Πώς να αυξήσετε την προστασία των χειρουργικών μασκών

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχει καταστεί απαραίτητη η χρήση της μάσκας και έχει γίνει το νέο, απαραίτητο αξεσουάρ όλων των πολιτών προκειμένου να προστατεύσουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και την δημόσια υγεία.

Καθώς ο μέσος αριθμός των νέων κρουσμάτων ακολουθεί αυξητική πορεία και οι μεταλλάξεις του ιού έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση, η σωστή χρήση της μάσκας είναι ένα μείζον θέμα που τίθεται επί τάπητος.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν τονίσει χαρακτηριστικά ότι οι μάσκες θα πρέπει να αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα και να εφαρμόζουν σωστά.

Για αυτό τον λόγο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους οι μάσκες θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην Covid-19.

Σημειώνεται ότι, οι περισσότερες από τις συμβουλές αφορούν τις βασικές χειρουργικές μάσκες, οι οποίες σε μελέτες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στο να εμποδίζουν την έλευση των αναπνευστικών σταγονιδίων και των μικρότερων αερομεταφερόμενων σωματιδίων που ονομάζονται αερολύματα. Τουλάχιστον στις περιπτώσεις που φοριούνται με τον σωστό τρόπο.

Μάσκες με σύρμα ή μεταλλική ταινία

Η κάλυψη της μύτης είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη του περασμένου Μαΐου διαπίστωσε, διαπιστώθηκε ότι τα ρινικά κύτταρα ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να προστατεύσουμε την μύτη μας το CDC, δίνει μία χρήσιμη συμβουλή.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπτώσεις που οι μάσκες πέφτουν προς τα κάτω ή σχηματίζουν ένα κενό κατά μήκος της γέφυρας της μύτης, το CDC συμβουλεύει τους πολίτες να επιλέγουν μάσκες με σύρμα ή μεταλλική ταινία κατά μήκος της κορυφής.

Σημειώνεται ότι, οι συγκεκριμένες μάσκες μπορούν να εμποδίσουν και το θάμπωμα των γυαλιών σας, το οποίο προκύπτει όταν η μάσκα δεν σφραγίζει αρκετά καλά.

Μάλιστα, τα «στηρίγματα» μάσκας μπορούν να βελτιώσουν το φιλτράρισμα ως και 90%.

«Οι συναρμολογητές έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνουν την απόδοση φιλτραρίσματος έως και 90% ή περισσότερο, το οποίο, πάλι, μπαίνει σε αυτό το εύρος απόδοσης φιλτραρίσματος που παρέχεται από τις N95», υπογράμμισε ο Δρ John Brooks, επικεφαλής ιατρός για τον κορονοϊό του CDC κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τον Ιανουάριο.

Η τεχνική «κόμπος και πιέτα»

Παράλληλα, το CDC παρουσίασε ένα κόλπο το οποίο μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο σφίξιμο στην μάσκα του.

Για το συγκεκριμένο κόλπο πρέπει κάποιος να διπλώσει τη μάσκα στη μέση, από άκρη σε άκρη και έπειτα να την δέσει και στους δύο βρόχους του αυτιού έτσι ώστε οι κόμποι να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μάσκα.

Πίεση υφάσματος κάτω από τους κόμπους

Τέλος, το CDC προτείνει το ξεδίπλωμα της μάσκας και έπειτα την πίεση οποιουδήποτε επιπλέον υφάσματος κάτω από τους κόμπους.

«Μπορείτε να πείτε ότι η μάσκα ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπό σας, επειδή η μάσκα κινείται μέσα και έξω καθώς αναπνέετε», υπογράμμισε η Emily Sickbert-Bennett, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στα Νοσοκομεία της UNC, σε ένα βίντεο που περιγράφει τη διαδικασία.

ecozen.gr

You May Also Like

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, συστήνουν τα ECDC

Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, συστήνουν…

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…