Πώς να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο

Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου είναι αδιαμφισβήτητα ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά!

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα “ελληνικό” ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Tips του Ακη Πετρετζίκη για το πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα φιλέτα του υγράλατου μπακαλιάρου, ρίχνουμε 100 γρ. αλάτι χοντρό και καθαρό κρύο νερό μέχρι να καλύψουμε τα φιλέτα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό κάθε 6 ώρες. Το νερό πρέπει κάθε φορά να είναι κρύο και καθαρό.

Μετά από 2 ημέρες αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας χαρτί κουζίνας, βάζουμε από πάνω τα φιλέτα, σκεπάζουμε με έξτρα χαρτί κουζίνας και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουμε τον μπακαλιάρο.

newsitamea.gr

You May Also Like

Ποιες γιορτινές τροφές επηρεάζουν τη χοληστερίνη

Ποιες γιορτινές τροφές επηρεάζουν τη χοληστερίνη

Γιαούρτι: Καταπολεμά τις φλεγμονές, βοηθάει σε υπέρταση, αρθρίτιδα και έντερο

Table of Contents Hide ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Γιαούρτι: Καταπολεμά τις φλεγμονές, βοηθάει σε υπέρταση,…

Τι κερδίζουν όσοι δεν τρώνε το κλασικό, άσπρο ψωμί

Τι κερδίζουν όσοι δεν τρώνε το κλασικό, άσπρο ψωμί

Έλλειψη βιταμίνης D: Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα που πολλοί δεν συνειδητοποιούν

  Έλλειψη βιταμίνης D: Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα που πολλοί δεν…

Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές συνταγές

Table of Contents Hide Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές…

Τέσσερις τροφές που δεν σε χορταίνουν για πολλή ώρα

Τέσσερις τροφές που δεν σε χορταίνουν για πολλή ώρα

Μακεδονίτικα κεφτεδάκια «Σουτ Μακάλο» με λάδι πάπρικας,μια πρόταση του Καστοριανού σεφ Βασίλη Καρανικόλα (VIDEO)

Μακεδονίτικα κεφτεδάκια «Σουτ Μακάλο» με λάδι πάπρικας,μια πρόταση του Καστοριανού σεφ Βασίλη…

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τα γλυκαντικά – Ποιες ουσίες να αποφύγετε

Στέβια, ασπαρτάμη και ζαχαρίνη μεταξύ των ουσιών στη «μαύρη λίστα» ο ΠΟΥ