Πώς αντιμετωπίζεται η ιατροφοβία;

Για ορισμένους τα ραντεβού με τον γιατρό είναι κάτι περισσότερο από ταλαιπωρία. Μήπως πάσχεται και εσείς από το Σύνδρομο Λευκής μπλούζας;

Κανένας δεν είπε ποτέ ότι το ραντεβού στον γιατρό είναι τρόπος διασκέδασης ή ότι πάμε για να περάσει η ώρα. Μεταξύ της καταχώρηση ενός ραντεβού στο πρόγραμμά σας, της αναμονής σε μια αίθουσα εξετάσεων και του βασικού ελέγχου που κάνει ο γιατρός, μια ιατρική επίσκεψη μπορεί να αποτελεί ταλαιπωρία ακόμη και υπό τις καλύτερες περιστάσεις.

Αλλά για μερικούς, τα ραντεβού στο γιατρό είναι κάτι περισσότερο από μια ταλαιπωρία. Πολλοί άνθρωποι έχουν έντονο άγχος όταν πάνε στον γιατρό.

Ο φόβος των γιατρών, γνωστός ως ιατροφοβία, είναι αρκετά συχνά, αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει «σύνδρομο λευκής μπλούζας», στο οποίο, φυσιολογικά, η υγιής αρτηριακή πίεση ανεβαίνει με την παρουσία ιατρού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 15 έως 30 τοις εκατό των ανθρώπων των οποίων η αρτηριακή πίεση εμφανίζεται υψηλή σε ιατρικό περιβάλλον αντιμετωπίζουν αυτό το σύνδρομο.

Κάποιο άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες, άλλοι φοβούνται μόλις δουν αίμα και για μερικούς ο χειρότερος φόβος είναι ο τροχός του οδοντιάτρου. Όλα αυτά ανήκουν στο φάσμα του συνδρόμου λευκής μπλούζας (ΣΑΠ) και κάθε άλλο παρά θεμιτά είναι.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και κατ’ επέκταση το άγχος που προκαλείται κατά την επίσκεψη στο γιατρό. Θα σας παρουσιάσουμε μερικές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε πριν και κατά τη διάρκεια επίσκεψης σας στον γιατρό.

Προγραμματίστε το ραντεβού την πιο χαλαρή στιγμή της ημέρας ή της εβδομάδας

Όταν προγραμματίζετε έναν ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας, σκεφτείτε τις ροές των δικών σας επιπέδων στρες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε την τάση να ανησυχείτε το πρωί, μπορεί να μην αξίζει να βάλετε αυτό το ραντεβού στις 8 το πρωί μόνο και μόνο επειδή έχει ο γιατρός και εσείς χρόνο. Αντ’ αυτού προγραμματίστε ένα ραντεβού το απόγευμα.

Πάρτε μαζί σας ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας

Φέρνοντας μαζί σας ένα άτομο που σας υποστηρίζει, είτε μέλος της οικογένειας ή  φίλο, σε ένα ραντεβού διευκολύνει την μείωση της ανησυχίας με διάφορους τρόπους.

Όχι μόνο μπορεί ένας αγαπημένος να χρησιμεύσει ως παρηγορητική παρουσία (και να σας κάνει να ξεχαστείτε από τους φόβους σας με φιλική συνομιλία), έχετε ένα ακόμη ζευγάρι μάτια και αυτιά για να πιάσει τις σημαντικές λεπτομέρειες που θα μπορούσατε να έχετε χάσει στην κατάσταση άγχους που βρίσκεστε. Ή ακόμη να μπορεί να μιλήσει για κάτι που έχει παρατηρήσει εκείνος και όχι εσείς. Για παράδειγμα, αν πάρετε τον σύντροφό σας μαζί μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ελέγξτε την αναπνοή σας

Ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, παρόλο που δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, η αναπνοή γίνεται συντομότερη και οι ανάσες μικραίνουν, διαιωνίζοντας το άγχος. Προσπαθήσετε να χαλαρώσετε στην αίθουσα εξετάσεων με μια άσκηση αναπνοής.

Ίσως να δοκιμάσετε την τεχνική 4-7-8 (εισπνέοντας για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή για επτά δευτερόλεπτα, εκπνέοντας για οκτώ) ή απλά να εστιάσετε στο ανεβοκατέβασμα της κοιλιάς σας – όχι μόνο στο στήθος σας – με κάθε εισπνοή.

Προετοιμαστείτε πνευματικά

Η αντιμετώπιση του ιατρικού άγχους δεν περιορίζεται αναγκαστικά στον χρόνο που περιμένετε στην αίθουσα αναμονής. Πριν από ένα ραντεβού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε διαλογισμό.

Συγκεκριμένα, προσπαθήστε να διαλογίζεστε επαναλαμβάνοντας θετικές επιβεβαιώσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες σας.

«Είμαι ο φύλακας της δικής μου υγείας» μπορεί να είναι η πρόταση που σκέφτεστε εάν αισθάνεστε πάρα πολύ στο έλεος του γιατρού σας ή «νιώθω άνετα ανεξάρτητα από το τι θα ακούσω», αν φοβάστε μια τρομακτική διάγνωση.

Να είστε ειλικρινείς με το άγχος σας

Έχετε προγραμματίσει ένα ραντεβού σε έναν γιατρό για να μιλήσετε για την κατάσταση της υγείας σας – και η ψυχική υγεία είναι ένα μέρος αυτής της εικόνας. Ένας καλός επαγγελματίας θέλει να μάθει πώς αισθάνεστε και πώς σας επηρεάζει όταν έχετε αφεθεί στα χέρια του.

Η ειλικρίνεια σχετικά με τις ανησυχίες σας προωθεί μια καλύτερη σχέση με τον γιατρό σας, γεγονός που θα οδηγήσει μόνο σε λιγότερο άγχος και καλύτερη φροντίδα.

Επιπλέον,  να είστε άμεσος σχετικά με το πώς αισθάνεστε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την ένταση και να επαναφέρει το άγχος σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο.

Αφήστε τον τακτικό έλεγχο για το τέλος

Εάν το σύνδρομο της λευκής μπλούζας ή αλλιώς ιατροφοβίας,  κάνει τον παλμό σας και την αρτηριακή σας πίεση να ανέβουν, ζητήστε να γίνει ο τακτικός έλεγχος στο τέλος της επίσκεψής σας.

iatronet.gr

You May Also Like

Πόση σημασία έχει ποιος χώρισε ποιον – Ποιοι ξεπερνούν πιο εύκολα τον χωρισμό

Πόση σημασία έχει ποιος χώρισε ποιον – Ποιοι ξεπερνούν πιο εύκολα τον…

Κατάθλιψη: 9 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχεις πρόβλημα χωρίς καν να το γνωρίζεις

Table of Contents Hide Κατάθλιψη: 9 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχεις πρόβλημα…

Τα παιχνίδια που παίζεις με τους ανθρώπους, σου τα επιστρέφει η ζωή!

Οι άνθρωποι συνήθως υπομένουν. Μα η υπομονή τους δεν είναι ανεξάντλητη.

Συναισθηματική ορφάνια

Όταν οι γονείς δεν καλύπτουν τις συναισθηματικές μας ανάγκες

Μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο επιλεκτικοί κι ανεχόμαστε λιγότερα

Λες πιο συχνά «Όχι» και πολύ πιο σπάνια «Ναι»

Διπολική διαταραχή: Τα βασικά σημάδια. Πώς θα καταλάβετε έναν διπολικό

Διπολική διαταραχή: Τα βασικά σημάδια. Πώς θα καταλάβετε έναν διπολικό

Όταν φτάνεις στα όρια σου, ο εαυτός σου σε προειδοποιεί ότι χρειάζεσαι αλλαγή

Αντί να σπαταλάς τεράστια ποσά ενέργειας ελπίζοντας να αλλάξεις τους πάντες και…

Burnout: Τρία red flags που δείχνουν ότι η δουλειά θα σας εξαντλήσει

Πώς θα αποφύγετε την ακραία ψυχική εξάντληση