

Νεφροί: Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

Νεφροί:  Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ σταματά τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου

Το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εμποδίζει τη νόσο στην πηγή της

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποιοι παράγοντες προκαλούν βλάβη στο συκώτι

Ηπατική ανεπάρκεια: Ποιοι παράγοντες προκαλούν βλάβη στο συκώτι