Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον κορωνοϊό Covid-19, χωρίς να τα φοβίσετε

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, άρα και στη χώρα μας, τα παιδιά είναι υποχρεωμένα όχι μόνο να μην πηγαίνουν σχολείο, αλλά και να μένουν σπίτι. Οι συχνές ενημερώσεις ειδήσεων με τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θανάτων και τις τοποθεσίες των πρόσφατων εστιών εντείνουν την επίπτωση που μπορεί να έχει το άγχος του κορωνοϊού σε εσάς και τα παιδιά σας.

Πώς λοιπόν πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον κορωνοϊό, όταν δεν είστε και οι ίδιοι σίγουροι τι να σκεφτείτε ή τι αισθάνεστε; 

Τα παιδιά τείνουν να πιστεύουν αυτό που ακούνε. Θυμηθείτε ως παιδί όλα όσα σας λέγανε και τα πιστεύατε. Ως ενήλικες, εμείς (ελπίζουμε) γνωρίζουμε ότι αυτό που ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης μερικές φορές μπορεί να μην είναι (εντελώς) αλήθεια, τα παιδιά όμως δεν το γνωρίζουν.  Μερικές φορές, ακόμη και ως μεγάλοι δεν γνωρίζουμε πώς να διακρίνουμε την αληθινή είδηση από την αναληθής.

Το κλειδί για να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι να τα εκπαιδεύσετε – μόλις εκπαιδευθείτε εσείς πρώτα. Φυσικά, να το κάνετε χωρίς να τους προκαλέσετε ανησυχία, πανικό ή μια αίσθηση θλίψης.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα σας κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενδέχεται να μην έχουν ακόμα απαντήσεις. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να πείτε πως ον γιατροί και οι ερευνητές εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή για να βρουν τις απαντήσεις που όλοι θέλουμε.

Για να κάνετε τη συζήτηση λιγότερο αγχωτική και ανησυχητική, εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν μιλάτε με τα παιδιά σας σχετικά με τον κορωνοϊό.

Να είστε ήρεμοι.

Αν είστε ήρεμοι, τότε τα παιδιά σας θα καταλάβουν πως δεν πρέπει να πανικοβληθούν. Εάν όμως είστε αγχωμένοι, τότε και εκείνα θα νιώσουν πανικό και ανασφάλεια. Τα σημάδια πανικού σε ένα παιδί συνήθως είναι προφανή, για παράδειγμα μπορεί να θέλει να έχει τα φώτα ανοιχτά στο δωμάτιο του όλο το βράδυ ή να σηκώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Να είστε ενημερωμένοι.

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση τα παιδιά να έχουν ακούσει το γεγονός από φίλους ή να το έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο.  Αφήστε τα να σας κάνουν ερωτήσεις και απαντήστε όσο καλύτερα μπορείτε. Εάν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε μια ερώτηση, επισημάνετε πως οι γιατροί εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να βρουν μια θεραπεία.

Συντονιστείτε.

Γενικά, υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι οι οποίοι αγχώνονται όταν μαθαίνουν νέες πληροφορίες και εκείνοι που θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα, γιατί έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά. Εάν το παιδί σας είναι στην ομάδα “περισσότερο άγχος με περισσότερες πληροφορίες”, περιορίστε τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, τα κοινωνικά μέσα και άλλες συζητήσεις για τον ιό. Αν το παιδί σας αισθάνεται λιγότερο ανήσυχο με περισσότερες πληροφορίες, παρέχετε τότε, σε λογική βάση, την πρόσβαση στις πληροφορίες που θεωρείτε κατάλληλες. Και στις δύο περιπτώσεις να βεβαιώνεστε ότι η πληροφορία προέρχεται από έγκυρη πηγή, όπως ο ΠΟΥ και το CDC.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι παρέχετε την κατάλληλη πληροφορία ανάλογα με την ηλικία. Οι έφηβοι, για παράδειγμα, θα έχουν διαφορετικές ανησυχίες από ότι τα παιδιά μικρότερης  ηλικίας. Ρωτήστε τον έφηβο τι έχει ακούσει, ποιες είναι οι σκέψεις του και προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τη μεταξύ συζήτηση.

Να είστε διαθέσιμοι.

Τα παιδιά σας ίσως χρειάζονται να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επιπλέον οι αγκαλιές, μερικά ακόμα λεπτά ανάγνωσης μαζί τη νύχτα, ή ό, τι κι αν είναι αυτά τα μικρά πράγματα, μπορεί να σημαίνουν πολλά για το παιδί σας.  Οι λέξεις “πανδημία” και “καραντίνα” είναι εντελώς τρομακτικές, αλλά ακούγονται πολύ συχνά αυτή την περίοδο. Η ευθύνη σας ως γονέα είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι,  ώστε να μπορείτε να μετριάσετε τους φόβους του παιδιού σας.

Λάβετε υπόψη ότι δεν είστε μόνοι σας. Ζητήστε υποστήριξη, εάν η διαχείριση των αντιδράσεών σας δεν λειτουργεί. Και φροντίστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι οι ενδείξεις μέχρι σήμερα είναι πως τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά σε αυτόν τον συγκεκριμένο ιό και ότι τα άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών φαίνεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των παιδιών σας αλλά και τη δική σας. 

Να τα ενθαρρύνετε να πλένουν τα χέρια τους. Και για να το κάνουν χωρίς να γκρινιάζουν, μπορείτε να τους υποδείξετε να λένε το ρεφρέν από το αγαπημένο τους τραγούδι, έτσι ώστε να διασκεδάζουν αλλά και να έχουν περάσει τα 20 δευτερόλεπτα, που είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος.

Υπενθυμίστε στα παιδιά σας τη σημασία του προσωπικού χώρου, ειδικά αν έχετε κάποιον ασθενή στο σπίτι.

Να τα ενθαρρύνετε να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους, εάν πρώτα δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Jenny.gr

You May Also Like

Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Table of Contents Hide Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει…

15 χειμωνιάτικες φωτογραφίες γεμάτες με την παιδική ευτυχία στην εξοχή

Η φωτογράφος Έλενα Σουμίλοβα είναι μητέρα δύο ζωηρών αγοριών και αποφάσισε να…

«Ο κορονοϊός»: Ένα δωρεάν online παραμύθι για να μάθουν τα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουμε τον ιό

«Ο κορονοϊός»: Ένα δωρεάν online παραμύθι για να μάθουν τα παιδιά πώς…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως πρέπει να τα διατηρήσουμε

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας – Πως…

Από Δευτέρα οι αιτήσεις για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα της ΔΥΠΑ 2023

«Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2023»

Κορωνοϊός – Λουκίδης: Δεν είναι δυνατόν να συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι σε αεροδρόμια χωρίς μάσκα

Απαραίτητη η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια, λιμάνια και σε εσωτερικούς χώρους που…

Πλεύρης: Εκτιμώ ότι από Σεπτέμβριο θα πάμε σε 4η δόση εμβολίου για όλους

Πλεύρης: Εκτιμώ ότι από Σεπτέμβριο θα πάμε σε 4η δόση εμβολίου για…

Ψείρες: Ο λόγος που κολλάνε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και πώς να τις εξοντώσεις

Table of Contents Hide Ψείρες: Ο λόγος που κολλάνε τα παιδιά στον…