Πώς θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ – Χωρίσματα, αντισηπτικά και μάσκες

Καταστηματάρχες κάνουν πυρετώδεις ανησυχίες για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις – Ανησυχία για την οικονομική επιβίωση στην εποχή μετά τον κοροναϊό.

 

Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες θα απολαμβάνουν οι Έλληνες τις αγαπημένες τους συνήθειες του καφέ, του φαγητού και του ποτού στη μετά τον κοροναϊό εποχή.

Με τα καταστήματα εστίασης να αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, οι ιδιοκτήτες τους τελούν στάση αναμονής και αγωνίας για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν στις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις τους.

 

Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες θα απολαμβάνουν οι Έλληνες τις αγαπημένες τους συνήθειες του καφέ, του φαγητού και του ποτού στη μετά τον κοροναϊό εποχή.

Με τα καταστήματα εστίασης να αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, οι ιδιοκτήτες τους τελούν στάση αναμονής και αγωνίας για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν στις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις τους.

 

Σύμφωνα με εστιάτορες, μάλιστα, αναμένεται τα καταστήματα να λειτουργούν με κλειστούς τους ανεμιστήρες και τα air conditions, καθώς μπορούν να διασπείρουν τα σταγονίδια από το ένα τραπέζι στο άλλο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους καταστηματάρχες για μείωση πελατείας ενόψει του καλοκαιριού.

Είδος προς εξαφάνιση το πλέξιγκλας

Καταστηματάρχες σχεδιάζουν χωρίσματα ανάμεσα στα τραπέζια, ξύλινα ή πλεξιγκλάς, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για τη χωροθέτηση των καταστημάτων.

Θα υπάρχει αντισηπτικό υγρό στη διάθεση των πελατών, ενώ παράλληλα έχουν παραγγείλει μάσκες και γάντια για το προσωπικό.

Μάλιστα, είδος προς… εξαφάνιση τείνει να καταστεί το πλεξιγκλάς, αφού από φαρμακεία και ταξί έως κρεοπωλεία και ινστιτούτα αισθητικής τοποθετούν διαχωριστικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπέλλος, εκ των εισαγωγέων του υλικού και ιδιοκτήτης εταιρείας χονδρικής πώλησης στη Θεσσαλονίκη, οι πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί και οι αποθήκες έχουν αδειάσει. «Κάθε μέρα έχουμε πάνω από εκατό παραγγελίες για τα πλεξιγκλάς που δίνονται σε διατάσεις 2×3 μέτρα. Είναι μια κατάσταση που έχει ήδη έχει φέρει μπροστά μας το θέμα της έλλειψης υλικού, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της παράδοσης», λέει ο κ. Μπέλλος.

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον στους χώρους εστίασης. Πριν από λίγες ημέρες, εστιατόριο στη Χαλκιδική ζήτησε ειδικά χωρίσματα από τραπέζι σε τραπέζι ώστε η κάθε παρέα να τρώει απομονωμένη από τους διπλανούς της, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρίμπα, μέλος του Συνδέσμου Υαλοπινάκων και Υαλωθετών Θεσσαλονίκης.

Προβληματισμένοι οι καταστηματάρχες

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, που θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς φοβούνται τα συσσωρευμένα χρέη.

Tα αυστηρά μέτρα προστασίας θα συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους τζίρους και θα επιτείνουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων τους.

O Θεόδωρος Ραλλής είναι ιδιοκτήτης καφέ στη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρησή του είναι κλειστή και τώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Μιλώντας στην κάμερα του MEGA, λέει με όση αισιοδιοξία τού έχει απομείνει: «Τα προβλήματα πολλά, έχουμε αγώνα μπροστά μας».

Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι πως ακόμη δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας – το οποίος έχει αρχίσει να υιοθετείται και στην Κίνα – για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

Μια πρώτη δοκιμή έκανε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Il Ciak στην περιοχή Τραστέβερε της Ρώμης, όπου δοκίμασε μια πιθανή νέα εγκατάσταση: την τοποθέτηση πλέξιγκλας στη μέση του τραπεζιού ως διαχωριστικό.

Το ζευγάρι κάθισε σε ένα τραπέζι δύο ατόμων και στο μέσο του τραπεζιού και κατά μήκος τοποθετήθηκε ένα κομμάτι πλέξιγκλας.

Παρόλα αυτά, δεν έχει διευκρινιστεί πώς τα διαχωριστικά θα επηρεάσουν τις συνομιλίες των καθήμενων, ειδικά αν πρέπει να φορούν και μάσκα.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στην άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη λύση» εξηγεί ο Βαλέριο Καλντερόνι, δοκιμάζοντας το πάνελ.

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. «Θα μειώσω τις θέσεις στο εστιατόριό μου κατά 50%. Μειώνοντας τις θέσεις, μειώνω και το προσωπικό μου» τονίζει στη συνέχεια.

 

in.gr

You May Also Like

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα – Θα φτάσει τους 23 βαθμούς

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα – Θα…

Θεσσαλονίκη: πενταπλασιασμός κρουσμάτων σε 10 μέρες-ολοταχώς στο πορτοκαλί [πίνακες]

Η κεραυνοβόλος πορεία από το χαμηλό εννιαμήνου ως τα όρια του συναγερμού.…

Eurostat: Στο 18% η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Eurostat: Στο 18% η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Δημόπουλος: Πόσο πιθανό είναι ο εμβολιασμένος να μεταδώσει τον κορονοϊό [βίντεο]

Ο Α. Δημόπουλος είπε ότι στόχος είναι μέσα στους επόμενους δύο μήνες…

Μακελειό στη Λούτσα: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της μαφιόζικης εκτέλεσης

Hχητικό ντοκουμέντο από τη στυγερή δολοφονία των έξι Τούρκων υπηκόων

Β. Κορέα: Εκτόξευση και διηπειρωτικού πυραύλου – Διεθνής κατακραυγή

Νέες στρατιωτικές προκλήσεις του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ την Πέμπτη Η Βόρεια Κορέα…

Άρης Πορτοσάλτε: Τα δυστυχήματα είναι… θυσίες(!) για να βελτιωθούμε

Αδιανόητες διατυπώσεις επέλεξε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ ο Άρης Πορτοσάλτε, στον…

Σταμάτης Κραουνάκης – Πόσο λυπάμαι για τον Λιγνάδη. Μακάρι να μη βρεθεί ποτέ κάποιος πάλι στη θέση του

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Secret»Γ ο Σταμάτης Κραουνάκης μεταξύ άλλων για τον Δημήτρη…

Καταδικάστηκε για παιδεραστία, εξέτισε μέρος της ποινής του και αποφυλακίστηκε

Καταδικάστηκε για παιδεραστία, εξέτισε μέρος της ποινής του και αποφυλακίστηκε