Πώς θα πάρετε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 26 Ιουλίου,  ανοίγει ξανά την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να έχει υποβληθεί υποχρεωτικά φορολογική δήλωση. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τις  27 Ιουλίου έως και τις 31 Ιουλίου να υποβάλουν την αίτηση ή να οριστικοποιήσουν  την  υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, ακαδημαϊκού έτους 2017 – 2018.

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής.  Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

–  είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

–  οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

–  είναι πάνω από 25 ετών  ή

–  είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις

  1. Πώς θα εγγραφώ στην υπηρεσία ώστε να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για στεγαστικό επίδομα;

Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των  κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων  του.

  1. Είμαι διαζευγμένος. Ποιος από τους δύο γονείς πρέπει να υποβάλει την αίτηση για το στεγαστικό επίδομα του παιδιού μας;

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

  1. Ο φοιτητής για τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση για το στεγαστικό επίδομα δεν είναι  κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. Τι μπορεί να γίνει;

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο φοιτητής δεν έχει Ακαδημαϊκή Ταυτότητα σε ισχύ, τότε υποβάλλει αίτηση χορήγησης του επιδόματος, αφού προηγουμένως αιτηθεί και παραλάβει την Ακαδημαϊκή του Ταυτότητα. Αν η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα έχει ακυρωθεί λόγω λήξης της φοιτητικής ιδιότητας (περάτωση σπουδών, διακοπή φοίτησης κ.λπ.) τότε λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της τελευταίας ακυρωμένης Ακαδημαϊκής του Ταυτότητας και ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Ιδρύματος βεβαιώνει κατά την  επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου ότι ο φοιτητής είχε τη φοιτητική ιδιότητα για  το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

  1. Ο έλεγχος των κριτηρίων εμφανίζει ότι έχω υπερβεί το χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι είχε μεσολαβήσει διακοπή φοίτησης. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να ακυρώσετε την Ακαδημαϊκή σας Ταυτότητα και να εκδώσετε νέα με τα σωστά στοιχεία. Ακόμη όμως και αν δεν το πράξετε μπορείτε να υποβάλετε κανονικά την αίτησή σας και το κριτήριο αυτό θα ελεγχθεί από την υπηρεσία του Ιδρύματός σας.

  1. Ως μισθωτής της μισθωμένης κατοικίας στην πόλη φοίτησης εμφανίζεται ο/η αδερφός/ή του φοιτητή και ως εκ τούτου το σχετικό κριτήριο δεν επαληθεύεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή. Χάνεται το δικαίωμα στο στεγαστικό επίδομα;

Όχι, αν ως μισθωτής εμφανίζεται ο/η αδελφός/ή του φοιτητή ή ο γονέας τον οποίο δεν βαρύνει ο φοιτητής (σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων) και δεν επιτυγχάνεται η ηλεκτρονική  επαλήθευση,  το  κριτήριο  εγκρίνεται  από  την  αρμόδια  υπηρεσία  του Ιδρύματος  στην  οποία  υποβάλλεται – εκτός  από  το  μισθωτήριο  συμβόλαιο – πιστοποιητικό  οικογενειακής  κατάστασης  και  υπεύθυνη  δήλωση  του  μισθωτή  ότι  συναινεί στη χορήγηση του επιδόματος.

  1. Ο φοιτητής προέρχεται από μετεγγραφή και ικανοποιεί αθροιστικά για τα δύο σπίτια  που νοίκιαζε το κριτήριο των έξι μηνών. Η εφαρμογή ωστόσο δεν επιτρέπει να δηλωθούν και τα δύο μισθωτήρια συμβόλαια και εμφανίζει ότι δενικανοποιείται το κριτήριο. Τι μπορεί να γίνει;

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα δηλώσετε τα στοιχεία του μισθωτηρίου της πόλης στηνοποία σπουδάζει τώρα ο φοιτητής. Μετά την υποβολή της αίτησης θα προσκομίσετεστην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος αντίγραφο και των δύο μισθωτηρίων.

  1. Ο φοιτητής προέρχεται από μετεγγραφή. Ποιο Ίδρυμα θα χορηγήσει το στεγαστικό επίδομα;

Για την περίπτωση φοιτητών που προέρχονται από μετεγγραφή, το επίδομα χορηγείται από το Ίδρυμα που ανήκει ο φοιτητής τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.

newsbeast.gr

You May Also Like

Red Bull: Σκάνδαλα, δισεκατομμύρια και… φτερά (pics)

Η απίθανη ιστορία πίσω από τον κολοσσό των ενεργειακών ποτών – Ο…

Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα αγροτικής οδοποιίας

Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα αγροτικής οδοποιίας

Ριζικές αλλαγές στα ηλεκτρονικά βιβλία – Νέα απόφαση για τα mydata

Table of Contents Hide Ριζικές αλλαγές στα ηλεκτρονικά βιβλία – Νέα απόφαση…

Κάποιος έφτιαξε έναν Κούγια σε κάδο σκουπιδιών (pic)

Ένας τύπος ξεδίπλωσε τις καλλιτεχνικές του ικανότητες, ζωγραφίζοντας τον Αλέξη Κούγια σε…

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myOAEDραντεβού»

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myOAEDραντεβού»

Πάπας Φραγκίσκος: Σκόνταψε μπαίνοντας στο αεροπλάνο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων (video)

Με το απρόοπτο παραπάτημα στις σκάλες του αεροπλάνου έκλεισε το ταξίδι του…

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα  Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα  Παρασκευή 21 Αυγούστου…

Μετακίνηση εκτός νομού: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα με 2 αλλαγές

Δέκα μέρες απομένουν για να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα στη μετακίνηση…

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Διαψεύδει ο Νετανιάχου τη συμφωνία για εκεχειρία

Λίγο νωρίτερα δύο αιγυπτιακές πηγές είχαν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην κήρυξη εκεχειρίας στη νότια Γάζα

Ούτε ένα μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ από την Αθήνα ως το Γύθειο

 Ούτε ένα μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ από την Αθήνα ως το Γύθειο