Πόνος στον αυχένα & λανθασμένη στάση σώματος/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ο πόνος στον αυχένα ταλαιπωρεί πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ γίνεται ολοένα και πιο συχνός στα άτομα τα οποία δεν έχουν μία σωστή στάση σώματος. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλές αιτίες και πολύ σπάνια μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Οι πιο σύνηθες αιτία πόνου στον αυχένα είναι η  μυαλγία, που σημαίνει σφιχτοί, κουρασμένοι και επώδυνοι μύες και όχι κάποια παθολογία ή τραυματισμός.

 Η στάση του σώματος εκτός του ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητική λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και στην «υγεία» της αυχενικής μοίρας της Σ.Σ. Μία λανθασμένη στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στον αυχένα και μάλιστα χωρίς να μπορεί να διαγνωστεί από καμία απεικονιστική εξέταση (π.χ μαγνητική). Αυτό συμβαίνει διότι μία λανθασμένη θέση της κεφαλής ή των ώμων και της πλάτης, επηρεάζει αρνητικά τους μύες του αυχένα, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται «υπερωρίες» για να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά. Ενώ το ίδιο επώδυνη είναι και μία πολύ όρθια θέση σώματος, γιατί ασκεί τεράστια επιβάρυνση στους ορθοστατικούς μύες οι οποίοι κουράζονται και πονάνε.

Η πιο σωστή στάση σώματος είναι μία «ουδέτερη» στάση, η οποία  σε κάθε σώμα και σπονδυλική στήλη είναι διαφορετική. Όταν λέμε «ουδέτερη» στάση, εννοούμε τη στάση εκείνη η οποία δεν επιβαρύνει την αυχενική & οσφυϊκή μοίρα καθώς και τους ορθοστατικούς μύες (θωρακικοί μύες, τετράγωνος οσφυϊκός, στερνοκλειδωμαστοειδής κ.α), οι οποίοι λειτουργούν κατά κύριο λόγο για να στηρίξουν το ανθρώπινο σώμα.

Πως θα βρούμε όμως την «ουδέτερη» στάση;

Η «ιδανική» στάση και γενικότερα η εύρεση μιας άνετης θέσης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας τόσο για τη θεραπεία, όσο και για την πρόληψη των μυϊκών πόνων στον αυχένα.  Για να πετύχουμε αυτή τη στάση όμως, θα πρέπει:

1.      Η πλάτη μας να είναι ευθυτενής και οι ώμοι τραβηγμένοι προς τα πίσω και χαλαροί.

2.      Οι ώμοι μας να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα αυτιά μας. Σύμφωνα με μελέτες μια μικρή κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός μόλις 15μοιρών, διπλασιάζει την πίεση στον αυχένα (φανταστείτε με μία μεγαλύτερη κλίση του κεφαλιού πόσο περισσότερο επιβαρύνεται ο αυχένας).

3.      Η λεκάνη μας να είναι ευθυγραμμισμένη και να αποφεύγουμε να στηριζόμαστε μόνο στο ένα πόδι, διότι η στάση αυτή αλλοιώνει την ευθυγράμμιση της Σ.Σ, αλλά και της λεκάνης.  

4.      Το βάρος του σώματός μας θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου και στα δύο πέλματα, κάτι το οποίο προσθέτει σταθερότητα τόσο στο σώμα, όσο και στις κινήσεις μας.  

Πόνος στον αυχένα & «θεραπεία μέσω άσκησης»

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια κοινή μυοσκελετική διαταραχή με υψηλό επιπολασμό. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι έντονος και να επικεντρώνεται μόνο σε ένα σημείο ή μπορεί να είναι λιγότερο έντονος και να εξαπλώνεται σε μια ευρύτερη περιοχή. Μερικές φορές ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι ή να δημιουργεί πονοκέφαλο, ενώ άλλες φορές μπορεί να συνοδεύεται από μυϊκούς σπασμούς στο λαιμό, στο άνω μέρος της πλάτης ή και γύρω από την ωμοπλάτη.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες μία σωστή στάση σώματος, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε όλες αυτές τις «παρενέργειες» που μπορούν να προκληθούν από μία μη φυσιολογική επιβάρυνση στην αυχενική μοίρα. Η «θεραπεία μέσω της άσκησης» είναι μία θεραπεία, που μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου, μόνο αν στοχεύσουμε σε συγκεκριμένα σημεία του ανθρώπινου σώματος ανάλογα με τις αδυναμίες και τη στάση σώματος του ασκούμενου. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει ο επαγγελματίας της υγείας & της άσκησης αρχικά να αξιολογήσει την κινητική και σωματική λειτουργία του ασθενή, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να στοχεύσει σε αυτά τα σημεία, σχεδιάζοντας ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης. Μάλιστα ο συγκεκριμένος τρόπος θεραπείας δεν στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά στη διόρθωση της αιτίας που προκαλεί τους πόνους.

Στο Functional Movement, μπορούμε και θεραπεύουμε όχι μόνο τους αυχενικούς πόνους αλλά και όλους τους μυοσκλετικούς πόνους με αυτή τη φιλοσοφία. Ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο θεραπείας δεν καταφέρνουμε μόνο να απαλλάξουμε τους ασκούμενούς μας από χρόνιους πόνους, αλλά ταυτόχρονα τους εκπαιδεύουμε στο να αποκτήσουν μία σωστή στάση σώματος, κάτι το οποίο θα τους προστατέψει από πιθανούς μελλοντικούς μυοσκελετικούς πόνους που μπορεί να εμφανιστούν ή τραυματισμούς.

 Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

 

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ανεπάρκεια Β12: Το περίεργο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τα τρόφιμα από τα οποία μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β12

ΕΟΦ: Καμπανάκι για φάρμακο διαβητικών που λαμβάνεται εκτός ένδειξης για αδυνάτισμα

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προειδοποιούν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά 6-12 ετών

Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντισηπτικό χεριών

Το αντισηπτικό δεν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ

Οστεοπόρωση: Τα φρούτα που κάθε 50αρα πρέπει να τρώει για γερά οστά

Ποιες γυναίκες έχουν μικρότερη οστική απώλεια

Στρεπτόκοκκος: Ακόμη 7 παιδιά θετικά στη Νάουσα, τα 3 από το περιβάλλον του 7χρονου

Το παιδί σύμφωνα με τους γιατρούς θετικό στον στρεπτόκοκκο, αλλά είναι σε σταθερή και καλή κατάσταση.

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.