Η εικόνα των φρέσκων, βιολογικών αυγών από κότες που μεγαλώνουν ελεύθερα στην ύπαιθρο δεν ανταποκρίνεται συχνά στην πραγματικότητα. Και τα βιολογικά αυγά παράγονται μαζικά, χωρίς αυτό να είναι όμως απαραίτητα κακό.

Πόσο οικολογική είναι μια φάρμα που εκτρέφει 6000, 15000 ή 30000 κότες που παράγουν βιολογικά αυγά; Κι όμως αυτό είναι σήμερα εφικτό, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί η ζήτηση σε βιολογικά αυγά από μικρά μόνο εκτροφεία. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ένωσης Οικολογικών Γεωργικών Προϊόντων (BÖLW) ένα στα δέκα αυγά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι βιολογικό.

Τι σημαίνει όμως βιολογικό αυγό; Και τι ρόλο παίζει ο χώρος εκτροφής μιας κότας στην ποιότητα ενός βιολογικού αυγού. Όπως σημειώνει ο Πέτερ Ρέριγκ, επικεφαλής του συνδέσμου BÖMW, καθοριστικής σημασίας δεν είναι τόσο το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης όσο ο πραγματικός ζωτικός χώρος που διασφαλίζει για κάθε κότα στην πράξη.

Οι μονάδες παραγωγής βιολογικών αυγών πρέπει να διασφαλίζουν στις κότες 50% περισσότερο χώρο από ό,τι μια συμβατική μονάδα. Είναι επίσης αυτονόητο ότι εκεί οι κότες τρέφονται με βιολογικές τροφές, ενώ η χρήση φαρμάκων είναι περιορισμένη, όχι όμως απαγορευμένη. Σύμφωνα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές διατάξεις μια οικολογική μονάδα παραγωγής βιολογικών αυγών δεν μπορεί να έχει κατά κανόνα πάνω από 3000 κότες ανά στάβλο.Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, αρκεί να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές.

Πού μπορούμε να βρούμε τα πραγματικά βιολογικά αυγά;

Στη Γερμανία υπάρχουν πολλές μεγάλες μονάδες παραγωγής αυγών με πολύ περισσότερες από 3000 κότες (πχ. στη βόρεια Γερμανία υπάρχουν φάρμες που εκτρέφουν από 15.000 έως 30000 κότες), oι οποίες εξακολουθούν όμως να παράγουν αυγά βιολογικών προδιαγραφών. Στις μονάδες που έχουν πάνω από 3000 κότες, πρέπει να πληρούνται ωστόσο επιπρόσθετες προδιαγραφές. Για παράδειγμα θα πρέπει οι κότες να μην περιορίζονται μόνο στον περίκλειστό χώρο του εκτροφείου, αλλά θα πρέπει να αφήνονται ελεύθερες και στον περιβάλλοντα χώρο, τηρώντας ειδικούς όρους ασφαλείας, κάτι που δεν είναι βέβαια πάντα εύκολο. Ένα καλό παράδειγμα για εκτροφεία με περισσότερες από 3000 κότες έρχεται, όπως λένε ειδικοί, από κάποια εκτροφεία μαζικής παραγωγής βιολογικών αυγών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Εκεί μέσω ειδικά διαμορφωμένων διαδρόμων που ενώνουν το εκτροφείο με τον περιβάλλοντα χώρο αυξάνεται ο χώρος όπου μπορούν να κινούνται καθημερινά οι κότες.

Όσοι θέλουν να αγοράσουν πραγματικά βιολογικά αυγά στη Γερμανία πρέπει να τα αναζητήσουν σε ειδικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Εκεί τα αυγά που βρίσκει κανείς στα ράφια προέρχονται αποκλειστικά από μονάδες που πληρούν όλες τις παραπάνω απαιτούμενες προδιαγραφές. Σε ένα τέτοιο κατάστημα ένα βιολογικό αυγό κοστίζει περίπου 50 σεντ, πολύ ακριβότερα δηλαδή από ό,τι τα μη βιολογικά αυγά στα συμβατικά σούπερ μάρκετ. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και στα βιολογικά αυγά υπάρχουν περισσότερες υποκατηγορίες με διαφορετικές τιμές. Οι διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με τον τρόπο παραγωγής των αυγών αλλά και τις προδιαγραφές που τηρούνται σε κάθε μονάδα εκτροφής πχ. εάν μια μονάδα έχει λιγότερες ή περισσότερες από 3000 κότες, έαν για πατράδειγμα έχουν οι κότες έχουν τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για να κινηθούν.

Πάντως από την πλευρά της η Foodwatch διαμηνύει ότι η καλή διαβίωση των πουλερικών στα εκτροφεία τους δεν διασφαλίζει από μόνη της την ποιότητα των αυγών, ενώ οι καταναλωτές δεν μπορεί να είναι ποτέ απολύτως σίγουροι ότι τα αυγά που αγοράζουν προέρχονται πάντα από υγιή κοτόπουλα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υποβάλλονται ακόμη και στις φάρμες βιολογικής παραγωγής σε τακτικούς ελέγχους, διότι οι ασθένειες και οι ιοί πάντα καραδοκούν.

Dpa, Μπίργκιτ Σάντερ / Δήμητρα Κυρανούδη


Deutsche Welle

You May Also Like

ΗΠΑ: Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου

Μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να ανιχνεύει και άλλους τύπους καρκίνου

ΟΗΕ: Ο κόσμος οδεύει προς μια καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα

ΟΗΕ: Ο κόσμος οδεύει προς μια καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο…

NASA: Επιτυχείς δοκιμές «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα

Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η…

Στο φως η πρώτη «αιρετική» επιστολή του Γαλιλαίου

Το γράμμα βρισκόταν στην κατοχή της Βασιλικής Εταιρείας επί τουλάχιστον 250 χρόνια,…

Κλιματική αλλαγή: Σε ποιο βαθμό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος;

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα ΚΚΗ, ο αριθμός των διαγνώσεων…

Η πρώτη μεταμόσχευση ματιού έγινε πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί ήταν σε θέση να μεταμοσχεύσουν μόνο τον κερατοειδή χιτώνα

Χειμερία νάρκη στο… Διάστημα: Τι θα σήμαινε για τους αστροναύτες;

Ένα διαστημικό ταξίδι με προορισμό τον πλανήτη Άρη θα είχε εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια…

Πώς μια λίμνη στον Καναδά ορίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Γης

Nέα εποχή με την ονομασία “Ανθρωπόκαινος”

Αφαίρεση τιμητικών τίτλων από τον νομπελίστα Γουάτσον λόγω ρατσιστικών δηλώσεων

Είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς του Λονδίνου» ότι οι άνθρωποι αφρικανικής…