Πώς φέρονται οι χειριστικοί άνθρωποι

Μπορεί να φαίνονται αξιοσέβαστοι και ειλικρινείς, αλλά συχνά αυτό είναι απλώς ένα προσωπείο.

Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν τελειοποιήσει την τέχνη της εξαπάτησης. Μπορεί να φαίνονται αξιοσέβαστοι και ειλικρινείς, αλλά συχνά αυτό είναι απλώς ένα προσωπείο. είναι ένας τρόπος να σας προσελκύσουν πριν δείξουν τα αληθινά τους χρώματα.

Οι χειριστικοί άνθρωποι μπορούν να παίξουν το θύμα, κάνοντάς σας να νιώσετε ότι είστε αυτός που προκάλεσε το πρόβλημα με το οποίο ξεκίνησαν όλα και δεν θα αναλάβουν την ευθύνη. Μπορούν να είναι παθητικοί-επιθετικοί και καλοί το επόμενο λεπτό, για να κρατάνε σταθερό το πέπλο μυστηρίου και να ποντάρουν στους φόβους και τις ανασφάλειες σας. Σας κάνουν συχνά αμυντικούς. Μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά επιθετικοί και κακοί, καταφεύγοντας σε προσωπικές επιθέσεις και κριτικές, επιδιώκοντας να επιτύχουν αυτό που θέλουν.

Ακολουθούν εννέα χαρακτηριστικά γνωρίσματα χειριστικών ανθρώπων, για να ξέρετε τι να παρακολουθήσετε όταν πετύχετε κάποιον στον δρόμο σας. Η κατανόηση αυτών των βασικών λειτουργικών μηχανισμών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια σχέση χειραγώγησης.

  1. Οι χειριστικοί άνθρωποι είτε δεν έχουν γνώση του τρόπου με τον οποίο εμπλέκουν άλλους και δημιουργούν ορισμένα σενάρια, είτε πιστεύουν αληθινά ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν μία κατάσταση είναι ο μοναδικός, διότι σημαίνει ότι οι ανάγκες τους πληρούνται και αυτό έχει σημασία. Τελικά, όλες οι καταστάσεις και οι σχέσεις  αφορούν αυτούς, και αυτά που οι άλλοι πιστεύουν, αισθάνονται και θέλουν, πραγματικά δεν έχουν σημασία:
  2. Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν κατανοούν την έννοια των ορίων. Είναι αμείλικτοι στην αναζήτηση αυτού που θέλουν και δεν έχει καμιά σημασία για το ποιοι πληγώνονται στην πορεία.

Αν εισχωρούν στο χώρο σας – σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά ή πνευματικά – δεν τους απασχολεί. Δεν έχουν κατανόηση για το τι σημαίνει ο προσωπικός χώρος και η ταυτότητα ή απλά δεν ενδιαφέρονται. Μπορούν να παρομοιαστούν με ένα παράσιτο στον φυσικό κόσμο. Στην αληθινή ζωή όμως κάτι τέτοιο είναι εξουθενωτικό.

  1. Ο χειριστικός άνθρωπος αποφεύγει τις ευθύνες για τη δική του συμπεριφορά, κατηγορώντας τους άλλους. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι χειραγωγούν δεν καταλαβαίνουν τι είναι η ευθύνη. Ξέρουν; ένας χειριστικός άνθρωπος δεν βλέπει τίποτα λάθος στην άρνησή του να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειές του, ακόμη και αν βάλει κάποιον άλλο να αναλάβει τη δική του ευθύνη. Τελικά μπορεί θα σας αναγκάσουν να αναλάβετε την ευθύνη για την ικανοποίηση των αναγκών τους, χωρίς να αφήσουν περιθώρια για την εκπλήρωση των δικών σας.
  2. Οι χειριστικοί άνθρωποι θίγουν τις ευαισθησίες σας, τη συναισθηματική ευαισθησία και ιδιαίτερα τη συνείδησή σας. Ξέρουν ότι έχουν μια καλή πιθανότητα να συνδεθείτε μαζί τους επειδή είστε ευγενικός, συναισθηματικός, άνθρωπος που του αρέσει να φροντίζει, και, φυσικά, γιατί θέλετε να βοηθήσετε. Στην αρχή θα επαινούν την καλοσύνη σας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο έπαινος αυτών των ιδιοτήτων θα ελαχιστοποιηθεί επειδή είστε απλώς η επιβεβαίωσή τους. Ενδιαφέρονται μόνο για το τι μπορείτε να κάνετε για αυτούς.
  3. Αν θέλετε έναν εύκολο τρόπο να διακρίνετε τους χειριστικούς από τους κατάλληλους ανθρώπους, δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τους άλλους σε σχέση με σας. Θα μιλούν συχνά για σας πίσω από την πλάτη σας με τον ίδιο τρόπο που σας μιλάνε για άλλους. Δημιουργούν σενάρια και δυναμικές που επιτρέπουν την ίντριγκα, την αντιπαλότητα και τη ζήλεια, και ενθαρρύνουν τη δυσαρμονία.
  4. Ποτέ μην σπαταλάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να εξηγήσετε ποιοι είστε σε ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να σας παρεξηγήσουν. Αν κάποιος δεν σας κάνει, μην περιμένετε να αλλάξει.
  5. Χαρακτηρίζετε τους ανθρώπους από τις πράξεις τους και ποτέ δεν θα ξεγελαστείτε από τα λόγια τους. Να θυμάστε πάντα ότι αυτό που ένα άτομο λέει και κάνει είναι δύο πολύ ξεχωριστά πράγματα. Παρακολουθήστε κάποιον στενά, χωρίς να τον δικαιολογείτε – συνήθως αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε.
  6.  Αυτό είναι ένα βασικό σημείο: Η πρώτη επαφή και η αντίληψη που σχηματίζουμε για κάποιον, χρωματίζει έντονα την αναπτυσσόμενη σχέση μας με αυτόν. Εάν καταλάβουμε από την αρχή ότι ένα άτομο δεν είναι αυτό που φαίνεται και απλώς κρύβεται πίσω από ένα προσωπείο μιας κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς, ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί στο να εμπλακούμε μαζί τους.
  7. Ελέγχετε τακτικά τι πιστεύετε. Δεν το κάνουμε αρκετά αυτό. Καθώς η ζωή εξελίσσεται, οι πεποιθήσεις και οι νοοτροπίες μας μπορεί να αλλάξουν και πρέπει να ξέρουμε πώς μας επηρεάζουν αυτές οι μεταβαλλόμενες ιδέες. Όταν δεν είμαστε σίγουροι τι πιστεύουμε, είναι πολύ εύκολο να επιτρέψουμε σε κάποιον άλλον που είναι σίγουρος ότι οι πεποιθήσεις του είναι σωστές – όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για εσάς – για να προσπαθήσετε να χειραγωγήσετε εσείς τη σκέψη σας.

iatronet.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν…

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20 τεχνικές για να την διώξετε

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…