Η μεγάλη ώρα της εφορίας πλησιάζει για εκατομμύρια φορολογούμενους και δεν πρόκειται να είναι εύκολη για κανέναν.

Η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων απέχει μόλις δεκάξι ημέρες και οι φορολογούμενοι έχουν αρχίζει να βάζουν στο τραπέζι μολύβι και χαρτί προκειμένου να υπολογίσουν αν και πόσα τους περισσεύουν προκειμένου να εκπληρώσουν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις οι οποίες μάλιστα θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή.

Στο καλό σενάριο, στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ και έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κάθε μήνα ΕΝΦΙΑ καθώς και μια δόση του φόρου εισοδήματος και τα φετινά τέλη κυκλοφορίας.

Το ερώτημα είναι πως αυτές οι φορολογικές υποχρεώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν από τους φορολογούμενους.

Υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης με τους εξής τρόπους:

– “Προσφυγή” στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για όλους τους φορολογούμενους. Η ρύθμιση προσφέρεται ουσιαστικά σε όλους χωρίς να μπαίνουν ουσιαστικά εμπόδια από την εφορία. Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Αν μια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη τότε η αίτηση της ρύθμισης μπορεί αν γίνει ηλεκτρονικά μέσω taxisnet με υποχρεωτική εξουσιοδότηση τράπεζας να εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,76% ετησίως και στην περίπτωση μη πληρωμής δόσης χρεώνεται αυτόματα προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης.

– Η χρήση των διευκολύνσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων. Οι διευκολύνσεις προσφέρονται μέσω πιστωτικών καρτών που διαθέτουν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο.  Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης κάθε δόσης σε έως και δώδεκα μηνιαίες άτοκες δόσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή καθώς αν δεν εξοφληθεί η δόση της κάρτας εγκαίρως τότε χρεώνεται το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας που είναι πολύ τσουχτερό (κυμαίνεται συνήθως από 15% έως 19%)

– Η τρίτη άτυπη επιλογή που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να αφήσουν κάποια φορολογική οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη και να την εξυπηρετούν οι ίδιοι με την κατάθεση κάποιου ποσού που τους περισσεύει. Στην περίπτωση αυτή χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73% αλλά κινδυνεύουν να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Για την προστασία τους από την κατάσχεση υπάρχει η δυνατότητα της δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω taxisnet, στον οποίο προστατεύεται ποσό έως 1.250 ευρώ.  Από μισθούς ή συντάξεις δεν μπορεί να κατασχεθεί ποσό έως 1.000 ευρώ, για τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για τμήμα ποσού άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

ΔΥΠΑ – «Πάω Μπροστά»: Νέες αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα των 400€ σε εργαζόμενους

Ξεκίνησε η γ’ φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;