Τι συμβαίνει στην υγείας μας όταν αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή;

Η θερινή ώρα έφτασε στο τέλος της και γυρίσαμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Ενώ όλοι την υποδεχόμαστε με χαρά λόγω της μίας ώρας επιπλέον ύπνου, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η αλλαγή αυτή επηρεάζει την υγεία μας.

Τι συμβαίνει στην υγείας μας όταν αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή;

Μπορεί να στερηθείτε τον ύπνο

Ο Dr. Alcibiades Rodriguez, ιατρός-διευθυντής στο Langone’s Comprehensive Epilepsy and Sleep Center, λέει ότι ο ύπνος επηρεάζεται από την αλλαγή της ώρας. «Χρειάζονται δύο ή τρεις μέρες για να προσαρμοστείτε – όχι τόσο για να κοιμηθείτε, αλλά για να ξυπνήσετε το πρωί», εξηγεί ο Rodriguez. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μπαίνει σε ρυθμούς ύπνου. Αν συνηθίζετε να ξυπνάτε στις 6 το πρωί, ίσως και να ξυπνήσετε από μόνοι σας στις 5 π.μ, κάτι που είναι λογικό ότι θα σας προκαλέσει κόπωση. Μην ανησυχείτε όμως πολύ, είναι μόνο μια ώρα.

Η πνευματική σας διαύγεια επηρεάζεται

«Αν δεν κοιμάστε καλά, δεν συγκεντρώνεστε καλά, δεν σκέφτεστε καλά», λέει ο Rodriguez. Αν δεν λειτουργείτε όπως συνήθως, μπορεί να έχετε στερηθεί τον ύπνο, λέει. Προετοιμαστείτε για ελαφρώς λιγότερο παραγωγικές μέρες εργασίας αμέσως μετά την αλλαγή των ρολογιών.

Η εποχική σας κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί

Η εποχική κατάθλιψη συμβαίνει όταν το φως της ημέρας αλλάζει το βιολογικό ρολόι του σώματος, εξηγεί η Kelly Rohan, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ που μελετά την εποχική συναισθηματική διαταραχή (ΕΣΔ). Τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης αυξάνονται τη νύχτα για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε και το πρωί να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε. Η μικρότερη μέρα τον χειμώνα είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Πολλά άτομα με ΕΣΔ αναφέρουν σοβαρότερα συμπτώματα αφού λήξει η θερινή ώρα, λέει η Rohan. «Η επιπλέον ώρα φωτός το πρωί θα πρέπει να βοηθά άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή, επειδή η μελατονίνη καταστέλλεται από το έντονο φως», λέει. «Αλλά όλη την ώρα ακούω ότι αυτό το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Θα προτιμούσαν αυτή η επιπλέον ώρα φωτός να παραμένει απογευματινή», πιθανώς επειδή κοιμούνται την ώρα που έχει περισσότερο φως.

Μπορείτε να μπείτε «σε λειτουργία πτήσης»

Ο Rohan λέει ότι οι άνθρωποι συχνά εγκαταλείπουν τις συνήθεις ρουτίνες τους από την πρώτη μέρα κιόλας. «Ακόμα και αν είναι δύσκολο και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να παραμείνει κάποιος στη ρουτίνα του ενώ έξω είναι βράδυ, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να το κάνουν, επειδή η διάθεσή τους θα είναι καλύτερη», λέει. Αν κανονικά θα βλέπατε φίλους ή θα πηγαίνατε στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά, μην σταματήσετε τώρα.

Η αϋπνία σας μπορεί να γίνει πιο σοβαρή

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν λίγες μακροπρόθεσμες συνέπειες μετά από τη λήξη της θερινής ώρας, ο Rodriguez λέει ότι εκείνοι με υπάρχοντα προβλήματα ύπνου μπορεί να χρειαστούν λίγους μήνες για να προσαρμοστούν. «Για τα άτομα με προβλήματα ύπνου, οι μικρές αυτές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν τεράστια διαφορά», λέει. Για να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα, αρχίστε να κοιμάστε νωρίτερα για λίγες μέρες πριν την αλλαγή. «Η συμβουλή μου είναι να πάτε λίγο πιο νωρίς ύπνο ώστε να σας πάρει ο ύπνος νωρίτερα», λέει ο Rodriguez. «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα έκανα».

iatronet.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν…

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20 τεχνικές για να την διώξετε

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…