Σε μεγάλο πονοκέφαλο για το υπουργείο Οικονομικών και σε πεδίο σύγχυσης για τους φορολογούμενους έχει εξελιχθεί το θέμα των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από τώρα σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φετινός φόρος ακινήτων. Και αυτό διότι όλα εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν και βρισκόμαστε μόλις πέντε ημέρες πριν εκπνεύσει και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φετινών δηλώσεων, περίπου 900.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί προκαλώντας ανησυχίες στην Καραγιώργη Σερβίας για το τι μπορεί να προκληθεί τις επόμενες ημέρες στο taxisnet. Σε περίπτωση μεγάλης υπερφόρτωσης του συστήματος δεν είναι απίθανο να πέσει στο τραπέζι και η σκέψη για νέα παράταση μερικών ημερών.

“Αυτό θα είναι πολύ αρνητικό για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ”, λέει στο capital.gr ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. “Και αυτό διότι θα καθυστερήσει όλη η διαδικασία της εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων”.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είναι πολύ σημαντική για τον ΕΝΦΙΑ καθώς από αυτήν θα καθοριστεί ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται τις εκπτώσεις από το φόρο ακινήτων που προβλέπει ο νόμος (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι κλπ)

Στην περίπτωση που η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωθεί εντός του μήνα τότε θα γίνει εντός του Ιουλίου και η εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων Ε9 και ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο. Αν όμως η εκκαθάρισης των δηλώσεων ακινήτων Ε9 πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο τότε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Ελάχιστες αλλά υπαρκτές είναι οι πιθανότητες θα δεχτούν οι θεσμοί να πληρωθούν δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δυο πρώτους μήνες του 2017 προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα είναι πιο τσουχτερός για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές της σχετικής κλίμακας και του υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ και για όσους έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς καταργήθηκε η σχετική έκπτωση 20% ενώ επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

«Ξεθωριάζει» το πολυαναμενόμενο “Δώρο Πάσχα” – Τι θα κρίνει την καταβολή του τον Απρίλιο

«Ξεθωριάζει» η προοπτική για το “Δώρο Πάσχα” τον Απρίλιο σε ευάλωτα νοικοκυριά,…

Γιγάντια συμφωνία παροχής Φ.Α από Ρωσία σε Κίνα-Ανάσα Μόσχας στην Ουκρανία

Γιγάντια συμφωνία παροχής Φ.Α από Ρωσία σε Κίνα-Ανάσα Μόσχας στην Ουκρανία

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης